Advert
as

“Eksik Tarım Politikaları Çiftçiyi Soğutuyor”

“Eksik Tarım Politikaları Çiftçiyi Soğutuyor”

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle konuşan Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcilisi Erdoğan Yener, eksik tarım politikalarının çiftçiyi çiftçilikten soğuttuğunu söyledi.


14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle konuşan Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İl Temsilcilisi Erdoğan Yener, son yıllarda artan üretim maliyetlerinin yanında eksik tarım politikalarının çiftçiyi çiftçilikten soğuttuğunu ifade etti.

 

2018 verilerine göre, geride kalan yılda 500 bin kişinin çiftçiliği bıraktığının gözlemlendiğini belirten Yener, sanayi ve teknolojiye yapılan yatırımlar sevinçle karşılansa da tarım ve hayvancılık bu sevincin buruk yaşanmasına sebep olmakta olduğunu dile getirdi. 

Yener, "Dünya toprak varlığının yüzde 37'sini işleyen 7 milyarın üzerindeki bir aileyi doyuran, emekçi, alın terini aşa çeviren cefakâr çiftçilerimizin dünya çiftçiler günü kutlu olsun." dedi. 

"Dünya var olduğu günden bu yana var olan tarım, dünya insanının en büyük uğraşıdır, insanlığı doyuran yegâne mesleklerin başında çiftçilik geliyor" diyen Yener, "İnsanlık ne kadar ilerlerse ilerlesin cazibesinden hiçbir şey kaybetmeyen çiftçilik dünya üzerinde bir milyar 350 milyon insanın emek teknesi olarak varlık göstermekte." diye konuştu. 

Çiftçiliğin zengini, fakiri her kesimden iştirakçisi bulunan önemli bir meslek olduğunu dile getiren Yener, "İlki 14 Mayıs 1984'te kutlanan dünya çiftçiler günü, çiftçiye tarıma olan saygınlığın bir nebze olsa ifade şekli olup, insanlık için üreten, insanlığın doymasına vesile olan bu emekçilere bir teşekkür günü olarak ifa edilmekte. Ülkemizde 2 milyon resmi olan, dolaylı 5 milyon insanın icra etiği çiftçilik dünyada olduğu gibi ülkemizde de rağbet gören ve ata mesleği olarak görülen, nesilden nesile miras bırakılan kutlu bir meslektir." dedi.

 

"Ülkedeki eksik tarım politikaları çiftçiyi çiftçilikten soğutmaya benziyor" 

"Ülkemizin 26 milyon 500 bin hektarını işleyen, ülke safi hasılasına 800 milyar dolarlık payına 63 milyar dolarlık katkı tarımdan yapılmaktadır." diyen Yener, şunları söyledi: 

"Bu gücü üreten, işleyen; emeğe, aşa çeviren çiftçilerimizin günü bugün, artan üretim maliyetleri, yetersiz devlet destekleri ikinci, üçüncü sınıf ülke çiftçilerini tarımın bir kazanç kapısından çok amiyane tabir ile karın tokluğuna çalışmaya mahkum bir ortam oluşturmaktadır. Ülkemizde de özelikle son yıllarda artan üretim maliyetleri, eksik tarım politikaları çiftçimizi çiftçilikten soğutmuşa benziyor. 2018 verilerine göre, geride kalan yılda 500 bin kişinin çiftçiliği bıraktığı gözlemlenmiştir. Ülke olarak sanayi ve teknolojiye yapılan yatırımlar sevinçle karşılansa da tarım ve hayvancılık bu sevincin buruk yaşanmasına sebep olmaktadır."

 

"Tarıma gerekli özenin gösterilmesi lazım" 

Yener, son olarak, "Tarım ülkesi olan Türkiye, özellikle son yıllarda yaşadığı ekonomik dar boğazdan kısa vadede çıkabilmesi için tarıma ve ülke çiftçisine doğru bilgiyi ulaştırıp ve gerekli doğru desteği sağlayıp bu durumu aşabilir. İş gücü ayrımı kompleks enformasyon, ulaşılamaz bilgi kaynağı gerektirmeyen çiftçilik herkesçe kolaylıkla yapılabilir. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı özel sektör temsilcilikleri ve ülkesini, milletini seven herkes, tarıma, toprağa, çiftçisine sahip çıkarak zorlukları aşabilecektir. Bu vesile ile üretken, emektar çiftçi kardeşlerimizin dünya çiftçiler gününü kutlar, tarıma gerekli saygının ve özenin gösterilmesini temenni ederim." şeklinde konuştu.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum