Advert
as

"İbadetlerimiz için Engelsiz Camiler İnşa Edilsin"

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaşadıkları sorunlara değinen Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Mücahit Korkutata, "İbadetlerimizi yapabileceğimiz engelsiz camiler, mescitler inşa edilsin." dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Mücahit Korkutata, Engellilerin günlük yaşadıkları sorunlara değinerek engellilerin rahat bir yaşam sürdürmeleri için toplumun daha fazla duyarlı olmasını istedi. 

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Korkutata, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara değinerek hayatı kendileri için yaşanmaz hale getiren sorunlardan arındırılması için toplumsal duyarlılığın önemine dikkat çekti.

 

"Engelliler olarak toplumda çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz" 

Engelliler olarak toplumda çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını söyleyen Korkutata, hayatı engelliler için daha kolay hale getirebilmek için vatandaşların sağlayacağı duyarlılıkla ancak aşabileceğini söyledi. 

Korkutata,  Vatandaşlardan sevgi ve duyarlılık beklediklerini belirterek "Sevgi ve duyarlılık, elbette ki bizleri toplum nezdinde değerli kılacaktır. Bizler görmeyenler,  duymayanlar, yürüyemeyenler ve zihinsel olarak düşünemeyen bireyler olarak toplumun alt tabakası olmadığımızı biliyoruz." dedi.

 

"Toplumsal duyarlılık istiyoruz" 

Toplumsal duyarlılığın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Korkutata, "Toplumsal olarak verilecek destekler bizler için çok önemli. Erişilebilirlik en büyük sıkıntımız, bu noktada araç parkı yaparken engelliler için ayrılan park alanlarını kullanmamak lazım. Engellilerin iz yollarını garp etmemek lazım. Özellikle engelli çocuklarımızın kullandığı park alanlarını onlara bakmak gerekiyor. Çünkü onların da bir yaşam hakkı var, onların da oyun oynayacağı engelsiz parklar var. Bunları vatandaşlarımız şuurlu bir şekilde kullansınlar ve çocuklarına kardeşlerinin kullanabilmesi için bir alan olarak bıraksınlar." ifadelerini kullandı.

 

"Engelsiz bir dünya inşa etmek için hep birlikte hareket edelim" 

 "Bizler,  sadece bugünlerde anılmak istemiyoruz" diyen Korkutata, "3 Aralık'ta değil, her Aralık'ta anımsanmak isteriz ve bizler için özel olarak ilan edilen bu günlerde toplum nezdinde bir farkındalık oluşturmak istiyoruz.  ‘farkındalığımız sizsiniz, hep birlikte engelsiz bir şehir,  engelsiz bir dünya inşa etmek için hep birlikte hareket edelim.  Sizleri engelsiz bir dünya için el ele olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

 

"İbadetlerimizi yapabileceğimiz engelsiz camiler, mescitler inşa edilsin"

Konuşmasına devam eden Korkutata, şunları söyledi: "Erişebilirlik anlamında engelli kardeşlerimiz dini vecibelerini maalesef yerine getiremiyorlar. Bunun da başlıca sebebi camilerimizin erişime uygun olmamasıdır. Türkiye'nin dört bir yanında camilerimiz engellilerin ulaşabileceği nitelikte değil. Abdesthaneler, ibadethaneler, konferans salonları ve saire. Dolayısıyla biz engelliler olarak Allah'ın bize verdiği lütufla da daha çok ibadet eden, daha çok şükreder kullar olduğumuz için, Allah'ın mescitlerine en rahat şekilde ulaşmak isteriz.  Bu noktada bizim buradan Diyanet İşleri başkanlığına çağrımız,  camilerin engelsiz hale gelebilmesi için yoğun çaba sarf etmeleri ve yeni yapılacak projelerde bunları engelsiz bir şekilde yapmalarıdır.  Ülkemizde erişebilirlik komisyonların yaptığı çalışmalar yeterli mi? değil.  Devlet bununla ilgili tedbirler alıyor ama camilerimizin sayısı her gün artmakta ve engellilere göre yapılmayan çalışmalardan dolayı mağduriyetler söz konusudur. Engelsiz ibadet, engelsiz cami için engelsiz bir şekilde tasarlanan camiler olsun istiyoruz. Bizler ibadet hakkımızın olduğunu düşünerek ‘ibadetlerimizi yapabileceğimiz engelsiz camiler, mescitler inşa edilsin."

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum