Advert
as

Kalehan Barajı Çalışanları Bilinçlendirildi

Kalehan Barajı Çalışanları Bilinçlendirildi

Solhan Belediyesi tarafından Kalehan Barajında çalışan işçilere kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi amacıyla eğitim verildi.

 

 

Solhan Belediyesi tarafından kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan seminerler serisi, ilçemizde yapımı sürmekte olan Kalehan Barajında çalışan personel için düzenlendi.

Kalehan personeline yönelik düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel ve Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz tarafından iş kazası bildirimi, iş kazası bildirim süresi, işsizlik sigortası, tazminat konularında sunum yapıldı.

 

Kayıtdışı istihdamın ortaya çıkmasının nedenlerini anlatan Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel,”işveren, sizi çalıştırırken SGK'na bildirmiyor. Dolayısıyla sizleri SGK'na bildirmediğinde yok olarak görünmekte oluyorsunuz. Nüfus cüzdanınızın olmadığı gibi, ikincisi ise 30 gün çalışıyorsunuz işveren sizleri 15 gün üzerinde gösteriyor. Yani çalıştığınız günleri eksik bildirmesinden dolayı kayıt dışı istihdam söz konusudur. Üçüncüsü de aldığımız ücretlerden değil de bin lira maaş alıyorsunuz ama işveren sizin ücretinizi asgari ücret üzerinde yapıyor. Bunlara baktığımız zaman devlet sigorta primlerinden bir havuz oluşturuyor. Fonları değişik alanda kullanıyor ya da siz emekli olmadan önce yüksek maaşla çalışırken sizin adınıza düşük ücret yatırıldığı için emekli olduğunuzda iş kazası, meslek hastalığı ve yaşlılık gibi bütün bu durumlarda size ödeyeceği miktar azalıyor. Sigortalı çalışmak eşinizin, çocuklarınızın hastalığında, ölüm halinde, emeklilik de yararlanabileceğiniz sosyal güvencenizdir. Devlet kanunlarla bu sigortalı olan kişiyi ölümden sonra kalacaklara sağladığı birçok hak vardır.”dedi.

 

Sigortanın faydalarını dile getiren Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz;”Sigortalı olduğunuz takdirde siz ve aileniz hayatın çeşitli risklerine karşı korunacaksınız. Çalışma ve sigortalı hayat risklerle doludur. İş kazası geçirebilirsiniz. Meslek hastalığına tutulabilirsiniz. Siz ve aileniz hastalanabilir.  Yine işsiz kalabilirsiniz. Yine yaşlanınca çalışamaz duruma düşebilirsiniz. Malul kalabilirsiniz. Ölümünüz halinde eşiniz ve çocuklarınız geçimlerini sağlayamayabilir. İşte sosyal sigorta sizi ve ailenizi tüm bu zor durumlara karşı koruyan ve sizi bu gibi zor durumlarda destekleyen bir sistemler bütünüdür. İşveren sizi işten çıkardığında işsizlik maaşından istifade edebilmek için toplam 3 yıl içinde 600 gün sigortalı ve son 120 gününün kesintisiz olması lazım. “dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum