Advert
as

Zazaca’ya Katkı Sunanlar Ödüllendirildi

Zazaca’ya Katkı Sunanlar Ödüllendirildi

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla dernek binasında ödül töreni düzenledi.

 

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, dernek binasında ödül töreni düzenledi.

 

Programda kısa bir konuşma yapan dernek başkanı İbrahim Bukan şunları söyledi;”Birleşmiş Miletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yıllında aldığı bir karar ile 21 Şubat günü “Uluslararası Ana Dil Günü” olarak kabul edilmiştir. 2000 yılından sonra dünya çapında kültürle çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “dünya anadil günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Birleşmiş milletler dünya dillerine ilişkin paylaştığı verilere göre dünyada 7-8 bin dilin konuşulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise yaklaşık 38 dil konuşulmaktadır.”dedi.

 

Bukan konuşmasının devamında şunları söyledi;”Unesco tehlike altındaki dilleri; kırılgan, açıkça tehlike altında, ciddi tehlike altında, son derece tehlike altında ve kaybolmuş olarak kategorize etmiştir. Zaza dili ise kırılgan yani çocuklar tarafından konuşulmayan ve ev ortamlarında fazla konuşulmayan anlamına gelen kırılgan kategorinde bulunmaktadır. Zazaca’nın “kırılgan” diller arasında yer almasının temel nedenlerinden biri olan Zazacanın eğitim dilli olmayışıdır. Ülkemizde Zazaca dilini bilen ve bu dile mensup yaklaşık 8 -10 milyon insan var. Dilimizin “kırılgan” kategorisine girmesi bizler açısından üzücü bir durumdur. Bu dile mensup olan her bireyin geçmişten devir aldığı kültürel değerlerini, kendi aidiyetini yaşatması için buna karşı kendini sorumlu hissetmesi gerekir. “Dilden kopuş kökten kopuştur” kaygısıyla aileler çocuklarının köklerinden kopmaması için geçmişten devir aldıkları dil ve kültürel değerleri çocuklarına aktarmalılar.”dedi.

 

Daha sonra yapılan ödül töreninde Zaza diline katkı sunan kişi ve kuruluşlara ödülleri takdim edildi.

Eğitim Alanında

Murat Varol : (Plaket veren İbrahim BUKAN) Der. Bşk

Filiz Bazencir Beki : (Plaket veren Murad PINAR) Dent. Kur. Bşk.

Sanat Alanında

Şehri Bingöl Tiyatro Grubu : (Plaket veren Enver BAZENCİR) yönetim kurulu üyesi.

Yakup Koçak : (Plaket veren Mahmut BUYANKARA) Yön. Kur. Üyesi.

Mahmut Gerekser : (Plaket veren Ahmet BÜRLÜKKARA) Yön. Kur. Üyesi.

Basın Alanında

Bingöl FM Ömer Aşkın : (Plaket veren Enver BAZENCİR) yönetim kurulu üyesi.

Zazaca’yı Öğrenme - Öğrenci Alanında

Kayra Bazencir : ( Plaket veren yunus Çiftçi) tiyatrocu

 

Muhammed Fatih Bulukgiray : (Plaket veren İbrahim BUKAN) Der. Bşk.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum