Advert
as

Arkeolojik Kazıda 3 Bin Yıllık Buğday Bulundu

Arkeolojik Kazıda 3 Bin Yıllık Buğday Bulundu

Kalehan-2 Barajı nedeniyle sular altında kalacak Murat köyündeki Norik Höyük'te yaklaşık 3 bin yıllık buğday taneleri bulundu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde Murat köyündeki Norik Höyük'te bir yıl önce başlatılan kurtarma kazıları Fırat, Van Yüzüncü Yıl ve Bingöl üniversitelerinden uzmanların katılımıyla devam ediyor. 

Elazığ Müze Müdürlüğünce yapılan kazıda, Urartu ve Bizans dönemlerine ait yüzlerce eser bulunurken, aynı alan toprak çömlek içinde yaklaşık 3 bin yıllık döneme ait buğday taneleri bulundu.

 

"Urartulara ait 3 bin yıllık dönemden kalma buğday taneleri" 

3 bin yıllık döneme ait buğday tanelerinin bulunduğunu söyleyen Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir Özdemir, Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç başkanlığında yürütülen Murat Norik 2 Höyük kurtarma kazıları sırasında Demir Çağı'na ait mimari yapıda, tek kulplu çömlek içerisinde karbonize olmuş hububat taneleri bulunduğunu belirtti. 

Özdemir, buğday tanelerinin cinsinin belirlenmesi için Hacettepe Üniversitesine, yaşlandırılması için de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir laboratuvara gönderileceğini ifade etti. 

Özdemir, "Bingöl'ün ilk sistemli arkeolojik kazısı olan Murat Höyük'te Bingöl'ün aynı zamanda en eski karbonize olmuş hububat taneleri ortaya çıkarılmıştır. Günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce insanların tarım yaptığının aslında en güzel kanıtı. Yabani mi yoksa tarıma alınmış bir tohum mu olduğu yapılacak laboratuvar analiz çalışmalarından sonra netleşecektir. Buradaki kazılarda Bingöl tarihini oldukça eskiye doğru çekmektedir." ifadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum