Advert
as

Miraç Kandili Dualarla İhya Edildi

Miraç Kandili Dualarla İhya Edildi

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.v) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya gittiği ve buradan göğe yükseldiği gece olan Miraç Kandili, Solhan'da dualarla ihya edildi.

 Miraç Kandili nedeniyle Solhan’daki birçok camide ve Çağrı-Der’de düzenlenen programlarla Miraç gecesi ihya edildi.

Miraç Kandili münasebetiyle Ulu Camiinde düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim ve Mevlid okundu.  Solhan Ulu Camii’yi dolduran cemaate, ilçe vaizi Osman Numanoğlu tarafından Miraç’ın anlam ve önemi hakkında vaaz verildi.

Cenab-ı Allah’a hamd eden, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) selat ve selam getiren İlçe Vaizi Osman Numanoğlu,”Allah’ın kudretine inananlar için imkan dairesinde olan İsra olan ve Miraç olayının yıl dönümünün icra ediyoruz. Cenab-ı Allah, Hz. Muhammed (s.a.v)’i bir gece Mescidi Haram’dan Mescidi Aksa’ya götürdüğünü Kuran’da bize haber veriyor. Kıymetli Müslümanlar Allah’ın hiç bir zamanda kendisine inananları yalnız bırakmadığının en güzel örneği Hz. Muhammed (s.a.v)'dir. En zor zamanında amcasını kaybettiği yıl, en büyük destekçisi olan annemiz Hz Hatice’miz kaybettiği yıl ve tarih de sıkıntı olaylardan sonra Cenab-ı Allah, Hz. Muhammed’i onun şahsında onun ümmetini ve kullarını yalnız bırakmayacağını, desteksiz bırakmayacağını, sahipsiz bırakmayacağını bir kez daha bize göstermiştir. Aziz Müslümanlar biz Peygamber Efendimizin yolunu tutarsak, miracın hakkını vermiş oluruz. Fakat Miraç’ta Efendimiz (a.s.)'in bize getirdiği üç mübarek hediye vardır. Bunlar beş vakit namaz, Bakara Süresinin son ayeti ve Allah’a şirk koşmadan ölen Müslümanların cennete girecekleri müjdesidir.”dedi.

 

Miraç Kandilinin idrak edildiği Merkez Camisindeki programında ise Mehmet Dolgun Hoca konuştu. Namazın önemine değinen Mehmet Hoca,” Dinimizin direği miracımız olan beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Miraç’tan 3 tane müjdeyle dönüyordu. Birincisi beş vakit namaz, ikincisi Bakara Süresinin son ayetleridir. Üçüncüsü de Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v) Allah’a şirk koşmama şartıyla bütün günahların affetmesine dair müjdeyle dönüyordu. Değerli kardeşler müminin miracı namazdır. Mümin Allah’a en yakın olduğu anı secde anıdır. Ama namazı namaz gibi kılarsak, namazın farzlarını yerine getirirsek, namazın vaciplerini ve sünnetlerini yerine getirirsek, dünyevi şeyleri terk edersek, Allahu Ekber deyince dünya ve dünyadaki şeyleri elimizin tersiyle itersek, bizim için miraç olur. Mümin şu şekilde namaz kılmalı. Değerli kardeşlerim şuan kılacağımız namaz, son namazıymış gibi hareket etmelidir ve şöyle düşünmelidir arkamdan ecel beni bekliyor, sağ tarafında cennet, sol tarafında cehennem, ayaklarını sırat köprüsünde yürüyormuş gibi ibadet etmelidir. Onun için miraçtır. Değerli kardeşlerim namazın farzlarını yerine getirmeden kılmak bir mümine hiçbir faydası yoktur. Tam tersi Allah Resulü (s.a.v) ifadesiyle namaz hırsızları olur. Namaz hırsızı olur mu?  Olur. Eğer biri namazda namazın kurulduğu secdeni,  kıraatını tam yerine getirmezse, çalarsa, kısarsa, makaslarsa o insan namazda hırsızlık yapmış olur. Eğer biri namazını namaz gibi kılarsa, Hak’ka yol bulur, kalbini kuvvetlendirir. Namaz kabrini nurlandırır. Mahkemeyi Kübra’da, mahşeri gününde namaz mümin için senet olur. Sırat köpründe namaz mümin için nur olur, burak olur. Allah Resulü’nün (s.a.v) ümmetine getirdiği en büyük hediye namazdır. Değerli kardeşler eğer ahirette müminin namazı tam olursa hesabı kolay olur. Ama eğer namazı tam olmazsa diğer hesabı da çetin olur.”şeklinde konuştu.

 

Diğer bir kandil programı ise Çağrı-Der tarafından dernek binasında düzenlendi. Dernek binasında yapılan program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra Eğitimci Bilal Öğüt, gecenin anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı. Hz. Resulullah'ın bu tür gecelere önem verdiğini belirten Öğüt, Müslümanların bu geceleri fırsata çevirmeleri gerektiği ifade etti.

Bilal Öğüt, ”Hz. Muhammed'in (s.a.v) takipçisi olan biz Müminler bu ve benzeri geceleri gereği gibi ihya etmeliyiz. Özellikle büyük sıkıntılar yaşayan ümmet için dualarımızı eksik etmeyelim. İbadetle geçirmemiz gereken bu geceyi Allah'tan bolca af dilemekle sürdürelim. “ şeklinde konuştu.

 

Program yapılan dua ve verilen ikramın ardından son buldu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum