Advert
as

Bağımlılıkla Mücadele İlçe Toplantısı Yapıldı

Bağımlılıkla Mücadele İlçe Toplantısı Yapıldı

Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, bağımlılıkla top yekûn mücadele edilmesi gerektiğini söyleyerek, kamu kurum kuruluşlarıyla müşterek çalışarak mücadelenin amacına ulaşacağını söyledi.

Bağımlılıkla Mücadele İlçe Toplantısı Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı Başkanlığında yapıldı.

 

Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Solhan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yıldız, Belediye Başkanı Vekili Yılmaz Kırım ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri katıldı.

 

Bağımlılıkla top yekûn mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı; “Öncelikle Bingöl çevresinde bu bağımlılıkla alakalı çalışmalarda önde olduğumuzu düşünüyorum. Ama birkaç tane eksikliklerimiz var, bunları da ara ara toplantılar yaparak gidereceğiz. Öncelikle emniyet olarak ilçedeki tüm öğretmenlerimize konuyla alakalı bir eğitim verelim. Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Sağlık ve Emniyet koordinesinde olacak. O da uyuşturucuyla alakalı okul aile birliklerine, birlik başkanlarına birde okul idarecilerine olsun. Normal diğer öğrencilere eğitim verirken ister istemez dikkat etmemiz gereken hususlar var ki, çocuklarda Allah korusun teşvik edici olmaması açısından. Çoğu İdarecimiz belki de uyuşturucuyu tanımıyordur. O yüzden daha iyi denetlemek ve gözetlemek noktasında tüm okullar, merkez ve köyler dahil olmak üzere bir gün belirleyip tüm idarecilerimize Milli Eğitim noktasında bir eğitim verelim. Metruk bina noktasında iyi durumdayız dokuz tanesinin yedisi ıslah edilmiş, iki tanesi belediye olarak yıkmışız köylerde zaten yok diyebiliyoruz, bu konuda sıkıntımız yok. Bu işin sonu illaki eğitimden geçiyor. Bir adama zorla sen buraya gitmeyeceksin diyerek sürekli kişi polisliği yapacak halimiz yok. Öncelikle ailelere eğitim verilerek çocuklarımızı uyuşturucudan uzak tutmamız gerekir. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı. 

 

Toplantıda, Metruk bina tespiti yıkımı ve ıslahına yönelik çalışmaların gözden geçirilerek yürütülen iş ve işlemlerin değerlendirilmesi,

Uyuşturucu kullanımı ve satışı açısından riskli olan park alanlarına güvenlik kamera sistemlerin kurulması ile cadde, sokak ve park alanlarının yeterli aydınlatılmasına yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi,

Öncelik dercesine göre belirlenen okulların güvenlik kameraları kurularak kent güvenlik yönetim sistemi entegrasyonunun sağlanması,

Entegrasyonu sağlanamayan okullarda ise güvenlik kameraları kurulmasına ilişkin son durumun ele alınması,

Okul ve çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla okul irtibat görevlilerinin etkin çalışmasına yönelik planlamaların değerlendirilmesi,

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Yeşilay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinin ele alınması,

Gençlerimizi etkilemesi muhtemel uyuşturucu maddeler özellikle Metafetamin hakkında okul yöneticileri, öğretmenler, okul aile birliği üyeleriyle ailelere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin gözden geçirilmesi,

Özellikle okul ve çevrelerinde illegal yollardan sigara satışı tek dal yapma ihtimali bulunan ve öğrencilerinde uğrak yeri olması muhtemel görülen kafe, oyun salonu, internet kafe vb. yerlerin denetlenmesine yönelik çalışmaların kontrol edilmesi,

İlçe genelindeki uyuşturucu arzının engellenmesine ilişkin yapılan çalışmalar ve gelinen noktayla ilgili değinen konulara ilişkin verilerin bir önceki yıl ile kıyaslanması ve alınacak tedbirlerin gözden geçirilerek 2020 yılında yürütülecek çalışmaların planlanması değerlendirildi.

 

Gündeme yönelik kurumların yapmış olduğu faaliyetler ise şöyle:

Solhan İlçe Sağlık Müdürlüğü; “İlçe Sağlık Müdürlüğü tütün denetim ekiplerince okul ve çevrelerinde illegal yollardan sigara satışı, tek dal yapma ihtimali bulunan ve öğrencilerinde uğrak yeri olması muhtemel görülen kafe, oyun salonu, internet kafe vb. denetlenmiştir. Tütün denetin ekiplerince 1205 denetim gerçekleştirilmiş ve ilkbahara yönelik 4 adet denetim yapılmıştır. İlçemizde bulunan bütün lise ve üniversitede öğrenim gören öğrencilere yönelik sigara, uyuşturucu, teknoloji alkol eğitimi verilmiştir. Eğitim verilen öğrenci sayısı 1371. Solhan Belediye Başkanlığına bakacak olursak kurumumuz ve Emniyet Müdürlüğüyle koordineli çalışmalarımız devam etmekte olup bu binalar ile ilgili fiziki tedbirlerin alınması ve ıslah çalışmaları devam etmektedir. Park ve bahçelerin ışıklandırılmasının yapıldığı kamera sistemlerin çalıştığı bekçilerin görevlendirilmesi yapılıp kontrolü sağlanmıştır. İnşaatları devam etmekte olan yapıların kontrolleri yapılıp emniyet tedbirleri bina sahipleri ve üstlenici firmalar tarafından alınmaktadır.”

 

Solhan İlçe Emniyet Müdürlüğü; “2019 yılında iki tane T.C.K 191 kullanmak için uyuşturucu madde kullanmak bulundurmak ve satın almak ile ilgili olayda 5 şüpheli hakkında işlem yapılmıştır. 2020 yılında Solhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ile narkotik suçlarla mücadele şube müdürlüğü koordinesi ile yapılan çalışmalarda 3 şüpheli şahsa işlem yapılmış olup bir şahıs uyuşturucu ticareti yapmak suçundan tutuklanmıştır. İlçemizde bulunan metruk binaların içerisi ve çevresi 8364-8374 ve 8368 kod Nolu ekiplerimizce şüpheli şahısların yönelik olarak denetimleri yapılmaktadır. Narko rehber eğitimi Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda eğitim görmekte olan 200 öğrenciye uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili mücadele konusuyla alakalı Bingöl ilinden gelen polis memuru Narko Rehber Eyüp Esengül tarafından seminer düzenlenmiş. Gençlerimize zararlı madde kullanımına insan üzerindeki etkileri alakalı bilgilendirmiştir.”

 

İlçe Jandarma Komutanlığı; “2019-2020 eğitim öğretim yılının güvenli ve huzurlu bir şekilde yürütebilmesi çocuklarımızın gelişimlerini sağlıklı yaşam şartları içerisinde tanımaları ve çağın gereklerine uygun ve güvenli eğitim öğretim ortamlarında yetiştirilmeleri için gerekli emniyet tedbirlerinin aralıksız sürdürülmesi için sorumluluk alanımızda bulunan 16 okul için okul koordinasyon görevlileri ve ekipler görevlendirilmiştir. Bu okullara değişik zamanlarda ekipler, devriyeler düzenlemektedirler. Bu devriyelerde okul görevlileri ile görüşerek okul ve çevresinde karşılaştıkları olumsuzlukları okul gözlem raporu olarak tanzim edilmektedir. Bu raporlar Bingöl İl Jandarma Komutanlığı suç araştırma birimlerine gönderilmektedir. Yine bu devriyelerimiz okul çevresinde ilgisi olmayan kişi veya kişilerin tespit ettiklerinde üst aramaları yapmakta ve GBT sorguları yapılmaktadır. Kolluk kuvvetlerine yakalanan madde miktarlarının 2019 yılında meydana gelen olay sayısı 5 Metamfetamin 1.46 gr, esrar 6.04 gr, 57 kök kenevir işlem yapılan şahıs sayısı 5 tutuklanan şahıs sayısı 1’dir.”

 

Okul Çevre Güvenliği Çalışmaları; “İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından okullarımızın çevresinde uyuşturucuyla ilgili olarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla riskli görülen okullar ve etraflarında sık sık denetimler yapılmıştır. Ayrıca tüm okul müdürleri ile görüşülerek gerekli irtibat numaraları verilmiştir. Okul çevresinde bulunan tekel büfeleri, market ve internet salonlarının ruhsatı kontrol edilmiş olup, bu kapsamda yeni mahallede tek dal sigara satışı yapan vatandaşa 5 bin TL idari para cezası kesilmiştir.”

 

 İlçe genelindeki metruk bina verileri, “ilçemize 9 haneli metruk bina tespit edilmiş. 7 bina hakkında ıslah çalışmaları yapılarak, metruk statüsünde çıkarılmış ve 2 bina yıkılmıştır.”

 

Solhan Orman İşletme Şefliği; “Ormanların Kanun Dışı Müdahalelerden korunması için toplu koruma ekibinden oluşan 2 orman muhafaza memuru ile çalışma yürütmektedir. Bağımlılık ile mücadele kurul kararları gereği orman alanlarında gerekli denetimler toplu koruma ekibimizce yürütülmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları ile lise ve denge okulların her yıl fidan talepleri kurumumuzca ücretsiz olarak karşılanmaya çalışılmaktadır. 11 Kasım 2019 tarihinde ‘Geleceğe Nefes Ol, Fidan Dikin Etkinliği’ kapsamında da Dilek Tepe köyünde, dilek tepe okulundan fidan dikim çalışmaları yapılmıştır. Her yıl 21 Mart Dünya Ormancılık Haftası kapsamında fidan dikim etkinlikleri ve vatandaşlara imkânlar dâhilinde ücretsiz fidan dağıtımı yapılmaktadır.”

 

Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü; “Gençlik merkezi müdürlüğümüzce resim kursu, zekâ oyunları, el sanatları, bilgisayar sınıfı, kütüphane ve benzeri sınıflarla gençlerimizin boş vakitlerini değerlendirmesi ile ilgili faaliyet yürütülmektedir. Gençlerimizin zararlı ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, çevreye duyarlı vatandaş ve milli takıma sporcu yetiştirmek hedefinden gençlik ve spor müdürlüğümüzde atletizm, badminton, masa tenisi, kod tenis ve voleybol branşlarında antrenörler eşliğinde yaklaşık 200 gencimiz antrenmanlarına haftanın altı günü devam etmektedir.”

 

Solhan İlçe Müftülüğü; “Diyanet işleri başkanlığı madde bağımlılığı ile mücadeleye faaliyet raporu kapsamında çalışmalar yapılmıştır. 15 Temmuz Şehitler Kur’an Kursunda eğitim gören öğrencilere ve velilere yönelik Yeşilay Bingöl Cemiyeti Sekreteri Dr. Bayram Yurt tarafından seminer verilmiştir. İl Müftülüğümüz riyasetinde gerçekleştirilen temel aile birinci seminerleri kapsamında ‘Ailemi Bağımlılıktan Koruyorum’ konulu seminer 37 Kur’an Kursu öğrencisine verilmiştir. İlçemizde bulunan üç farklı yurt ve pansiyonda gençlere ve öğrencilere yönelik zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılığı ile ilgili sohbet programı gerçekleştirilmiştir.”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; “Okula Hayat Olsun Projesi kapsamında İlçemizde bulunan lise düzeyi okullarda İlçe Sağlık Müdürlüğü Personelleri tarafından koordineli olarak Madde, Tütün, Alkol ve Teknoloji bağımlılığı eğitimi vermiştir. Bağımlılık ile mücadelede lise düzeyi okullarda Rehber Öğretmenler eşliğinde akıllı tahta üzerinde etkinlikler yapılıp, bağımlılıkla ile ilgili videolar izlettirilip testler uygulanmıştır. Öğrencilerin uyuşturucu kullanımı ve satışı gibi durumlarda şahit olmaları halinde ne yapmaları gerektiğine dair ihbar kendini koruma hayır diye bilme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen afiş ve broşürler hazırlanarak okulların görünür yerlerine asılmıştır. Okullarımıza riskli bölgeler için kamera sistemi gözden geçirilmiş mevcut olan güvenlik kamerasındaki teknik arızalar giderilmiş ve tümü çalışır hale getirilmiştir.” 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum