Advert
as

“Göz Rahatsızlıkları Başka Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir”

“Göz Rahatsızlıkları Başka Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir”

Özel Bingöl Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Sinan Abit, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonun görme kaybına neden olabileceğini belirterek göz sağlığında ki değişiklikler pek çok ciddi hastalığa işaret edebileceğini söyledi.

Abit, "Gözlerde herhangi bir sorun olmasa bile yılda bir kez kontrol yaptırılması, hastalıkların teşhisi açısından büyük önem taşıyor" dedi. 

Özel Bingöl Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mahmut Sinan Abit, göz sağlığı ve sistemik hastalıklar arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi. 

Önemli hastalıkların gözleri vurabileceğini söyleyen Abit, "Basit bir retina muayenesi sayesinde; diyabet, hipertansiyon, her türlü damar, kan ve beyin hastalıkları tespit edilebilmektedir. Herhangi bir boya maddesi ya da röntgen ışını kullanmadan, göz siniri ve retina damar yapısından kişinin kalp damar sistemi ve beyin içi hakkında bilgi almak mümkündür" diye konuştu. 

Şeker hastalığının ani görme kayıplarına yol açabileceğini belirten Op. Dr. Abit, şunları ifade etti:

Şeker hastasının ilk bulguları sırasında gözde gelip geçici görme değişiklikleri yaşanabilmektedir. İlerleyen dönemde damar değişiklikleri ve göz dibinde ufak kanamalar görülmektedir. Tedavinin yeterliliği hakkında göz muayenesi belirleyici bir takip kriteridir. Diyabet, gözün arka bölümünde bulunan ve görme işleminde çok önemli bir yeri olan retina tabakasındaki damarlara hasar vermektedir. Retina tabakasının tutulmasına ‘diyabetik retinopati’ adı verilir. Retina damarlarında oluşan hasar, görme merkezinde su toplanmasına yani ödeme yol açarak yavaş ve ilerleyici bir şekilde görmeyi azaltmaktadır. 

Bunun dışında, göz içersine kanama yaparak ani görme kayıplarına yol açabilmekte ve erken yaşlarda katarakt oluşmasına neden olmaktadır. Diyabetli kişiler genellikle görmeleri azaldığında göz doktoruna muayeneye gitmektedirler. Ancak, unutulmamalıdır ki gözdeki hasar başladığında hastaların hiçbir şikâyeti olmayabilir. Bu da, diyabetli kişilerin göz şikâyetleri başlamadan göz doktoruna gitmelerinin ve doktorun tavsiye ettiği sıklıkta düzenli takip edilmelerinin önemini göstermektedir. Diyabetik retinopatiye ait erken bulgular, görme azalması olmadan aylar öncesinde ortaya çıktığından dolayı, modern cihazlarla desteklenmiş erken retina muayenesi tedavide ilk adımdır." 

Hipertansiyonun göz içindeki damarlara zarar verdiğini ifade eden Mahmut Sinan ABİT, "Göz muayenesi sırasında, retina incelemesinde göz dibi damarlarına da bakılmaktadır. Göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişiklikleri, rahatlıkla bir göz doktoru tarafından belirlenebilmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde retina damarlarında tıkanıklık saptanabilir. Kalp damarlarının tıkanması gibi gözün retina tabakasındaki damarlar da tıkanabilmekte ve damar tıkanıklıkları ciddi görme sorunlarına yol açabilmektedir. Retina damarlarında oluşan tıkanıklıkta en büyük etken hipertansiyondur. Yüksek tansiyonlu kişilerde, retinadaki atardamarlarda kalınlaşma ve sertleşme olduğu için belirli bir süre sonra atardamarlar yakındaki toplardamarlara baskı uygular ve tıkanıklık gelişebilir" dedi. 

Kan sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımı gözlerde kanamalara sebep olduğunu belirten Op. Dr. Mahmut Sinan ABİT, "Retina damar tıkanıklığını oluşumunda yaşlanma, sigara içme, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı, glokom yani göz içi basınç artışı ve çeşitli kan hastalıkları rol oynamaktadır. Bununla birlikte kalp krizi geçirmiş ya da damar sertliği olan hastalarda, kan sulandırıcılar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kanın akışını hızlandırmakla birlikte, fazla verildiği takdirde kanamalara neden olabilmektedir. Cilt altı kanamalarından önce göz dibindeki retina etkilenmekte ve kanamaları görülmektedir" diye konuştu. 

Op. Dr. Mahmut Sinan ABİT, "Glokom gelişme riski diyabetik olan hastalarda %35; yalnızca yüksek tansiyon hastalarında %17, hem diyabetik hem de hipertansiyonu olan hastalarda %48 daha fazla görülmektedir. Glokom, dünyada tedavi edilemeyen körlüğün başlıca nedeni olup, ilerleyene kadar belirti vermemektedir. Bu nedenle, diyabetik ve hipertansif hastalar dahil, glokom riski yüksek hastalara düzenli göz muayenesi yapılmalıdır. Böylelikle, düzenli olarak taramadan geçirilip takip edilen hastaların glokom riski öngörülebilir." 

MS hastalığı ve kan kanserinin göz muayenesiyle ortaya çıkabileceğini belirten Op. Dr. Abit, "Bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) aslında teşhisi bir oldukça zor olan hastalıklardandır. Ancak ilk belirtisini gözde verebilmektedir. Gelip geçici çift görmeler ve görme bozuklukları, bu hastalığın ilk belirtileridir. Lösemi yani kan kanseri hastalarında kan hücrelerinde hasar ve kanamaya yatkınlık ortaya çıktığında göz dibinde retina tabakasında kanamalar oluşabilmektedir. Bazen bu kanamalar merkezi görme  bölgesinde geliştiğinde hastanın ilk şikâyeti görme bozukluğu olabilmektedir. Görme sinirini ve beyin içinde görme yolları ve görme merkezini etkileyen  tümörler görme alanı ve göz muayenesiyle tespit edilebilmektedir" ifadelerini kullandı.

 Bebeklerde İlk Göz Muayenesi

İlk göz muayenesinin de önemine değinen Op. Dr. Mahmut Sinan ABİT, bebeklerin ilk göz muayenesinin ne zaman yapılması gerektiğini açıkladı.

 Yenidoğan bebeklerde çeşitli sağlık kontrolleri ve muayeneler gerçekleştirilir. Ancak çoğu zaman bebeklerde ilk göz muayenesi ihmal edilmektedir. Yenidoğan bebeklerde tespit edilebilen göz hastalıkları konusunda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

 Bebeklerde ilk göz muayenesi, gözbebeği büyütüldükten sonra çeşitli teknolojik cihazlar ile ön ve arka göz bölümleri incelenerek yapılmaktadır.

 Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yenidoğan bebeğinizde herhangi bir problem gözlemlemeseniz bile özellikle ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesini yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bebeklerde görme kusuru olsa dahi bunu size anlatamaz ve siz de bunun farkında olmayabilirsiniz.

 Gelişen tıbbi teknoloji sayesinde bebek 1 aylıkken bile astigmat, minimal kaymalar varsa tespit edilebilmekte ve erkenden müdahale edilerek başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Üstelik yapılan göz muayenesi bebekleri korkutacak ya da onları rahatsız edecek nitelikte değildir.

 Bebeklerde Göz Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Öncelikle ilk 6 ayda yapılan ilk göz muayenesi sonrasında bebeklerin yaklaşık yılda bir kez göz muayenesi olması gerekmektedir. Göz sağlığı ile ilgili ihmaller istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunun önüne geçmek için senede bir kere göz muayenesi yaptırılması önerilmektedir. Her sene göz muayenesi yaptıramayan ailelerimiz için de 2 – 2,5 yaş civarında ve okul öncesi dönemde göz muayenesi öneriyoruz. Özellikle okula başlayacak olan çocukların göz muayenesinin yaptırılmış olması çok önemlidir. Çünkü göz sağlığı ile ilgili problemler çocukların dersteki başarısını ve katılımını da ciddi oranda etkilemektedir.

 Erken Doğum Retinopati Riskini Artırır!

Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerde prematüre retinopatisi adı verilen hastalığın görülme riski oluşur. Bunun sebebi bebeğin retinasının damarlarının tam gelişemeden doğmuş olmasıdır. Bu nedenle bebeğiniz erken doğmuşsa göz dibi değerlendirmesi yapılarak prematüre retinopatisi hastalığı araştırılmalı ve gerekli ise tedavisine başlanmalıdır.

 Erken Tanı Her Hastalık Tedavisinde Önemlidir

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhisin önemi büyüktür. Göz hastalıkları konusunda ailelerin çocukları için dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Bebeğinizin ilk göz muayenesini ilk 6 ay içerisinde yaptırın.

·         İlk bir aydan sonra bebeğinizin sizle göz kontağı kurup kurmadığına dikkat ederek, göz fonksiyonlarını takip edin. Herhangi bir kuşkunuzda vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışın.

·         Bebeğinizin gözünde şekil ya da renk bakımından farklılık olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizi uzman bir hekimin muayene etmesini sağlayın.

·         İlk göz muayenesinde bir sorun olmayan bebeğinizin en geç 1,5 yıl sonra tekrar göz muayenesini yaptırarak ilk 6 aydan sonra büyüdükçe ortaya çıkabilecek şaşılık ve görme kusurları ile ilgili hastalıklar için erken teşhis ve tedavi şansınızı artırın.

·         Erken doğum ile dünyaya gelen bebeğiniz için doğumdan sonra rutin olarak göz kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyin.

 

Bebeklerde ilk göz muayenesi, gözbebeği büyütüldükten sonra çeşitli teknolojik cihazlar ile ön ve arka göz bölümleri incelenerek yapılmaktadır.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum