Advert
as

Felç Hastalığı Hakkında Bilgilendirme Yapıldı

Felç Hastalığı Hakkında Bilgilendirme Yapıldı

İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Ulu Camii önünde kurulan stantta görevli Dr. Hasan Kanar, vatandaşlara Felç Hastalığı hakkında bilgilendirme yaptı.

Solhan İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli sağlık personeli ve Dr. Hasan Kanar, 29 Ekim “Dünya İnme (Felç) Günü” nedeniyle Ulu Camii önünde kurulan stand da vatandaşlara Felç Hastalığı hakkında bilgilendirmenin yanında vatandaşların tansiyon ölçümlerini yaptılar.

 

İnme – felç nedir?

Beyin damar hastalığı, bilinen diğer adı ile inme ya da felç beyin damar tıkanıklığı ve kanamayı kapsayan genel bir tanımdır. İnme, kalp hastalığı ve kanserden sonra üçüncü en sık ölüm sebebidir. Kurtulan hastalarda ise, en sık fonksiyon kaybına yani sakat kalmaya neden olan hastalıktır. Nüfusun yaşlanması, diğer sebeplerle ölümlerin azalması inme riskini giderek artırmaktadır. 

Beyni besleyen 4 damar vardır. Bunların birisi beyinin ön ve orta bölgelerine kan götüren şah damarı olarak bilinen karotislerin devamıdır. Diğer ikisi beyincik, beyin sapı ve beyinin arka bölgesini besleyen damarlarıdır. Damarlar, bir ağ ile birbirlerine bağlıdır. Bu ağ sayesinde bir damarın tam tıkalı olması halinde diğer damarlardan beyin kan alabildiği için beyin damar hastalığından en az kayıp ile kurtulma şansımız olmaktadır.

 

İnmenin nedenleri

Beyin damar hastalığının risk faktörleri dediğimiz nedenleri, yüzyıllardır bilinir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, kalp hastalıkları ve diğer kan dolaşım bozuklukları, fiziksel aktiviteden yoksun (sedanter) yaşam, ileri yaş ve bu liste etkisi azalan bir dolu başka nedenlerden dolayı uzadıkça uzar. Oysa bunlardan sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, düzenli fiziksel aktivite mutlak kontrol edilebilecek nedenlerdir. Yani önlenebilen nedenlerdir.

 

İnme Belirtileri

Genel olarak beyin damar hastalığı, riskli hastalarda ani gelişen, baş ağrısı, baş dönmesi, sağ veya sol tarafında güçsüzlük, uyuşma, konuşma bozuklukları, denge sorunları, görme, yutma gibi fonksiyonlarda bozulma ile kendisini gösterir. Semptomlar bazen daha hafif uyuşmalar, baş dönmesi, denge bozuklukları iken, bazen de ani bilinç kaybı gibi ağır tablolar şeklinde olabilmektedir.

Ayrıca, geçici iskemik inme gibi tıkanan damarın kendiliğinden açılması ile kısa süreli tablolar oluşturabiliyor veya başka rahatsızlıkların beraberinde de benzer semptomlar görülebilir.

 

Unutulmaması gerekir ki; beyin damar hastalığı acil bir durumdur ve şikayetleri geçmiş bile olsa, mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından hastanın değerlendirilmesini gerektirir.

 

İnme tedavisi

Beyin damar tıkanıklığının tedavisi biraz daha standartları değişen, hastanın birebir durumu ile ilişkili olan bir tedavidir. İnme tedavisi için erken dönemde, pıhtıyı eritici ilaçlar ki bunlar çok kısa süre içinde uygulanabilen ilaçlardır, kan sulandırıcılar ve ödem azaltan ilaçlar kullanılmaktadır. 

Beyin damar hastalığında yaşam ve kurtulma sonrası sakatlık, beyin doku kaybı ile ilgili olduğu gibi yeri ile de çok ciddi olarak ilişkilidir. Beyinin ortak yollarının geçtiği, solunum gibi önemli hayat fonksiyonlarının olduğu beyin sapma küçük bir enfarkt, beyni besleyen geniş damarların tıkanıklığı sonucu oluşan felçten daha ağır tablolar oluşturabilmektedir. Aynı şekilde yaşlı bir hastada oluşan geniş bir kanama, daha hafif seyrederken genç hastada daha küçük bir kanama ölümcül olabilmektedir.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum