Advert
as

“Bingöl Depreme Dayanıksız”

“Bingöl Depreme Dayanıksız”

Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Bingöl’de akarsu sayısının çok fazla olması sebebiyle şehrin depreme karşı daha dayanıksız olduğunu söyleyerek, binaların yapımında bu durumun göz önüne alınmadığı belirtti.

 

 

 Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Depreme Hazır Mısınız?” konulu konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki konuşmacı olarak katıldı. Moriwaki, deprem büyüklüğü, deprem şiddeti, Türkiye ve Japonya deprem yönetmelikleri arasındaki farkların yanı sıra yer kabuğu hareketleri, Türkiye ile Japonya arasında yapı farkları ve depreme hazır olmak gibi konularda öğrencileri bilgilendirdi.

“Depreme karşı daha dayanıksız bir toprak yapısı var”

Fay hattı üzerinde bulunan Bingöl’de olası bir depremin oluşturacağı tahribat ve zararları ile alınacak önlemleri tespit etmek amacıyla düzenlenen konferansta konuşan Moriwaki; “Özellikle iki fay hattının kesişim noktasında bulunan Bingöl, yakın bir tarih diyebileceğimiz iki deprem gördü. Bu depremlerde insanların depreme ne kadar hazırlıksız olduğu gözler önüne serildi. Bingöl ilinde çok sayıda akarsu olması sebebiyle depreme karşı daha dayanıksız bir toprak yapısı var.”

“Yanlış kolon sistemleri binaları daha da dayanıksız kılıyor”

Toprak dayanıksızlığının farklı sonuçları etkilediğine de değinen Yoshinori Moriwaki; “Bina tasarımlarında bunun göz önüne alınmadığını gördük. Yapılan yolların kısa zamanda çökmesi ve bozulmasının ana sebebi de toprağının güçsüz olmasıdır. Binalarda yapılan ucuz, yanlış kolon ve kiriş sistemleri, binaları daha da dayanıksız yapmaktadır. Binalar yapılırken farklı bağlantılar sağlanarak demirle güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca kullanılan tuğla ve malzemelerin kalitesiz olması, binaları daha da zayıf hale getirmektedir. Depreme karşı bina duvarlarında yatay ve dikey demirlerin kullanılması binaları daha da güçlendirebilir. Ayrıca, binalarda salınım sistemi oluşturarak kolonlar, mantolama ve benzeri yöntemler ile deprem hasar riski Japonya’da olduğu gibi çok düşük seviyelere indirilebilir. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için de şimdiden hazırlıklı olmamız gerek. Bu önlemleri almak için de sizin gibi mühendis arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Sağlam binalar yapmamız gerekir” diye konuştu.

 

Moriwaki, konferansın ardından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Japonya ve Türkiye arasındaki potansiyel iş olanakları ve işbirliğine değinildi.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum