Advert
as

Servi Pekmezi'nin Tescili için İlk Adım Atıldı

Servi Pekmezi'nin Tescili için İlk Adım Atıldı

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sivan (Servi) dut pekmezi coğrafi işaret ve tescil işlemi için çalışma başlattı.

Eşsiz lezzetiyle ün yapan Sivan (Servi) dut pekmezi için, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışmalara başladı. İl Müdürü Burhan Bahadır, “ilgili hazırlıklar yapılarak Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi almak için müracaatta bulunulacaktır” dedi.

 

Kimyasal Yok, Tamamen Doğal

Sivan (Servi) dut pekmezinin kimyasal müdahaleler olmadan tamamen doğal şekilde üretildiğini belirten Bahadır, “Bilindiği üzere ilimizde doğal ürün üretimi konusunda belli mesafeler kat edilmiştir. İlimizde yetişen dutlardan üretilen ve marka değeri olan Sivan (Servi) Dut Pekmezi, bölgemiz için önemli bir değerdir. Sivan (Servi) dut pekmezinin yapıldığı bölgelerdeki dut bahçelerinde yalnız çiftlik gübresi kullanılmaktadır. Kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Dut pekmezi sağlık açısından çok yararlı olup kansızlığa iyi geldiği, vücudu güçlendirdiği ve daha pek çok yönden insan sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca eşsiz lezzetiyle de vatandaşlarımızın kahvaltı sofralarını süsleyen bir üründür” diye konuştu.

 

Teknik İncelemeler Bitti, Analize Gönderildi

Tescil işlemleri için ürünün teknik incelemesinin yerinde yapıldığını ve analize gönderildiğini belirten Bahardır, açıklamasında şunları söyledi: “İl Müdürlüğümüz çalışmaları ile belirlenen İlimiz Genç İlçesi Sivan (Servi) Bölgesi ve köylerinde yerel ürünlerimizden olan Sivan (Servi) dut pekmezi için Coğrafi işaret ve Tescil işlemleri kapsamında 21.06.2018 tarihinde Müdürlüğümüz personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Cafer Kalan ve Ziraat Teknikeri Kazım Ercel Servi Bölgesi ve köylerinde teknik incelemelerde bulunduktan sonra konu kapsamında İl Müdürlüğüne sunum gerçekleştirmişlerdir. Yöresel ürünümüzün tescil işlemleri kapsamında fiziksel ve kimyasal analiz yapmak amacıyla bölgede farklı rakım, sıcaklık vb çeşitli iklim özellikleri gösteren yerlerdeki üreticilerden dut ve pekmez numuneleri alınarak analiz için ilgili Kurumlara gönderilmiştir.”

 

“Analiz Sonucundan Sonra Müracaatta Bulunulacak”

Bahadır, ilgili analiz sonuçlarından sonra Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi almak için müracaata bulunulacağını ifade ederek, “Coğrafi işaretlerin tescilinin amacı, genel nitelikleri itibariyle üretimi, kaynağı gibi birtakım yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. İlimizde neredeyse her ilçemizin, belli bir ürünün üretimine kaynak teşkil ettiği ve bu ürün ile ünlenmiş olduğu bir gerçektir. Doğallık, geleneksellik, sürdürülebilir kalite, bölgesel kalkınma ve dünya pazarında rekabet edebilme teminatı vb gibi tüm bu özellikler coğrafi işaretlerin katma değerleri arasında sayılır. Gerek kurumumuz teknik personelleri marifetiyle bu kapsamda yapılan teknik inceleme ve araştırma gerek alınan numune örneklerinden çıkacak olan analiz sonuçları kapsamında ilgili hazırlıklar yapılarak Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi almak için müracaata bulunulacaktır. Böylelikle; çiftçilerimizin ürünlerin katma değeri dolayısıyla refah seviyesi yükselecek olup, bölge ve ilimiz ekonomisi gelişerek ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Çalışmada emeği geçen personel ve üreticilerimize teşekkür ediyorum ” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum