Advert
as

“Otizm, Hayat Boyu Süren Gelişimsel Bir Hastalıktır”

 “Otizm, Hayat Boyu Süren Gelişimsel Bir Hastalıktır”

Solhan Özel Güneş Rehabilitasyon Merkezinde Özel Eğitim Alanında Uzman Öğretici olarak görev yapan Abdurrahman Yıldız:“ Otizm, hayat boyu süren gelişimsel bir hastalıktır.”dedi.

Otizm, hayat boyu süren gelişimsel bir hastalık olduğunu dile getiren Özel Güneş Rehabilitasyon Merkezinde Özel Eğitim Alanında Uzman Öğretici olarak görev yapan Abdurrahman Yıldız, yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıktığını belirtti.

Otizm hakkında bilgi veren Uzman Öğretici Abdurrahman Yıldız,”Otizm, iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkar. Otizm hayat boyu süren gelişimsel bir hastalıktır. Günümüz de otizm görülme sıklığı 88 çocukta 1 çocuk olarak tahmin edilmektedir. Erkek çocuklarında görülme oranı kız çocuk oranlarına göre 2 ile 5 kat daha fazladır. Son yıllarda otizm vakalarında artış görülmektedir.”dedi.

 Otizm belirtileri açıklayan Yıldız,”Otizmli çocuklar aynı yemeği yemek, aynı kıyafetleri giymek ve aynı tekrarlayan oyunlar oynamak isterler. Aniden ve nedensizce kızabilirler. Yalnız kalmayı seçerler. Arkadaşlık kurmakta zorlanırlar. Aile ve yabancılara karşı yakınlıklarında pek bir fark gözlemlenmez. Otizmli çocuklarda ses, koku ve görsel yoğunluk konularında hassas olabilirler. Göz teması kurmada ve çevreden gelen seslere karşı duyarsızlar.”ifadelerini kullandı.

 

Otizmde eğitimin önemine değinen Yıldız.”Erken teşhis ve tedavi otistik çocukların potansiyellerini sergilemelerine yardımcı olur. İlk aşaması çocuğun yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak, öz bakım becerilerini yerine getirmesini sağlamak. Otizmli bireylerde genellikle UDA (Uygulamalı Davranış Analizi) yöntemi önerilir. UDA yönteminde çocuğun davranışları saplanıp olumsuz davranışları istenen seviyeye çıkarmak için çaba sarf edilir.  UDA yönteminde çeşitli tedavi türleri geliştirilebilir. Bunlar; konuşma, meşgale ve fiziksel terapilerdir.”dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum