Advert
as

Solhan’ın Kurtuluşu ile Zafer Bayramı Birlikte Kutlandı

Solhan’ın Kurtuluşu ile Zafer Bayramı Birlikte Kutlandı

Solhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümü olan 28 Ağustos ile Zafer Bayramının 97'inci yıl dönümü olan 30 Ağustos, aynı günde kutlandı.

Zafer Bayramının 97. yıldönümü ile Solhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü Hükümet Konağı bahçesinde törenle kutlandı. 

Törene Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Emniyet ve Askeri personel, Kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Programda Zafer Bayramının 97. yıldönümü nedeniyle konuşma yapan Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Koray Özkan ve Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız tarafından günün anlam ve önemi hakkında konuşmalar yapıldı. 

Programda Zafer Bayramının 97. yıldönümü nedeniyle konuşma yapan Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Koray Özkan şu ifadelere yer verdi;” İstiklal Mücadelesi, en zor şartlarda ve imkânsızlıklara rağmen büyük bir kahramanlık destanı yazılarak 30 Ağustos Günü Zaferle Sonuçlanmıştır. 30 Ağustos, esaret zincirine vurularak yok edilmek istenen bir milletin “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla başlattığı ve yedi düvele karşı verdiği destansı mücadelenin zaferle taçlandığı gündür. Bu zaferle birlikte esaret altında yaşayan mazlum milletler için umut kaynağı olmuştur. 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferiyle Anadolu’yu vatan yapan Türk Milleti yine bir 26 Ağustos’ta başlattığı ve 30 Ağustos 1922’de kazandığı bu zaferle Anadolu’nun ebediyen bir Türk yurdu olarak kalacağını tüm dünyaya ilan etmiş ve ilelebet payidar olacak Türkiye Cumhuriyeti’nin inşa sürecini başlatmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât, Türk Ordusunun, Subay ve Komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk Milletinin ve İstiklal düşüncesinin Ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.” Şeklinde özetlediği bu zafer, binlerce yıllık Türk Kültürü içerisinde şekillenen Ordu-Millet anlayışının da en önemli tezahürlerinden biridir. Türk Silahlı Kuvvetleri; Asil Milletimizin sevgi ve güveninden aldığı güçle, bayraklaşan vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve güvenliği için gece-gündüz, yaz-kış, dağ-bayır demeden FETÖ, PKK ve DAEŞ gibi terör örgütleri başta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı. “Ölürsem Şehit Kalırsam Gazi” anlayışı içerisinde azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir. Bu Mücadele, en son terörist yok edilinceye kadar yurt içinde ve sınır ötesinde aralıksız devam edecektir. Yurt içinde yürütülen çukur operasyonları ve diğer terörle mücadele operasyonları ile Fırat kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları bu kararlılığın en önemli göstergesidir. Şanlı tarihimizdeki büyük zaferlerden ilham alan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu azim ve kararlılık içerisinde binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen köklü gelenekleri, sahip olduğu Milli ve Manevi değerleri ile Anayasa çerçevesinde ve yasalar doğrultusunda milletinin emrinde ve görevinin başındadır.  ‘Peygamber Ocağı’ olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri, üstün niteliklere sahip kahraman ve fedakâr personeli her geçen gün daha da gelişmekte olan yerli ve milli sanayiine dayalı imkân ve kabiliyetleri ile etkin, caydırıcı ve saygın bir ordu olarak ülkemizde, bölgemizde ve dünyada güvenlik, barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle 30 Ağustos Zafer Bayramını en içten duygularla kutluyor, kendilerine sevdikleriyle birlikte başarı, mutluluk ve esenlikler diliyoruz.”şeklinde konuştu.   

 

Solhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramının 97. yıldönümü nedeniyle bir konuşma yapan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ise;”Bugün güzel Solhan'ımızın düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıldönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle burada toplanmış bulunuyoruz. Bu mutlu günümüzde teşriflerinden dolayı bizleri onurlandıran Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, değerli konuklarımıza ve Solhanlı hemşerilerime şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Günümüzde Ulusça kutladığımız Milli Bayramlarımızın yanında birde Mahalli Kurtuluş Bayramları vardır. Kutlamakta olduğumuz Solhan'ın Kurtuluş Bayramı gibi bu bayramlar ulusça var olmanın birer eseridir. Ayrıca bugün bizim için daha anlamlı ve gururlu bir gündür. Çünkü milli manevi ve mahalli bayramlarımızı bir arada kutlamaktayız. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Solhan Kurtuluş Bayramı olmak üzere 2 Bayramı bir arada kutlama sevinci içerisindeyiz bu vesile ile Zafer Bayramını ve Solhan Kurtuluş Bayramını Kutluyorum. Solhan'ın Kurtuluş Mücadelesine kısaca değinmek istiyorum. 1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşına Osmanlı Devleti de katılmıştı. İşgalci emperyalist güçler “Hasta Adam” dedikleri Osmanlı Devletini bölüp parçalamak için işgale başlamışlardı. Rus İşgal güçleri de 1915 yılından itibaren yurdumuza doğudan girmişlerdi. Rusların tek amacı, Doğu Anadolu üzerinden Akdeniz'e kadar hâkimiyeti ele geçirmekti; bu arada Ermenilerde Türk Ordusunu terk ederek Rus Ordusuna katılmışlardı. Ermenilerin amacı Ruslarla birlik olup yurdumuzun doğusunda hâkimiyet kurmaktı. Yurdumuzun her yöresinde olduğu gibi Solhan ve çevresinde de İşgal güçlerine karşı Milli Kuvvetler oluşturulmuştu; Özellikle Şeref Meydanında ve Masala hattında Milis Kuvvetlerimiz ve Müfrezelerimiz ile Ruslar arasında çok şiddetli çarpışmalar oluyordu. Çanakkale Zaferi'nden sonra serbest kalan askerlerimiz de buraya getirilecek muharebeye katılmaları sağlandı; Türk Ordusuna kumanda eden Ahmet İzzet Paşa ve Faik paşa düşmana ağır kayıplar verdirdiler. Dolayısıyla düşmanların Bingöl yönüne doğru ilerlemeleri önlendi. Eğer Solhan'ın Masala ve Şeref Meydanı Hattında Düşmanın ilerleyişi engellenmeseydi, Rusların Bingöl'ü de işgal etmeleri kaçınılmaz olacaktı; İlimizin tarihi açısından da bu zaferin önemi oldukça büyüktür. Atalarımızın bizlere emanet ettiği bu cennet vatanı nesilden nesille korumak bizim asli görevimizdir. Bunu korumanın yolu da birlik ve beraberlikten, sevgi ve kardeşlikten geçer. Unutmayalım ki bastığımız bu toprağın her karışında şehit kanı vardır. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar hepinizin Zafer Bayramını ve Solhan'ın Kurtuluş Bayramını kutluyorum.”dedi.

 

Program İlçe Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı’nın makam odasında tebrikleri kabul etmesi sonucu sona erdi.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum