Advert
as

Bu Yıl Kadir Gecesi Evlerde İhya Edilecek

Bu Yıl Kadir Gecesi Evlerde İhya Edilecek

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ilçemizde de bu yıl Kadir Gecesi evlerde ihya edilecek.

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni bu yıl Koronavirüs salgını sebebiyle evlerimizde ibadetlerimizle ihya etmemiz gerekecek. Bu sebepten ötürü İlçe Müftüsü Muharrem Dutar, Kadir Gecesi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru yaklaşırken, Kadir Gecesinin önemine vurgu yapan İlçe Müftüsü Muharrem Dutar, “Bizleri ilahi rehberimiz, hidayet güneşimiz, kurtuluş reçetemiz Kur’an nurunun doğduğu geceye, bir ömre bedel şerefli geceye, bin aydan daha hayırlı meleklerin dünyayı kuşattığı geceye ulaştıran Rabbimize binlerce defa hamdolsun!  Kur’an’ın her bir harfini, her bir kelimesini insanlara ulaştıran, hayatıyla bizlere en güzel örnek Efendimiz(s.a.s.)’e binlerce salât ve selam olsun!

Ramazan ayının bizlere veda etmeye hazırlandığı şu son günlerde hepimiz hüzünlüyüz. Kutlu misafiri hanelerimizde, gönüllerimizde, yaşantımızda misafir ettik, onu ağırlamaya çalıştık. Bir yandan da bu akşam çok sevinçliyiz. Bu gece 27. Gecedir.  Bu gece, on bir ayın sultanı Ramazan ayının fazilet ve şeref bakımından en zirve gecesi, en kıymetli gecesi, Ramazanın kalbi olan Kadir gecesidir. Bu gece gecelerin efendisinde, kâinatın efendisine, kitapların efendisi indirilmeye başlandığı müstesna ve muhteşem bir gecedir.

 

Hz. Peygamber(s.a.s.)’e ümmetinin ömrü gösterilmişti. Allah Rasulü önceki ümmetlerin ömrüne nisbetle kendi ümmetinin ömürlerinin çok kısa olduğunu görünce, amel bakımından onlara yetişemeyeceklerini düşünmüş ve üzülmüştü. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini bu ümmete nasip etti. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve faziletinden açıkça bahsedilen tek mübarek gece Kadir gecesidir. Kura’n’ın 97. Suresi Kadir suresidir. Bu sure-i celile beş ayettir. Bu ayetlerde Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Biz onu(Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve Ruh(Cebrâil), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”

Hz. Peygamber(s.a.s.) şöyle buyurdular: “Kadir gecesi olunca Allah Teâlâ Cebrâil’e emreder. Cebrâil(a.s.) yanlarında yeşil bir sancak bulunan melekler ordusunun başında bulunarak yeryüzüne inip sancağı Kâbe’nin üzerine diker. Cebrâil bu gece melekleri teşvik eder. Onlar da her ayakta durana, oturana, namaz kılana, zikredene selam verir ve onlarla musafaha eder. Yaptıkları dualara “âmin” derler. Bu, fecir vaktine kadar devam eder.”

 

Bu gece şunu düşünmemiz gerekiyor? Cenâb-ı Hak Kur’an’ın indiği geceye bin aydan daha hayırlı olma şerefini ve üstünlüğünü veriyorsa, Kur’an’ı okuyan, anlayan ve onunla amel edip hayatına yansıtan insana kim bilir ne derece üstünlük ve şerefler veriyordur?

Biz Ramazan ayında Kur’an’ı dilimizden ve elimizden düşürmedik. Ramazandan sonra da hem dilimizden hem gönlümüzden hem de yaşantımızdan düşürmezsek o zaman Kadr’in kadrini ve kıymetini gerçek anlamda bilmiş oluruz. Allah Rasûlü (s.a.s.) bu geceyi ihya edip değerlendirenlere şu müjdeyi vermiştir: “ Kim Kadir gecesini inanarak ve sevabını sadece Allah’tan bekleyerek değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhâri, İmân, 34.)

Kur’an bu gece bize şöyle derse bize; ben Kadir gecesinde sizlerin kadrini yüceltmek için geldim ama siz benim kadrimi, kıymetimi bilemediniz derse biz ne yaparız? Ben sizin gönüllerinizdeki hastalıkları yok etmek için, şifa vermek için geldim ama siz şifayı, devayı, başka kapılarda aradınız derse biz ne yaparız?

“Hz. Ayşe validemiz Allah Rasulüne: Ya Rasulallah! Eğer Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Diye sormuştu. Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Allah’ım! Sen affedicisin! Affetmeyi seversin, beni de affet!” Bu gece yapılacak en güzel dua budur. Bu gece Rabbimize şükredelim, dua edelim, Rabbimizi zikredelim, Kur’an okuyalım, kaza ve nafile namazlarla Rabbimize yaklaşalım. Unutmayalım ki bu gece bizim için tarihi bir fırsattır. Bu altın fırsatı kaçırmayalım.

Bu duygu ve düşüncelerle Solhan halkımızın ve tüm İslam âleminin Kadir gecesini tebrik ediyor, Rabbimizden tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız bütün ibadetleri kabul buyurmasını, bu gecenin İslam âleminin izzetine ve manen uyanışına vesile olmasını, birlik ve beraberliğimize katkı sunmasını niyaz ediyorum. Rabbim sevinç ve huzur içinde bayram sabahına kavuşmayı, hakiki bayram olan cennet ve cemaliyle müşerref olmayı hepimize nasip eylesin! Cenâb-ı Hak Kur’an’ın nurlu yolundan bizleri ayırmasın! Bu gece hürmetine Rabbimiz, kadrini bilmeyi, Rasulünün kadrini anlamayı, Yüce kitabımız Kur’an’ın hükümlerini hayatımıza yansıtmayı, Kadr’in kadrini ve kıymetini bilmeyi bizlere nasip eylesin! Cenab-ı Hak şu mübarek Kadir Gecesi hürmetine ülkemizi ve devletimizi her türlü musibetten ve salgın hastalıklardan muhafaza eylesin. Bu salgından dolayı vefat eden kardeşlerimize ve tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin. Hasta olanlara da acil şifalar ihsan eylesin. Rabbim birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. Sevdiklerimizle beraber bayrama kavuşmayı nasip eylesin.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum