Advert
as

Çapak:“Okunan Ezan Ruha Hitap Etmeli”

Çapak:“Okunan Ezan Ruha Hitap Etmeli”

Bingöl Üniversitesi Kıraat Merkezinde verilecek Tashih-i Huruf eğitiminin açılış programında konuşan Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ezan ve Kur'an okurken ruha hitap edebilmeli dedi.

Bingöl Üniversitesi Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Bingöl İl Müftülüğü arasında müşterek faaliyetler yapılmasına yönelik daha önce yapılan işbirliği çerçevesinde verilmesi planlanan Tashih-i Huruf eğitimi başladı. Bingöl Üniversitesi Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen eğitim için bir açılış programı tertip edildi.   Altı ay sürecek ve 672 kredilik Tashih-i Huruf eğitimi alacak olan din görevlilerinin hazır bulunduğu programa Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İl Müftüsü Muharrem Genç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, kursiyerler ve davetliler katıldı. 

Kursun açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, kursun temel amacının Bingöl yöresi başta olmak üzere bölge geneline Tashih-i Huruf eğitimi vermek olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Çapak, “Müftülüğümüz ile birlikte bu güzel ve gerekli eğitimin verilmesini hakikaten çok önemsiyoruz. Tashih-i Huruf kursu bu anlamda çok önemli. Bölgemizde medrese geleneği çok güçlü.  Bu medrese geleneğini de yaşatmak istiyoruz. Hepimiz bölgemizde kıraatın geliştirilmesi gerektiğini biliyoruz. Ezanlarımızı okurken daha güzel, ruhumuza daha fazla hitap eden, bizi biraz daha etkileyen şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada gençliğe de özellikle ağırlık vermemiz gerekiyor. Genç yaşta verilecek eğitimler daha kalıcı oluyor. En verimli çağ olan gençlik döneminde buradaki gençlerimize vereceğimiz eğitim, diğer gençlerimiz için de örnek olur.  Belli bir yaşa geldikten sonra siz de biliyorsunuz ki biraz daha zorlanıyoruz.  Bu yüzden küçük yaştan itibaren bölgemizde kıraat eğitimine ağırlık verip çok daha güzel Kur'an ve ezan okuyanların sayısını arttırmalıyız.  Böylece gençliği de bu anlamda bilinçli hale getiririz diye düşünüyorum. Program benim açımdan hakikaten çok önemli. Üniversitemizde gerçekleşiyor olması ve müftülüğümüzle ortak yapıyor olmamız ayırca önemli. Siz değerli kursiyerlerimizin de gönüllü olarak bu işe dahil olması da kursun faydalı olmasını sağlayacak. Eğitim sonrasında da bulunduğunuz ortamlarda Kur'an'ı en güzel şekilde okuyarak buranın temsilcisi olacaksınız. Ben kursun hayırlı olmasını diliyor ve hepinizi bu güzel eğitimi alacağınız için şimdiden kutluyorum.  Sayın müftümüze de bu eğitime verdiği önemden dolayı teşekkür ederim” diye konuştu. 

Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç de sözlerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kıraat ilmine dair geliştirilmesi gereken bazı yönlerin olduğunu ifade ederek başladı.  Kur'an'ı güzel okumak için bugün burada olan arkadaşlarımız, güzel bir ilim öğrenecekler. Meslek hayatlarında da rehber hocalarımızın teşvikiyle bu duruma getirdik. Bu çok önemli bir adımdır. Öngörümüz, hem kıraat merkezi hem de müftülüğümüz olarak çıtanın yükseldiğini görüp, bunu yaşamaktır. Arkadaşlarımız heyecanla bu işe girmek istediler. İnşallah sonucu da güzel olur” şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum