Advert
as

Belediye, çöpten enerji üretecek

Belediye, çöpten enerji üretecek

Bingöl Belediyesi, çöpten sızan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürmek için çalışmalarını hızlandırdı. Firmalardan gelecek teklifler doğrultusunda ihale gerçekleştirilecek.

Bingöl Belediyesi, katı atık düzenli depolama tesisindeki çöp gazını enerjiye dönüştürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Bingöl’e gelen Harges Enerji firma yetkilileri, Belediye Başkanı Yücel Barakazi ile birlikte katı atık depolama tesisinde gözlemlerde bulundu.

Günlük 140 ton çöp depolanıyor

İncelemelerin ardından açıklamada bulunan Barakazi, bertaraf tesisinde günlük 140 ton çöp depolandığını söyledi.

Çöpten sızan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürmek için çalışmaların sürdüğünü belirten Barakazi, “Bu kapsamda İstanbul’dan gelen firma ile alanda incelemelerde bulunduk. Arkadaşlar gerekli gözlemlerini yaparak, notlarını aldılar. Fizibilite çalışmalarını tamamlayarak bizlere dönüş yapacaklar” dedi.

Barakazi, “daha öncede birkaç firma gelerek gerekli çalışmalarını yaptı. Tüm firmalar fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra teklifleriyle gelecekler. Bu teklifleri değerlendirmeye alarak ihalemizi yapacağız” diye konuştu.

Ekonomik fayda sağlanacak

Santrallerinin kurulmasıyla birlikte çöp gazının enerjiye dönüştürülerek şehir şebekesine bağlanacağını belirten Barakazi, şunları söyledi: “Metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle hem ekonomik fayda sağlayacağız hem de karbon salımının önüne geçeceğiz. Böylece çevremizi koruyarak, belediyemizin gelirlerine bir kalem gelir daha eklemiş olacağız. Bunun yanı sıra güneş enerjisinden elektrik üretimi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“17 ilde santral kurduk”

Harges Enerji Genel Müdürü Burak Soylu ise, alanda incelemelerde bulunduklarını anımsatarak, “25 yıldır bu işi yapıyoruz. 17 ilde çöpten elektrik enerjisi üretimi santralleri kurduk. Bu hizmeti Bingöl’e kazandırmak isteyen belediyemize yardımcı olmak için buradayız. Alanda gözlemlerde bulunduk, fizibilite çalışmalarımızı yapacağız. Bunun yanında belediyenin güneş enerjisinden elektrik üretimi için de ön görüşmede yaptık. Proje aşamaları hakkında değerlendirmelerde bulunduk. İleriki süreçlerde projeler alınıp değerlendirilerek yol haritası çizilecek” diye konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum