Advert
as

AFAD'dan Asmakaya için Risk Uyarısı

AFAD'dan Asmakaya için Risk Uyarısı

Demiryolu çalışmaları nedeniyle arazilerde meydana gelen çökme ve yarıklarla gündeme gelen Asmakaya Köyü ile ilgili hazırlanan ve büyük bir risk oluşturduğu AFAD raporunda, herhangi bir önlem alınmaması halinde köy merkezinin tehdit altında olduğu belirtildi.


 Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Asmakaya Köyü ile Tarhan Köyü Zakar Mezrası için hazırladığı raporda, Demiryolu çalışmaları nedeniyle arazilerde meydana gelen çökme ve yarıkların büyük bir risk oluşturduğu vurgulandı. AFAD raporunda, herhangi bir önlem alınmaması halinde köy merkezinin tehdit altında olduğu belirtildi.

 

Asmakaya Köyün alt kısmında yapımı devam eden demiryolu çalışmaları sırasındaki kontrolsüz kazı ve tünel yapımı nedeniyle 2017 Temmuz ayında arazilerde meydana gelen çökme, yarılma ve çatlaklıkların ardından yürütülen çalışmalar devam etmesine rağmen herhangi bir önlem alındı.

 

Her geçen gün büyüyün çatlaklar nedeniyle tedirginliğin devam ettiği köyde, biran önce önlem alınması ve oluşan zararların karşılanması talep edildi.

Mağduriyetlerini dile getiren Mehmet Çiftçi,“Arazilerimizde yer yer yarık, çökme ve toprak kayması oluşmuş olup şuan yarıklar tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Bahsedilen bölgede bizlere ve köylülere ait yaklaşık 500 dönüm civarında sulu tarım arazisi bulunmaktadır. Demiryolu için kazı yapıldığında kazıların çok derin olması halinde gerekli önlemler alınmadığı taktirde ileride hem yolun hem de arazilerimiz ve köyümüz zarar göreceğini defalarca yetkililere yazılı ve şifaen söyledik. Tüm uyarılarımıza rağmen herhangi bir önlem alınmadı. Kamu kaynakları ile yapılan böyle büyük bir yatırımın korunması için yapılması gereken şey; yağmur ve kar yağmadan kazı yapılan eğimli alanlara istinat duvarların yapılmasıdır. Maalesef kış ayına girdik. Yağmur ve kar nedeniyle büyük bir risk içindeyiz. Heyelanın köy merkezine ve yapıların bulunduğu alanlara kayma riski de vardır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teknik elemanları tarafından hazırlanan 5 Ekim 2017 tarihli değerlendirme raporu da bizleri teyit etmiştir. Raporda söz konusu heyelan olaylarının doğal bir afet olayı olmayıp, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği, olayın aktivite kazandığı, ilerleyen tarihlerde mevsimsel yağışlar, kar erimeleri gibi iklimsel özelikleri nedeniyle de köy merkezindeki konutları etkileyebileceği kanaatine varılmıştır. Yetkililerden acilen önlem alınmasını ve zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz."dedi.

 

Afad Raporunda Ciddi Uyarı!

Bölgede farklı birimlerce yapılan değerlendirmelerde yamaçlardan yerleşim merkezine doğru giderek büyüyen çatlaklar köylerde büyük tedirginlik oluştururken, Başbakanlık (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) teknik elemanları tarafından hazırlanan 5 Ekim 2017 tarihli değerlendirme raporunda, riskin ciddiyetine dikkat çekildi.

 

 Rapordan Bazı Kesitler;

 Asmakaya Köyü meskûn alanı ile Murat Nehri arasındaki alanların, MTA tarafından hazırlanan ‘Türkiye Heyelan Envanter Haritası’ ve ‘Türkiye Diri Fay Haritası’nda eski bir heyelan kütlesi olduğu ve heyelan kütlesinin hemen güneyinden ise diri bir fayın geçtiği görülmektedir.

 Bu alanda, demiryolu inşaatı yapımı sırasında yapılan kontrolsüz kazılar, şevlendirme, topuktan malzeme alımı vb. çalışmalarından dolayı eski bir heyelan bölgesi olan alan aktif hale gelmiştir.

 Dolayısıyla heyelan olayının oluşma şekli doğal bir afet olayı olmayıp yapay kaynaklı nedenlerden dolayı aktif hale geldiği ve bölgede risk oluşturmaya başladığı gözlemlenmiştir.

Söz konusu heyelan olaylarının doğal bir afet olayı olmayıp, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği, olayın aktivite kazandığı, ilerleyen tarihlerde mevsimsel yağışlar, kar erimeleri gibi iklimsel özelikleri nedeniyle de köydeki konutları etkileyebileceği kanaatine varılmıştır.

 

Asmakaya’da Kontrollü İkametin Sağlanması

Raporda, “Asmakaya Köyündeki bütün yapılarda ilgili kurumlarca yapılacak çalışmalar tamamlayıncaya kadar kontrollü ikametin sağlanması, köyün valiliğimizce kontrol etütleri programında incelenmesi uygun görülmüştür” ifadesine yer verildi.

 

Sıddık Koşan'ın Konutu Boşatılmalı

Meydana gelen heyelandan dolayı Tarhan Köyü Zakar Mezrasında ikamet eden Sıddık Koşan isimli vatandaşın konutunda heyelana bağlı çatlakların meydana geldiği gözlemlendiği bu konutun bir an önce boşaltılması gerektiği belirtildi.

 

 Acil Değerlendirme Yapılmalı

 

Konunun acilen değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda; “Bahse konu heyelan olayının doğal etkenler meydana gelmemesinden dolayı valiliğimizce 7269 sayılı kanun kapsamında yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Konunun ilgili kurumlarca (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı,) ivedi olarak değerlendirmesi gerekmektedir.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum