Advert
as

“Demokrasimizin Darbelerle İmtihanı”

“Demokrasimizin Darbelerle İmtihanı”

Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlhan Bingöl katıldı.

 

Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü tarafından düzenlenen konferansa Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlhan Bingöl katılımıyla gerçekleşti.

 Okul hayatına başlamasıyla demokrasi askıya alındığını belirten Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlhan Bingöl,”Ben okula başladığım zaman ülkede demokrasi askıya alınmıştı. 1980 İhtilali olmuştu ve ülkeyi dönemin Genelkurmay Başkanı Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’in başında olduğu bir cunta grubu ülkeyi yönetiyordu. Yani biz okula başladığımızda Türkiye’de bir askeri darbe olmuştu ve ülkede sivil bir hükümet yoktu. Maalesef arzumuz sizlerin böyle bir şeyle karşılaşmamasıydı ama sizler de 15 Temmuz’da en azından sevindirici olan yanı teşebbüs aşamasında kalmış olan bir darbe ve aslında en önemlisi 15 Temmuz’da bir karşı darbe oldu.

 Bizim tarihimizde darbeler farklı farklı isimlerle adlandırılır: post modern darbe, e-muhtıra, muhtıra, ihtilal ama 15 Temmuz’u diğerlerinden ayıran çok farklı bir durum vardı, o da halkın karşı darbesiydi. Yani darbe girişiminde bulunan bir gruba halkın karşı durmasıydı. Aslında belki 3-5 yıl sonra ders kitaplarında geçecek karşı darbe literatürümüze girmiş olacaktır. Türkiye daha Cumhuriyet kurulmadan Osmanlı Dönemi’nden beri sürekli darbelerle imtihan içerisinde. İlk anayasamız 1876 Kanuni Esasiye kabul edildikten hemen bir yıl sonra Abdulhamit Han meclisi fes etmek zorunda kalıyor. Kimisine göre Abdulhamit Han baskıcıdır, zorlayıcıdır işte 33 yıl ülkeyi baskı altında yönetmiştir. Yıllarca bize hep böyle anlatıldı. Aslında tarihin kimin yaptığından ziyade kimin yazdığı önemlidir. Tarihi kim yazıyorsa kendisine göre yazıyordur. Darbeler yalnız bizde olmadı 1700-1800’lü yıllara gidildiği zaman birçok yerde darbe oldu şimdi kendi literatürümüzden bakarsak darbe demek silahlı kuvvetlerin mevcut siyasal iktidarların yani seçimle gelmiş iktidarların ekonomik, sosyal ve siyasal olarak yetersiz kaldıkları gerekçesiyle bu durumu bahane ederek yönetime yani sivil iktidara el koyma anayasayı devre dışı bırakmadır. Maalesef Türkiye Tarihinde Hep Darbeler Olmuştur.”dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum