Advert
as

“Şimdi Sünnet Zamanı”

“Şimdi Sünnet Zamanı”

Çocuklarımızı sünnet ederken neye dikkat etmeliyiz? ÖZEL BİNGÖL HASTANESİ ÜROLOJİ KLİNİĞİ BİLGİLENDİRİYOR. Özel Bingöl Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Süleyman Çakmakçı, sünnet hakkında bilgi verdi.


Erişkinliğe İlk Adım Sünnet 

Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet, bazen tıbbi zorunluluk olarak yapılmaktadır. Başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlemdir. Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin, deneyimli ellerde, ilgili uzman hekim tarafından uygun steril koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir.

 

Dr. Çakmakçı, sünnet ile ilgili olarak; Sünnet enfeksiyon riskini büyük oranda azaltıyor 

“En basit ifadeyle penis başını çevreleyen artık derinin kesilmesi olarak özetlenebilecek sünnetin, ortaya koyulmuş birçok yararı vardır. Bunların en başında, çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonlarını % 90 oranında azaltması gelmektedir. Bunun dışında ileride yetişkin hayatta penis kanseri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar sünnetli kişilerde çok daha az görülmektedir. Ayrıca sünnetli kişilerin eşlerinde rahim ağzı kanseri de çok daha az görülmektedir.”

 

Yanlış uygulamalar kalıcı hasarlara hatta hayati kayıplara neden olabiliyor 

“Sünnetin, uygun koşullarda ve deneyimli kişiler tarafından yapılmamasından dolayı peniste kalıcı hasarlar oluşabilir. İşlem, enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak amacıyla temel cerrahi prensiplere uygun olarak ameliyathane ortamında steril şekilde gerçekleştirilmelidir. İlk 6 ayda bebekler hareketten sınırlı olduğundan işlem lokal anesteziyle yapılabilir. Sünnet, her yaşta uygulanabilecek bir işlem olmakla birlikte oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından doğumdan sonraki ilk 2 yıl içerisinde yapılması daha uygundur. Özellikle 2-6 yaş arası cinsel kimlik kazanım dönemi olduğundan bu yaş grubunda sınırlı uyuşturma altında işlem yapılması tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle 2-6 yaş arası çocuklar travma ve psikolojik etmenlerin ortadan kaldırılması için hastanemizde uyutularak (sedasyon) sünnet işlemi yapılmaktadır. Özellikle yenidoğan sünnetinin sağlık açısından sünnet için en uygun dönemlerden birisi olduğu bilimsel çalışmalarda ortaya konulmuştur. Hangi yaşta yapılırsa yapılsın sünnet uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Çoğu zaman lokal anestezi ile uygun ağrı kontrolü sağlanarak yapılması yeterli olsa da genel anestezi altında yapılması da uygundur, zira hem cerrah hem de hasta açısından daha konforlu olmaktadır. Sünnetin çocuk psikolojisinden anlayan, alanında deneyimli ürologlar tarafından yapılmasında fayda vardır.”

 

 Sabah sünnet akşam oyun 

“Sünnet uygun koşullarda doğru tekniklerle yapılmışsa sonrasında genellikle pansuman gerekmemektedir. İşlem sonrası 2 gün boyunca ağrı kesici ve lokal uygulanacak antibiyotik krem önerilmektedir. 5’inci günden itibaren ise kişi,  her türlü günlük aktiviteye geri dönebilir. Temel temizlik koşullarına dikkat edildiği sürece bebekler; kucakta tutulabilir, banyo yaptırılabilir, bezleri bağlanabilir”

 

 Özel Bingöl Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Hüseyin Çoban, üroloji kliniğimiz teknolojik ve modern alt yapıya kavuştu. 

“Hastanemizin en aktif bölümlerinden biri olan üroloji kliniği; günümüzde de büyük bir çaba ile korunmaya, sürdürülmeye ve geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bunun yapılabilmesi için ürolojinin son yıllar içinde gösterdiği teknolojiye dayalı gelişim dikkatle izlenmekte olup hastalarımızın hizmetine sunulmasına azami önem verilmektedir. Son yaptığımız yatırımlarla üroloji kliniğimiz teknolojik ve modern alt yapıya erişmiştir. 

Dr. Çoban, Özel Bingöl Hastanesi olarak modern tıp hizmetlerini İlimiz ve Bölgemizdeki hastalarımıza sunmaya devam edeceğimiz, modern ve teknolojik alt yapısı ile yeni hastane hizmet binamızın çalışmalarına başlamış bulunmaktayız ” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum