Advert
as

“Avrupa, Endülüs Medeniyetine Borçlu”

“Avrupa, Endülüs Medeniyetine Borçlu”

İlçe Müftüsü Ali İkiz, Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile “Endülüs Medeniyeti ve Dünya Medeniyetlerine Sağladığı Katkı’ konulu konferansında buluştu.


İlçemizde Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle İlçe Müftüsü Ali İkiz, Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile  “Endülüs Medeniyeti ve Dünya Medeniyetlerine sağladığı katkı’ konulu konferansta bir araya geldi.

 

Meslek Yüksekokul konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Yüksekokul Müdürü Yunus Emre Esen, Okul Sekreteri Zahir Çetin, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

 

Tarık b. Ziyad’ın Avrupa kıtasına adım atması ile başlayan Endülüs medeniyetinin siyasî tarihi üzerinde duran Müftü Ali İkiz, Endülüs’ün dünya kültür mirasına birer hediyesi olan ‘El-Hamra sarayı ile yapıldığı tarihte dünyanın en büyük camisi unvanını almış olan ‘Kurtuba Ulu Cami’sini görsellerin desteği ile anlatarak Endülüs Medeniyetinin muhteşemliğine dikkat çekti.

 

Endülüs medeniyetine Müslümanlar başta olmak üzere, Yahudilerinde, Hıristiyanlarında katkı sağladığını söyleyen Müftü İkiz, “Bu üç dinin mensubu olan insanların asırlarca İslam’ın gölgesinde huzur, güven ve refah içinde yaşadılar. Avrupa Medeniyetinin temellerini Endülüs Medeniyetine borçlu olduğunu ifade edeyim. Çünkü Endülüslü âlimlerden İbn-i Rüşd, İbn-i Bacce, İbn-i Haldun, Musa b. Meymun ve daha niceleri, Avrupa’da uyanışı sağlayan âlimlerin öncülleridir.”dedi.

 

Program sonrası açıklama yapan Müftü İkiz,” 1986 yılından beri her yıl 1–7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan Camiler ve Din Görevlileri Haftasının bu yıl ki konusu ‘Cami, Şehir ve Medeniyet ‘ konusu olmuştur. Bu konu çerçevesinde Solhan Müftülüğümüz de çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu haftayı en iyi bir şekilde kutlamaya çalışmıştır. Müftülüğümüzün düzenlediği etkinliklerin başında ilmî toplantılar, ziyaretler gelmektedir. Bu etkinlikleri düzenleme amacımız Cami, Şehir ve Medeniyet konusunu halkımızın her kesimine anlatmaya çalışmaktır. Müftülük olarak bu çerçevede özellikle eğitim kurumlarımızda konferanslar vererek gençliğimize, sahip olduğumuz Medeniyetin derin ve sağlam köklerini hatırlatmak istedik. Bu bilinçlendirme konferanslarının ilkini, güzel ilçemizin güzide bir eğitim kurumu olan Solhan Sağlık Meslek Yüksek Okulunda İslam Medeniyetinin en güzel örneklerinden biri olan ‘ Endülüs Medeniyeti ve Dünya Medeniyetlerine sağladığı katkı’ konulu bir konferansı vererek başladık.”

Son olarak Müftü İkiz,”Bu ilmi toplantımızda gençlerimize ufuk açması açısından daha başkada bilgiler vermeye çalıştık. Bu çerçevede, Rabbim bu İslam ümmetinin bütün evlatlarını salih, çalışkan, ilim konusunda sabırlı ve bu yolda inatçı olabilmelerini nasip müyesser eylesin.”dedi.

 

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum