Advert
as

“Tehlike Saçan Mayınlar İmha Edilsin”

“Tehlike Saçan Mayınlar İmha Edilsin”

Asmakaya Köyünde karakol güvenliği için 90 yıllarda araziye döşenen ve bir süre önce çobanlar tarafından bulunan mayından biri toprak üstünde tehlike saçıyor.


İlçemiz Asmakaya Köyünde karakol güvenliği için araziye döşenen ve kayıp olan 33 mayından biri çobanlar tarafında bulundu. Yüzeyde belirgin bir şekilde bulunan mayın, askerler tarafından etrafı normal güvenlik bandıyla çevrildi. Köylüler, tehlike saçan mayınların imha edilmesini istiyor.

 

Geçen hafta yaptığımız ‘Kayıp 33 Mayın, Köylüleri Tehdit Ediyor’ başlıklı haberimiz ile ilgili Kaymakamlık tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, herhangi bir can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi için mayın döşenen arazilerin temizlenmesi ve mevcut mayınlı bölgenin çevresinin tel örgü ve uyarı levhalarıyla kapatılması hususunda gerekli çalışmaların yapılacağı belirtildi.

 

Kayıp mayınlar 3 köylünün ölümüne neden oldu

Mayınların 1997 yılında 8, 12 ve 2003 yılında ise 15 yaşında olmak üzere 3 köylünün ölümüne, bazı kişilerin de yaralanmalarına neden olduğu öğrenildi. Tüm bu ölüm ve yaralanmalara rağmen ise kayıp mayınların tehlike saçmaya devam ettiği görüldü.

 

Köy sakinleri, kayıp mayınların bulunmaması halinde yeni can kayıplarının yaşanabileceğinden endişe duyduklarını belirttiler.

 

Kayıp mayınların 3 köylünün ölümüne, bir köylü ve bir astsubayın da yaralanmasına neden olduğunu hatırlatan İhsan Karcı, onlarca hayvanın da telef olduğunu söyledi.

 

'Köylünün can güvenliği yok'

 

Karcı,  '1990'lı yıllarda köylüler olarak çok sıkıntı yaşadık. O dönemde döşenen mayınları birçok kez yetkili mercilere söylememize rağmen bir türlü temizlenemedi. Daha önce güvenlikten dolayı köyün içinde bulunan karakolun çevresine döşenen mayınlar temizlendikten sonra 33 mayının kayıp olduğunu söylediler. Bu mayınlar 3 can aldı, yaralanıp sakat olanlar oldu. Hayvanlarımız telef olmasına rağmen kayıp 20'ye yakın bulunamayan mayın var.  Mayınlar dolayısıyla 100 dönüme yakın arazi var. 30 yıldır ekilemiyor, bir fayda sağlanamıyor. Bu kayıp mayınların bulunduğu bölgenin etrafı açık, oraya çocuk giriyor, hayvanlar giriyor. Anlayacağınız yeni canları kaybedebiliriz. Köylünün can güvenliği yok. Devletin gelip buna bir çare bulması lazım.'

 

'İmha edilmesi gereken mayın orta yerde duruyor'

 

Kayıp mayınların gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini vurgulayan Karcı, 'Şu anda bir mayın çobanlar tarafından bulundu. Askere haber verildi, gelip etrafını normal güvenlik bandıyla çevirip o şekil bırakıp gittiler. İmha edilmesi gereken mayın orta yerde duruyor her an patlayabilir.' uyarısında bulundu.

 

Mayınlar nedeniyle 15 Mayıs 1997 yılında 8 yaşındaki Musa Demir ve 12 yaşındaki Necla Turhan ile 30 Ağustos 2003 yılında 15 yaşında Mehmet Can Çiçek'in hayatların kaybettiğini hatırlatan köylülerden Asıf Karcı, “Arazi sahibi köylüler mayınların çıkarılması için müracaatta bulundular. Köy arazine döşenen mayınlar gelen uzmanlar tarafından çıkarıldı. Yapılan sayım sonucunda 33 mayının kayıp olduğu söylendi.  Askeri yetkililer, 'Hocanıza söyleyin minareden anons yapsın, kimse o araziye gitmesin' dediler. Tam 30 yıla yakın o mayınlar kayıp ve köyde birkaç can almasına rağmen halen temizlenmedi. Bir süredir bulunan bir mayın var, gelip imha eden yok.' ifadelerini kullandı.

 

Kaymakamlıktan Basın Açıklaması

Konu ile ilgili Solhan Kaymakamlığı basın açıklaması yaparak, herhangi bir can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi; oluşan ve oluşması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla mayınların yerlerinin tespit edilerek mayın döşenen arazilerin temizlenmesi ve mevcut mayınlı bölgenin çevresinin tel örgü ve uyarı levhalarıyla kapatılması hususunda gerekli çalışmaların yapılacağı belirtildi.

 

Açıklamanın tamamı ise şöyle; “İlçemizde yayın yapan bazı yerel basın organlarında 1990’lı yıllarda Asmakaya Köyü Jandarma Karakolunun güvenliğinin sağlanması için döşenen 208 adet mayından 33’ünün kaybolduğu yönünde haberler yer almıştır.

Solhan İlçe J.K.lığı Asmakaya J.Krk.K.lığı eski hizmet binası Gabir Tepe (Muş K46-a4 82-94) 1989 yılında faaliyete geçmiş olup, 1996-1997 yıllarında karakol güvenliğinin sağlanması amacıyla (208) adet mayın, karakol yaklaşma istikameti olan (MUŞ K46 a4) paftasındaki arazi kesimine döşenmiştir.

1997 yılında 49’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığınca yapılan mayın temizleme sonucunda (175) adet mayın temizlenmiş olup, (82660-94350), (82670-94360), (82680-94370) koordinatlarında 1’inci mayın tarlasında (25) adet DM11 mayını, 2’ci mayın tarlasında (4) adet DM11 mayını, 3’üncü mayın tarlasında ise (4) adet DM11 mayını olmak üzere toplam (33) adet mayın ise, iklim ve doğal afetler nedeniyle yer değiştirdiğinden bulunamamıştır.

Belirtilen mevkide (33) adet yeri tespit edilemeyen mayın olduğu ve bölgeye hiç bir surette girilmemesi gerektiği hususlarında muhtar ve mayın tarlasının etrafında arazisi bulunan şahıslara Solhan İlçe Jandarma Komutanlığımızca 08 Mayıs 2013 tarihinde tebligat yapılmış, ayrıca köy muhtarlığınca camiden anons yaptırılarak köy halkına gerekli duyuru yapılmıştır.

Herhangi bir can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi; oluşan ve oluşması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla iklim ve doğal afetler nedeniyle yer değiştiren (33) adet mayının yerlerinin tespit edilerek mayın döşenen arazilerin temizlenmesi ve mevcut mayınlı bölgenin çevresinin tel örgü ve uyarı levhalarıyla kapatılması hususunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”denildi.


Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum