Advert
as

12 Bin Yıllık Kaya Resimleri ve Yaşam Alanı Bulundu

12 Bin Yıllık Kaya Resimleri ve Yaşam Alanı Bulundu

Bingöl sınırları içerisinde 2 bin 550 rakımlı yaylada en az 12 bin yıllık olduğu değerlendirilen kaya resimleri ve yaşam alanı bulunduğu belirtildi.


Bingöl Üniversitesi tarafından desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Bilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Sırrı Tiryaki başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen "Bingöl İli ve İlçeleri Tarih Öncesi ve Eski Çağı Yüzey Araştırmaları"nda, rakımı yaklaşık 2 bin 550 olan yaylada kaya altı barınağı ve kaya resimleri bulundu.

 

Araştırma hakkında konuşan Tiryaki, bu durumun bölge tarihini değiştirecek nitelikte olduğunu ve 12 bin yıllık bir zaman dilimi içinde insanoğlunun bu bölgede yaşam sürdüğüne dair önemli bir kanıt teşkil ettiğini söyledi.

 

"12 bin yıl öncesine ait duvar resimlerine rastladık"

 

Volkanik taşlarla kaplı geniş bir alanda Taş Devri insanına ait çok önemli izler bulduklarını belirten Tiryaki, "Bölgemizde Epi-Paleolitik Çağ'a yani 12 bin yıl öncesine ait kaya resimlerine rastladık. Bu durum, Bingöl ve bölgemizin tarihi bakımından bizleri heyecanlandırdı. Bölgemizde bu kadar eski bir tarihin izine rastlamak, Bingöl ve bölge tarihinin aydınlanmasına sunacağı katkının yanı sıra uluslararası platformda da önemli bir yer tutacaktır. Dağın yüksek kesimlerinde rastladığımız kaya resimleri, oldukça belirgin bir şekilde dönem insanının yaşantısına da ışık tutuyor. Bu resimlerin yaklaşık 12 bin yıllık bir süre içerisinde bozulmadan günümüze kadar büyük ölçüde sağlam bir şekilde ulaşması, bölgenin coğrafik konumundan dolayı resimlerin doğal olarak korunmasının yanı sıra o dönemde bu figürleri kayalara işleyen insanların resim sanatındaki ustalığını da göstermektedir. Epi-Paleolitik Çağ'a tarihlendirdiğimiz yaklaşık 16 kaya resmi, dönemin yaşam koşulları hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Bölgedeki kayalık alanda özellikle büyük kaya bloklarına işlenmiş geyik, ceylan ve dağ keçisi tasvirlerinin yanı sıra bitki motifleri ile geometrik şekiller, döneme dair önemli kalıntılar niteliğini taşıyor." ifadelerini kullandı.

 

"Bingöl'de avcı-toplayıcı insanın izine rastladık"

 

Tiryaki, şunları söyledi: "Burada, kaya altı sığınağı olarak kullanılmış Epi-Paleolitik Çağ yerleşkesi olduğunu düşünüyoruz. Burayı, yazıdan önceki devirlere, hatta insanoğlunun avcılık ve toplayıcılıkla yaşamını sürdürdüğü dönemlere tarihlendirmemiz mümkün. Bu buluntu yeri için, 'Bingöl'ün yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi için ve hatta ülkemizin Eski Çağ tarihine dair bu kadar eski döneme tarihlendirilen çok nadir yerlerden biridir' diyebiliriz. Bu konuda önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı araştırmalar yürütmeyi plânlıyoruz."

 

"Tarihimiz, geleceğimizi de aydınlatacaktır"

 

Yüzey araştırması kapsamında genel olarak tarihi alanlarda insan eliyle tahribata rastladıklarını sözlerine ekleyen Tiryaki,  konuşmasını şöyle tamamladı:"Doğal ortamındaki tarihi yapıtlara herkesin sağduyu ile sahip çıkması gerekiyor. Bu konuda toplumsal bir bilinç oluşacağını temenni ediyorum. Geçmişe ışık tutan tarihi değerlerimiz, geleceğimizi de aydınlatacaktır." 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum