Advert
as

“Çiftçiler İkinci Ürünün Ekimi İçin Özendirilmeli”

“Çiftçiler İkinci Ürünün Ekimi İçin Özendirilmeli”

Bingöl’de ikinci ürün hasadını yapan çiftçileri ziyaret eden Ziraat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilcisi Erdoğan Yener, tarım sektörünün kalkınması için çiftçilerin ikinci ürünün ekilmesi konusunda özendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl’ün Garip köyünde ikinci ürün olarak ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilcisi ve Ziraat Odası Tarım Danışmanı Erdoğan Yener, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Anuk ile birlikte, silajlık mısır hasadı yapan çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

 

“Çiftçiler ikinci ürünün ekimi için özendirilmeli” 

Merkez Garip köyünde sezonun ikinci ürünü olan silajlık mısır hasadının yapıldığını ifade eden Yener, “Verimin normalin üzerinde olmasını bekliyoruz.  Normalde birinci üründe dekardan 5 ton alınması beklenirken biz burada ikinci üründen 5 tona yakın ya da 5 tonun üzerinde bir ürün bekliyoruz. Bingöl’de ikinci ürün çok revaçta değil.  Bizim amacımız, burada kurmuş olduğumuz bu demonstrasyon alanında ikinci ürünü özendirmek. İlimizde kurulacak olan Entegre SÜTAŞ Tesislerinin alt yapısını oluşturmak.  Yoğun bir tarım faaliyeti için var olan tarlaların daha verimli kullanılması gerekiyor.  Bundan önce çiftçimiz sadece tek ürün kaldırıyordu. Tarım açısından ilimizin alt yapısını güçlendirmek amacıyla ikinci ürüne büyük bir ihtiyaç duyuyoruz. Amacımız çiftçimizi ikinci ürünün ekilişi konusunda özendirmek ve bunu yaygın hale getirmektir.” dedi.

 

“Yoğun tarıma yönelmeli” 

"İkinci ürüne yapılan desteklerin daha özendirici olması gerekir.” diyen Yener,  sözlerine şöyle devam etti: “Ekipman desteği gibi konularda çiftçiler desteklenmeli. Çiftçilerimizden de kazançlarının daha fazla olması için birim alandan daha fazla verim sağlayan ürünleri ekmesini talep ediyoruz.  Tütün ve benzeri ürünler bir kez ekiliyor. Bunu da çevre illerden gelen çiftçiler yapıyor. Buradaki tarlaları kiralayıp ekiyorlar. Bu bir kazanç kapısı değildir. Dolayısıyla ikinci ürünün ekiminin yaygınlaşması adına çalışmalar başlattık. Bu tarlada olduğu gibi bir ürün fiğ, ikinci ürün silajlık mısırdır. Çiftçimiz bir nebze de olsun kazanç elde edecek.  Bununla beraber bakanlığın vermiş olduğu desteklerden iki defa faydalanmış olacak. Burada bir ürün için dekar başına destek 75 TL. İlimiz hayvancılık bölgesi olduğu için yüzde 25 destek daha alıyor. Sertifikalı tohum kullandığı için 20 TL alıyor. Mısır desteği de yüzde 25. Ek ilave ile çiftçimiz toplamda 210 TL destek alıyor. Bu demektir ki çiftçi, masrafını iki ürün ekerek karşılamış oluyor ve bir nebze de olsa rahatlıyor. Çiftlerimize tavsiyemiz bir birim alandan daha fazla ürün elde edecekleri ve daha fazla gelir elde edecekleri tarıma yönelmeleridir."

 

“Çiftçiler olarak tarım ekipmanları desteğini istiyoruz”

Garip Köyünde çiftçilik yaptığını söyleyen Şükrü Karuç da “30 yıldır çiftçilik yapıyorum. Kaç yıldır mısır ve fiğ ekiyorum.  Bu yıl ikinci ürün olarak silajlık mısır ektim, memnunuz. Dönümünden 4-5 ton aldım. Tarım İl Müdürlüğünden ekipman desteği istiyoruz.  Çiftçilere her türlü destek sağlanmalı. Özellikle Bingöl üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü gelsin bu toprağı tahlil etsin. Hangi ürün ekilse daha iyi olur, onun araştırmasını yapsınlar.  Burada tütün ekenler var. Tütün toprağa zarar veriyor, onun yerine yem bitkileri ekilsin.” ifadelerini kullandı.

 

“İkinci ürün çiftçi için bir kazançtır” 

Genç çiftçilerden Serhat Aslangiray ise tarlasında birinci ürün olarak fiğ, ikinci ürün olarak da silajlık mısır ekimi yaptığını söyledi.  İkinci ürünün çiftçi için bir kazanç olduğunu dile getiren Aslangiray, “İkinci ürün ekiminde SÜTAŞ’ın desteği oldu. İkinci ürün çiftçi için bir kazançtır. Hasat döneminde biçer olmadığı için çiftçiler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğünden ekipman desteği bekliyoruz.” dedi.

 

“Çiftçilerimiz birçok konuda sıkıntı yaşıyor” 

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Anuk ise çiftçilerin tarım yapmada su sıkıntısı yaşadığını söyledi. Anuk, “İkinci ürün hasadı yapan çiftçilerimizi ziyaret ettik.  Çiftçilerimizin sıkıntıları var, özelikle ekipman sorunları var. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğünden destek bekliyorlar. İyi bir tarım için de üniversiteden destek istiyorlar.  Sulama konusunda çiftçilerimiz sıkıntı yaşıyor. Suyun betonarme kanallar ve kapalı boru sistemiyle taşınması lazım.  Böyle olursa su sıkıntısı olmaz. Ürünlerde verim artışı olur. Dolasıyla bu soruna bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum