Advert
as

Corona Virüs Nedir? Yakalanmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Corona Virüs Nedir? Yakalanmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Solhan Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, Yeni Coronavirüs (COVID-19) hakkında bilgilendirmede bulundu.

Coronavirüslerin, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesi olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, “Yeni Coronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır. Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç coronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Coronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.” dedi. 

Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, Coronavirüs hastalığının belirtileri, bulaşan yolları, kimlerin daha fazla risk altında olduğu ve nasıl korunması gerektiği hakkında şu ifadelere yer verdi.

 

Belirtileri:

 Kuru öksürük: Virüsün için en sık görülen belirtisi.

Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.

Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.

Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.

Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.

 

Bulaşma Yolları:

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

 

Kimler Daha Fazla Risk Altında ?

COVİD-19 ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.

 · Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.

· Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.

· Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.

 

Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:

· 60 yaş üstü olanlar

· Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar: Kalp hastalığı, Hipertansiyon, Diyabet, Kronik Solunum yolu hastalığı, Kanser ve Sağlık Çalışanları

 

Korunmak İçin Yapılması Gerekenler ?

· Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın. Küçük çocukların da aynı şekilde ellerini yıkamasını sağlayın.

· Su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

· Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.

· Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

· Corona Virüs belirtileri olan ya da teşhisi konmuş hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.

· Kapı kolları ve oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve bunları dezenfekte edin.

· Özellikle ülkemizde artan vaka sayısını da düşündüğümüzde, bizi koruyacak en önemli şey; işimiz olmadığı sürece evde kalıp, hastalığın yavaşlayacağı süreci beklemektir. Bizim evde kalmamız da yetmez, çocuklarımıza da aynı şekilde sahip çıkarak, hastalığın daha fazla yayılmasını engellemektir.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum