Advert
as

Pilot Üniversitelerin Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Pilot Üniversitelerin Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Bingöl Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu pilot üniversitelerin değerlendirme toplantısı YÖK’te yapıldı.


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında YÖK’te değerlendirme toplantısı yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Değerlendirme Komisyon Üyeleri, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK yetkililerinin de katıldığı toplantıya Bingöl Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz katıldı.

 “Üniversitelerimiz Cazibe Merkezi Olmalı”

Pilot üniversitelerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaların değerlendirildiği toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, bölgesel kalkınmaya yönelik program kapsamındaki Bingöl, Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Ahi Evran ve Uşak üniversitelerinin ihtisaslaştıkları alanlarda bölgelerinde, hatta ülkede birer cazibe merkezi konumunda olmalarını istediklerini belirterek, “üniversitelerimizin bölgelerinde iş dünyası, sanayicilerimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, araştırma merkezleri, enstitüler ve hatta dünya ile entegre olabilecek bir altyapıyı ve ekosistemi mutlaka kurması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“İhtisaslaşma Programı, Üniversitelerin Rekabet Gücünü Arttıracak”

Bakan Elvan, ihtisaslaşma programının, bir taraftan yerel ve bölgesel kalkınma için çok önemli katkı sağlayacağını, diğer taraftan üniversitelerin rekabet gücünü artıracağını belirterek, üniversiteleri, rekabet güçlerinin artması için belirli bir alana yoğunlaştırılacağını söyledi. Programı, YÖK ile Bakanlığın bir yıl önce hayata geçirdiğini anlatan Elvan, programın Anadolu’da yeni kurulan üniversitelerin bulunduğu bölgeye önemli katkılar sağlayacağına yönelik inancını dile getirdi.

Bingöl, Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Ahi Evran ve Uşak üniversitelerinin program kapsamında bulunduğunu aktaran Elvan, bu programda üniversite yönetimlerinin büyük hedefler koymasını istedi.

Altyapı, personel gibi ihtiyaçlar için kaynak tahsisinin sağlanacağına işaret eden Elvan şunları kaydetti: “Kaynak problemi yaşamayacaksınız. Tabii bir şartla, doğru proje üretildiği takdirde. Düzgün, doğru, rasyonel projelerle gelindiği takdirde biz gereken her türlü desteği vereceğiz. Bir yarışma ortamı oluşacak, Beş üniversitemiz var. Kim çok üretirse o üniversite daha çok kaynak alacak, kim gerçekten çok alt sıralarda kalır, bir performans gösteremezse, onu da gözden geçirip belki o üniversitelerimizi kapsam dışına alabilme durumumuz da söz konusu olabilecek. Burada önemli olan ne kadar ürettiğiniz, ne kadar büyük performans gösterdiğiniz. Bu performansı gösterdiğiniz takdirde biz gereken her türlü desteği vereceğiz. Yatırım programına sizin üniversite tavanınızdan ayrı olarak bir proje koyacağız. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmaya yönelik bir program açacağız ve bu çerçevede size verilmiş olan üniversite ödenek tavanınızdan farklı bir destek mekanizması oluşturacağız. Tek programımız çerçevesinde üniversitelerimizin başarısına göre desteği vereceğiz.”

“Rektörlerimiz, Bu Programa Sahip Çıkmalı”

Bakan Elvan, üniversite yöneticilerine gerçek anlamda üniversite olabilmeleri için bu programa odaklanmaları gerektiğini de ifade ederek, rektörlerin programa sahip çıkmasını istedi. Elvan, Rektörlerin programa sahip çıkmasının üniversite kadrolarının da sahip çıkması anlamına geldiğini dile getirdi.

“İzleme ve Değerlendirme Mekanizması Kurulacak”

Üniversitelerin belirli bir alana odaklanması gerektiğini belirten Elvan, Bakanlığı ve YÖK’ün de destekleriyle büyük başarılar elde edilebileceğini kaydetti. Elvan, üniversitelerin sanayiden, iş dünyasından, araştırma enstitülerinden kopuk olmaması gerektiğini vurgulayarak, “bir izleme ve değerlendirme mekanizması kurulacak ve yakinen bu üniversitelerimiz izlenecek. Yapılan çalışmalar değerlendirilecek. Bu çerçevede de özellikle kaynak tahsisi konusunda kararlar verilecek. Malum, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kaynak. Böyle bir mekanizmayı oluşturacağız.”

“Çalışmalarımız İyi Bir Şekilde İlerliyor”

 

Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “bilindiği üzere Bingöl Üniversitesi, Ekim 2016’da ‘Tarım-Havza Bazlı Kalkınma Alanı’nda pilot üniversite seçildi. Biz de çalışmalarımızı özellikle Arı ve Arıcılık Ürünleri ile “Ekonomik Değeri Yüksek Bitkilerin (Özellikle Endemik) Tespiti ve Değerlendirilmesi’ üzerinde yoğunlaştırdık. Bu kapsamda Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM)’ni kurduk. Proje ekiplerimiz var, söz konusu alanda projeler yaptık. Projelerimiz rasyonel ve uygulanabilir projelerdir” dedi. Üniversitemizin misyon yüklendiği alanda sadece ilimize değil, bölgeye ve ülkemize de büyük katkılar sunacağını anlatan Prof. Dr. Çapak, “çalışmalarımızı; kalkınma ajansları, arı yetiştiricileri birliği ve ilgili diğer tüm kurum ve kuruluşlarla istişare halinde yapıyoruz, çalışmalarımız iyi bir şekilde ilerliyor ” şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum