Advert
as

Çocuklarda Yaz İshallerine Dikkat

Çocuklarda Yaz İshallerine Dikkat

Çocuklarda sık görülen yaz hastalıklarının başında gelen ishal hakkında uyaran uzmanlar, çocuklarda ishal nedeniyle yaşanan sıvı kaybının önlenememesi durumunda ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Bulaşıcı bir hastalık olan ishal, çocuk sağlığı söz konusu olunca ekstra özen gösterilmesi gereken bir durum oluyor. Çünkü çocuklar sıvı kaybının önlenemediği durumlarda ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalabiliyor. 

Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Eftal Geçgil, ishal olan çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

İshal besin ve su yoluyla bulaşıyor

Yaz aylarında kapalı alanlara kıyasla daha çok açık alanlarda vakit geçiren çocukların özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına sık yakalandığını belirten Geçgil, “İshal sıklıkla 0-5 yaş grubunu etkiler. Eğer ishale ateş ve kusma eşlik ediyorsa hemen doktora gidilmelidir. Mide ve bağırsak sisteminin enfeksiyonu olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlık, bulaşıcı özellik taşıdığı için önemlidir. Havaların ısınması bu enfeksiyona yol açan virüslerin çoğalmasını kolaylaştırır, besin ve suyla hastalık kolaylıkla bulaşır.” uyarısında bulundu.

 

İshal vakalarındaki artışı tetikleyen gıdalara şu gıdalara dikkat!

1. Bozuk gıdaların tüketimi 

2. Açık büfe yemekler 

3. Dondurma ve sütlü besinler 

4. Gıdaların uygun şartlarda üretilip saklanmaması

5. Ev ortamında pişirildikten sonra buzdolabına konulmamış yemekler 

6. Açıkta satılan hazır gıdalar

 

Salata malzemeleri ve meyveleri birkaç kez yıkayın 

Yaz ishallerinde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durumun ise hava sıcaklığı yüzünden bakterilerin hızla çoğalarak su veya besini kirletmesi olduğunu belirten Geçgil, “Genelde kirlenmiş suların içilmesi, çiğ sebzelerle hazırlanmış iyi yıkanmamış salatalar ve meyvelerin tüketilmesi sonucu da ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak çocukların bağırsaklarına ulaşır. Özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında mikroplar uzun süre yaşayarak çoğalır.” dedi.

 

Çocuktaki sıvı kaybı önlenmeli 

“İshal, dışkının sıklığında, miktarında ve hacminde artma olarak tanımlanabilir.” diyen Geçgil,  günde üç veya daha fazla sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğini söyledi. 

Geçgil, “İshal durumunda bağırsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama meydana gelir. Dışkı şekilsiz, yumuşak ve sulu bir görünümde olur. İshaller 5 yaş altında sık görülmekle birlikte, iki yaştan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol açabilir; sıvı kaybına bağlı ölümler görülebilir. İshalin en önemli komplikasyonu sıvı kaybıdır. İshal ile kaybedilen sıvının az az, sık sık bulantı veya kusmayı tetiklemeyecek şekilde yerine konması gerekir. Sıvı kaybı engellendiği sürece sorun oluşmaz.” ifadelerini kullandı. 

Çocuklar hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak tutulmalı 

İyi bir bağırsak sağlığı için hijyen ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Geçkil, hazır ve işlenmiş gıdaların bağırsak florasına en çok zarar veren etkenlerden olduğunu söyledi. 

Geçkil, “Çocukları paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmak ve bolca probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefirle beslemek önemlidir. Ayrıca aileler özellikle açıkta satılan yiyecekler ve tüketim tarihi geçen gıdalar hakkında dikkatli olmalıdır. İshal sorunu yaşanan dönemde bağırsakları çok yormayacak yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalar şu şekilde gruplandırılabilir: 

1. Nişasta içeren pirinç, makarna ve patates 

2. Probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefir 

3. Lif içeren muz, elma ve armut 

Ayrıca, ishal süresince kayısı, erik, çiğ sebze, salata, kepekli ürünler gibi bağırsak hareketlerini daha da artıran besinlerden, hazır gıdalar, bol yağlı, şekerli yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.” dedi. (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum