Advert
as

Mehmet Akif Ersoy Solhan'da Anıldı

Mehmet Akif Ersoy Solhan'da Anıldı

Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı gerçekleşti.

 

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96.yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı, Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından gerçekleşti.

 Solhan Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Kaymakam Fatih Okumuş, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mehmet Maşuk Uslu tarafından yapılan sunumunda," Gösterdiği azim ve gayretle Mehmet Akif Ersoy, milletimizin tarihine adını altın harflerle yazdıran ender şahsiyetlerden biridir. Başka bir ifadeyle Mehmet Akif, milletimizin maşeri vicdanına saygın yer edinmiş değerli bir fikir ve aksiyon adamıdır.

Kurtuluş meşalesinin yakıldığı günden, genç Cumhuriyetimizin ilanına uzanan süreçte büyük emekleri olan Mehmet Akif’in kaleminden çıkan İstiklal Marşımız bile tek başına onun tarihteki şanlı yerini almasına yetecektir. Böyle bir şahsiyeti, genç nesillere aktarmak, onun idealleri ışığında aydınlık yarınları inşa edecek nesillerde farkındalık oluşturma düşüncesiyle bu yıl 96.sı kutlanan İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programını gerçekleştirmekteyiz."dedi.

 

Kaymakam Fatih Okumuş tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasında,”İstiklal Marşının kabulünün 96. yılında büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve rahmetle anıyoruz. Mehmet Akif’in Safahat’ta çok veciz, ciddi anlamda mesaj içeren şiirinde ‘Sahip çıkmazsan bu vatan batması haktır, sahip çıkarsan bu vatan inşallah batmayacaktır’ şeklinde sözleri var. 1. Dünya savaşında İtilaf Devletleri Paris Konferansına dayanarak yurdumuzun her bir yerini işgale kalkmışlar. İzmir işgal edildi. Daha sonra Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıyor. Mücadele sırasında İstiklal Marşı ihtiyacı doğuyor. Aslında devlet kurmak millet ihlas ettirmek için en önemli şeylerden bir tanesi moral, motivasyon ikincisi belli bir fikir etrafında insanları kenetlemedir.

Mehmet Akif, Ankara’daki günlerini Taceddin Dergahı’nda geçirirken Maârif Vekaleti bir marş yazılmasını arzu etmiş ve bu hususta bir yarışma düzenlemiştir. Kazanacak sanatkâra para ödülü verilecektir. Fakat bunlar arasında, mücadele şuurunu istenen idrak seviyesinde ve istenen belâgatta işleyen şiir yoktur. İlk akla gelen Mehmet Akif’ti. Fakat para karşılığında hislerini haykırmayı uygun bulmadığı için yarışmaya katılmamıştı. Ancak arzulanan şiir bulunamayınca, zamanın Maârif Vekili Hamdullah Suphi, Akif’e bir mektup göndererek katılmamasındaki sebebin ortadan kaldırılacağını ifade ederek ve başka konuları da dile getirerek Akif’i ikna etti. Bunun üzerine zafere en fazla inanmış ve bu inancı her fırsatta dile getirmiş olan Akif, İstiklâl Marşı mücadelesini âbideleştiren şiiri yazmaya başladı. İman ve ümit Akif’e marşı yazmaya iten iki temel güçtür. Mehmet Akif Ersoy 1873 doğduğunu ve 1936 öldüğünü  biliyoruz. Kendisi Arnavut’tur.  Yani Mehmet Akif Ersoy her haliyle Osmanlı ırkçılığa karşıdır. Mehmet Akif Ersoy onun söylediği sözle konuşmamı bitirmek istiyorum. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın."dedi.

 

 

Program Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşının kabulü ile ilgili video gösterimi ile devam etti.  Sakarya Türküsü, Birlik Vakti ile İstiklal Marşının 10 kıtasının öğrenciler tarafından okunmasından sonra, Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müzik öğretmeni Melih Duman yönetiminde okul korusu tarafından ‘Havada Bulut Yok, Eledim Eledim Höllük Eledim ve Çanakkale İçinde’ türkülerinin seslendirmesiyle program sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum