Advert
as

Üç Kuşaktır Yaptıkları Meslekte Birinci Oldu

Üç Kuşaktır Yaptıkları Meslekte Birinci Oldu

​Bingöl’de düzenlenen En İyi Bal Yarışması'nda birinci olan bal üreticisi Fikri Üzer, yarışmada birinci olmasının başlıca nedenlerini anlattı.   '

En İyi Bal Yarışması'nda birinci olan üretici Fikri Üzer, yıllardır aile olarak arıcılık yaptıklarını belirterek, bal yarışmasındaki birincilik derecesini,  Bingöl’ün zengin çiçek florasına sahip olmasının yanında işini dürüst ve helal yaptığına bağladı. 

Arıcılık mesleğinin bilinçli yapılması gerektiğini söyleyen Üzer, bal üretiminin kolay bir iş olmadığına işaret ederek, arıcılık mesleğinin güzellikleri yanında sorun ve sıkıntılarının da olduğunu ifade etti. 

Bingöl’de düzenlenen 'En İyi Bal Yarışması'nda birinci olan üretici Üzer, Bingöl balının dünyada en iyi ve kaliteli balı olduğunu belirterek, arıcılık mesleği hakkında İLKHA değerlendirmelerde bulundu. 

Arıcılık mesleğinin bilinçli yapılması gerektiğini ifade eden Üzer, bal üretiminin kolay bir iş olmadığına işaret ederek,   arıcılık mesleğinin güzellikleri yanında sorun ve sıkıntılarının da olduğunu sözlerine ekledi. 

Üzer, 2000 yılından sonra köyden, şehre yerleşmelerine rağmen doğadan, yayladan kopamadıklarını belirterek,  arıcılık mesleği dede ve babasından kendilerine kaldığını söyledi.

1998 yılından itibaren arıcılık mesleğine aktif olarak başladığını söyleyen Üzer, “Halen arıcılık mesleğine devam ediyorum. Bingöl Üniversitesi ile Arıcılar Birliği tarafından düzenlenen Bingöl bal yarışmasında çok şükür birinci oldum. Mutluyum. Arıcılık mesleği dedemden babama, babamdan biz oğullarına kalan meslektir.  1970 yılında hatırlıyorum, dedem 200-250 tane sepet, toprak kovanla bu iş yapıyordu. Şimdi babam ile beraber kardeşler olarak devam ettiriyoruz.” dedi.

 

“Arıcılıktaki başarıyı aile mesleğine bağlıyorum” 

Aldığı birincilik derecesinin sebeplerine de değinen Üzer, “Arıcılıktaki başarıyı babada gelme mesleğe bağlıyorum. İşimizi, mesleğimizi ailecek ilkeli olarak yapıyoruz.  Mesleğimize haramı karıştırmıyoruz.  Dinimize ve inancımızda yeri olmayan şeylerle uğraşmadık. Her zaman Bingöl balı kalite olarak birinci derdik ama resmiyette bir şey yoktu. Bunun için bir yarışma yapıldı, çok şükür resmiyette de balımız birinci olmasıyla artık kalitesi de ortaya çıkmış oldu.” İfadelerini kullandı.

 

“Bingöl zengin bir çiçek florası olan yaylalara sahip”

Baldaki kaliteyi neye bağlıyorsunuz?" Sorusuna Üzer, şunları cevapları verdi: “Bingöl’ün çok meşhur yaylaları var, burada bin bir çeşit çiçek mevcut. Bizim balımız Bingöl Genç ilçesine bağlı Çotla Yaylasında bulunan arılıklardan aldık. Bingöl balının kaliteli olmasının en önemli sebebi yaylalarının çok çeşit çiçek florasına sahip olmasındandır.  Bingöl yayla ve dağlarında nerdeyse bine yakın çiçek çeşidi vardır. Havası serin, suyu soğuk yaylalarda,  yüksek yerlerde alınan balın kalitesi ve şifası da farklı olur.” diye konuştu.

 

“Bingöllü üreticiler iyi bir bal çıkarmak için özverili çalışıyor” 

Bingöllü üreticilerinin iyi bir bal çıkarmak için özverili çalıştığını ifade eden Üzer, bal üretimi ve kalite açısından, Bingöllü üreticisinin güvenilir olduğunu belirtti. 

Geçen yıl Bingöl balı, 120 ülke arasında en iyi bal olarak dünya ikincisi seçildiğini söyleyen Üzer, “Bingöl balı ilk kez uluslararası bal yarışmasında birinci olunca arıcılık yapanlar için bir heyecan ve öz güvenin oluşmasına vesile oldu. Zaten ürettiğimiz balı biliyorduk kalitesinden bir şüphemiz yoktu.  Dolayısıyla yapılan yarışmaya isteyerek gidip numune ballarımızı verdik. Bal yarışmasına katılan arkadaşların hepsinin balı birinci kalitede olduğuna inanıyorum.” dedi.

 

“Rastgele bal almak yerine tanınan bilinen üreticilerinden alınması lazım” 

İyi ve kaliteli bir balın ancak analiz sonucu belli olacağına dikkati çeken Üzer, şunları söyledi: “İyi ve kaliteli bir bal görüntüsüyle tanınmaz.  Bal üreticisi olan kişiler balı tadarak ve balın kendisine has bir aroması ve tadından iyi ve kaliteli olduğunu ancak bilebilir. Bal almak isteyenler tanıdığı ve bildiği kişilerden alsın rastgele piyasadan bal almalarını tavsiye etmiyorum.” diye konuştu.

 

“Bingöl balı kalite ve pazar açısından geleceği iyi olacak” 

Bingöl balı kalite ve pazar açısından gelecekte daha iyi bir yere geleceğini dile getiren Üzer, “Pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesinin balı ihtisas alanı olarak seçmesi ve bu konuda çalışmalar yapması çok önemli, Bingöl Arıcılar Birliği ve üniversitesinin işbirliği kapsamında çalışmalar başlatması balın gelecekte her açıdan iyi bir yere geleceğine inanıyorum.” dedi.

 

“Arıcılar olarak yayla sıkıntımız var” 

Bingöllü bal üreticileri olarak konaklama açısından yayla sorunu yaşadıklarını anlatan Üzer şunları söyledi: 

“Bal üretme sıkıntımız yok. Yayla, yaylada konaklama sıkıntımız var. Bir yaylada en fazla 1,2 kamyon arı kovanı bulunması gerekirken, yaz aylarında bir yaylada 10 kamyona yakın arı konaklaması yapılıyor, bu durum üreticinin iyi kaliteli bal üretmesini engelliyor. Bingöl yaylalarından çok güzel yerler var ama konaklama sıkıntısını yaşıyoruz.  Yaylalarımızı bilinçli kullanırsak Bingöl balının gelecekte dünya birinci olacağına inanıyorum.”

 

“Tarım ilaçları arılara büyük zarar veriyor” 

Bal üreticilerin en büyük sıkıntılarından birinin tarım ilaçlarının arılara verdiği zararlar olduğuna dikkati çeken Üzer, “Tarım ilaçları ile ilgili ciddi sorun yaşıyoruz. Akdeniz'e giden arıcılarımız, ilaçlamadan ciddi bir zarar görüyorlar. Bu konuda yetkililerin önlem almalarını istiyoruz. Tarım ilaçları kaynaklı ciddi manada arı ölümleri yaşandı. ‘Arının ölümü insanın ölümü demektir’ Tarımsal ilaçlar konusunda bal üreticileri bilgilendirilmeli,  kaçak ilaçlar ve rastgele kullanılan ilaçlar arıya, bala ve doğaya zarar veriyor.” İfadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum