Advert
as

SBAL'de Argoyu Önleme Çalışması

SBAL'de Argoyu Önleme Çalışması

Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi tarafından öğrencilerin küfürlü ve argolu konuşmalarının önlenmesi nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi.


Öğrencilerin günlük iletişim süreçlerinde küfür ve argonun kullanmaya başlanması üzerine Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi, küfürlü ve argolu konuşmanın önlenmesi nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi.

Etkinlik, Rehberlik Servisi ve Değerler Eğitimi Komisyonu öncülüğünde toplantı yapılarak çalışmanın amacı ve içeriği anlatıldı. Akabinde okul genelinde, argo ve küfrü önleme temalı slogan yarışması başlatıldı. Daha sonra tüm sınıflara Öfke Kontrolü ve Güzel Konuşmanın Önemine dair seminerler yapıldı. Yarışmada birinci olan sloganı okulda öğrencilerin görebilecekleri alanda sergilendi.

 

Solhan Müftülüğünden gelen vaizler tarafından okulun konferans salonunda önce erkek öğrencilere daha sonra kız öğrencilere, küfürlü ve argo konuşmanın önlenmesine yönelik konferans düzenlendi.

 

Konu ile ilgili okul idaresi tarafından yapılan açıklamada,”Küfür; hoş olmayan, kırıcı, incitici ve mahalle ağzının kullandığı sözlerdir. Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi olarak lise çağı öğrencilerinde günlük iletişim süreçlerinde küfür ve argonun kullanılmaya başlanmasının gözlenmesi üzerine; yetişmekte olan çocuklarımızın bu iletişim tarzından olumsuz etkilenmemeleri, ileriki yaşlarında daha sağlıklı bireyler olarak hayata hazırlanmaları için bu çalışmanın okulumuzda uygulamaya konulması düşünülmüştür.

 

Bu bağlamda amacımız dilimizin etkin, kuralına uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak, toplumumuzda giderek yaygınlaşan küfürlü ve argo konuşmanın önüne geçilmesi, okullarda başlayarak toplumsal duyarlılık oluşturup, gelecek nesillerimize küfürsüz bir ortam bırakmak, yetişmekte olan çocuklarımıza küfürlü ve argo konuşmanın dışında alternatif iletişim yöntemlerini öğreterek sağlıklı iletişim kurma becerileri kazandırmak, küfür ve argo konuşmanın yaratabileceği fiziksel ve ruhsal şiddeti engellemektir. Bu çalışma öğrencilerin küfür ve argo kullanımını önlemek amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışma ile birlikte hem öğrencilerde hem de eğitimin içerisinde önemli bir konuma sahip olan çevrede (aile, okulun bulunduğu mahalle vb.) argo ve küfür kullanımına dair farkındalık kazandırmak hedeflenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi ve Değerler Eğitimi Komisyonu öncülüğünde öğretmenler ve onur kurulu üyeleri öğrenci temsilcileri ile toplantı yapılarak çalışmanın amacı ve içeriği anlatılmıştır. İlk olarak okul genelinde, argo ve küfrü önleme temalı slogan yarışması başlatılmıştır ve öğrenci temsilcileri ve sınıf öğretmenleriyle beraber okuldaki tüm öğrencilere duyurulmuştur. Daha sonra tüm sınıflara Öfke Kontrolü ve Güzel Konuşmanın Önemi seminerleri yapılmıştır. Yarışmada birinci olan slogan (Argo ve Kötü Söz Söyleme, İnsanlığını Kirletme) çalışmanın sloganı haline getirilmiş ve okulda öğrencilerin görebilecekleri alanda sergilenmiştir ve öğrenci ödüllendirilmiştir. Bununla birlikte yarışmaya katılan tüm sloganlar renkli kâğıtlara yazılarak okulun koridorlarında sergilenmiştir. Din Kültürü derslerinde küfür etmenin sakıncaları, güzel konuşmanın önemi hadislerle örneklendirilerek öğrencilere anlatılmıştır ve devamında Solhan Müftülüğünden gelen vaizler tarafından okulumuzun konferans salonunda ayrı ayrı önce erkek öğrencilerimize daha sonra kız öğrencilerimize de aynı şekilde konuşmalar yapılarak küfürlü ve argo konuşmanın önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

 

 

Bu çalışmanın hazırlanmasındaki temel neden öğrencilerin argo ve küfür içeren cümle kullanmalarını önlemek ve var olan mevcut durumu azaltmaktır. Öğrencilerin bu tarz kelimeleri çok rahat bir şekilde kullandıklarının gözlenmesi, özellikle sosyal medya aracılığı ile bu kelimelerin popüler hale gelerek öğrencilerin dilinde pelesenk haline gelmeleri bu çalışmanın ortaya çıkmasındaki temel nedenlerden biridir. Tabiî ki de yalnızca tek bir kurumda küfür ve argoyu önleme çalışmaları toplumun tamamına ulaşma imkânı sağlamadığı için bu çalışmanın geliştirilerek tüm okullarda uygulanması çalışmanın amacına ulaşması için hayati önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki okulların en önemli işlevlerinden biri erdemli insanlar yetiştirmektir.”denildi.

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum