Advert
as

“En Ucuz Enerji Tasarruf Edilen Enerjidir”

“En Ucuz Enerji Tasarruf Edilen Enerjidir”

Enerji Tasarrufu hakkında açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, enerjinin verimli kullanılması gerektiğini vurgulayarak; “Enerji tasarrufu bir tercihten çok gerekliliktir. Şunu da çok iyi bilelim, en ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir” dedi.

 

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak 11-18 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkemizin enerji ihtiyacının gün geçtikçe arttığına vurgu yapan Prof. Dr. Çapak, enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız nedeniyle, enerji tasarrufunun bir tercihten çok gereklilik olduğunu belirtti.

Enerji tasarrufunun üretimde, iş gücümüzde ve konforumuzda herhangi bir kısıtlamaya gitmeden enerjiyi verimli kullanarak israftan kaçınmak olduğunu ifade eden Çapak, en ucuz enerjinin, tasarruf edilen enerji olduğunu dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Çapak, “Türkiye'de enerjinin yaklaşık üçte biri ısıtma ve soğutma amacıyla harcanmaktadır.  Binaların yalıtımı ile yüzde 50’ye varan yakıt tasarrufu sağlamak mümkün olduğu için yalıtım uygulamalarıyla ısı kayıpları ciddi manada azaltılabilir. Enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için normal ampuller yerine floresan veya LED aydınlatma sistemleri kullanabilir ve duvarları açık renklere boyayarak daha çok ışık yansıması sağlayabiliriz. Bizimde Üniversitemizde bu doğrultuda çeşitli faaliyetlerimiz, daha iyisini yapmak için de çalışmalarımız ve planlarımız var. Sadece enerji tasarruf haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerle insanlarımızın bilinçlendirilmesi yeterli olamaz” şeklinde konuştu. 

Müfredatta enerji tasarrufu dersi olmalı

İlköğretimden başlanarak Üniversiteye kadar müfredata enerji tasarrufu ile ilgili derslerin konulmasının çok isabetli olacağını vurgulayan Prof. Dr. Çapak, “Biz de üniversite olarak öğrencilerimizin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak adına, müfredatımıza enerjinin verimli kullanılması ve enerji tasarrufu ile ilgili dersler koymaya başladık. Önümüzdeki yıl tüm programlarımızda böyle bir dersin okutulması için müfredat değişikliğine gidiyoruz” diye konuştu.

BÜ olarak güneş enerjisi uygulamaları planlarımız var

 

“Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini başka ülkelerden aldığımız bir ortamda, yenilenebilir enerji uygulamaları çerçevesinde enerjide dışa bağımlılığımızı ciddi oranlarda düşürülebiliriz” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Çapak, “Bingöl, Türkiye’de en çok güneş alan iller arasında yer almaktadır. Bingöl Üniversitesi olarak güneş enerjisi uygulamalarıyla ilgili planlarımız var, Üniversitemizde gerçekleştireceğimiz yenilenebilir enerji uygulamalarıyla ciddi enerji tasarrufları gerçekleştirmeyi planlıyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum