Advert
as

28 Şubat Davasında Tatmin Etmeyen Karar

28 Şubat Davasında Tatmin Etmeyen Karar

28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada çıkan karar 28 Şubat mağdurlarını tatmin etmedi.

28 Şubat darbesine ilişkin devam eden ve dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, dönemin 1. Ordu komutanı Çetin Doğan, dönemi YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve daha birçok komutanın da aralarında bulunduğu 103 sanıklı 28 Şubat davasında çıkan karar "dağ fare doğurdu" yorumlarına yol açarken, çıkan kararın 28 Şubat mağdurlarını tatmin etmediği ifade edildi.

21 sanığın müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 28 Şubat darbesi yargılamasında hapis cezasına çarptırılan tek sivilin dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz olması ise dikkatlerden kaçmadı.

Kendilerine müebbet hapis cezası verilen eski askerlerin yaşları ve mevcut sağlık durumları göz önünde bulundurularak tutuklanmadıkları mahkeme sonucuna göre eski paşaların rütbeleri sökülerek düz er statüsüne indirilecek.

Haklarında, darbeye katıldıkları, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 68 sanık hakkında ise beraat kararı verildi. Ölüm nedeniyle 4 kişi hakkında da açılan dava düştü.

Yargılama sonucuna itiraz eden 28 Şubat Davası müdahil avukatları ise verilen müebbet hapis kararının yerine getirilmesi ve 21 sanığın tutuklanarak cezaevine konulmaları talebiyle itiraz dilekçesi verdi.

Müebbet hapis cezasına çarptırıldıkları halde hapis yatmayacak olanlar

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi; "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Suçu" işledikleri gerekçesiyle Dönemi Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve Dönemin Genel Kurmay 2. Başkanı Çevik Bir başta olmak üzere Çetin Doğan, İlhan Kılıç, Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Saner, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, Kenan Deniz, Muhittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri ile davanın tek sivil sanığı olan dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Müebbet hapis cezasına çarptırılan 21 kişinin yaşları ve sağlık durumları dikkate alınarak haklarında yurt dışına çıkma yasağı ve imza karşılığında adli kontrol uygulanması kararı verilerek serbest bırakıldı.

Haklarında beraat kararı verilenler

Haklarında açılmış "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmek " suçlarından cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açılmış olan ancak yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle 5271 sayılı CMK'nın 223/2-e maddesi gereğince haklarında beraat kararı verilenler ise şunlar:

Abdullah Kılıçarslan, Adem Demir, Ahmet Dağcı, Ahmet Atalay Efeer, Ahmet Nazmi Solmaz, Ahmet Ziya Öztoprak, Arslan Daştan, Arslan Güner, Bertay Turgut, Celalettin Bacanlı, Cengiz Koşal, Doğan Temel, Engin Alan, Ertuğrul Gazi Özkürkçü, Fuat Büyükcivelek, Hamza Özaltun, İsmail Hakkı Önder, İzzettin Gürdal, Kurtuluş Öğün, Lokman Ekinci, Mehmet Başpınar, Mehmet Ali Yıldırım, Mehmet Cumhur Yatıkkaya, Mehmet Faruk Alpaydın, Metin Keşap, Metin Yavuz Yalçın, Mustafa Köseoğlu, Mustafa Özbay, Mustafa İhsan Tavazar, Necdet Batıran, Seyfullah Sönmez, Ümit Şahintürk, Veli Seyit, Aydın Karaşahin, Cemal Hakan Pelit, Mehmet Şinasi Çalış, Mustafa Kemal Savcı, Osman Bülbül ve Yüksel Sönmez'.

Zaman aşımından dolayı haklarında açılan davaları düşenler

Zaman aşımı gerekçesiyle haklarında açılan davanın düşürüldüğü sanıklar, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır'da yargılama sonrası serbest bırakıldılar.

Savcı Yıldırım 60 kişinin cezalandırılmasını istemişti

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, esas hakkındaki görüşünde, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 60 kişinin suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesi uyarınca "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçlarından "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmalarını istemişti.

Öldükleri gerekçesiyle dosyaları düşenler

"Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmek "suçundan cezalandırılmaları talebiyle haklarında kamu davası açılan ancak öldükleri gerekçesiyle haklarında açılmış davanın düşmesine karar verilenler:

 

Teoman koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit, Tevfik Özkılıç (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum