Advert
as

SOLHAN AŞİRETİ İLERİ GELENLERİ YÜZENADALARDA BULUŞTU

SOLHAN AŞİRETİ İLERİ GELENLERİ YÜZENADALARDA BULUŞTU

İlçemizde faaliyet gösteren Solağan-Der, silah-i rahim kapsamında Solhan aşiretinin kanaat önderi ve aile büyüklerinin katılımıyla bir program düzenlendi.


Solağan Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği (SOLAĞAN-DER) Bingöl Solhan ilçesi Yüzenada’da bir program düzenledi.

Türkiye’nin birçok bölgesine yayılan aşiret mensuplarının çoğunluğu Bingöl ili başta olmak üzere Diyarbakır, Muş, Elazığ, Malatya illerinde ikamet ediyor.

Yüzenada’da düzenlenen program yemek ikramının ardından gazeteci Nihat Kanat’ın sunumuyla başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda konuşan Solağan Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Sönmez, yeni kurulan derneklerinin amacının;  Sılah-i Rahim, akrabalık bağlarının korunması, dağınık olan aile bireylerinin tanışması ve kaynaşmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Sönmez, "Toplanma sebebimiz yaklaşık 6 aydır devam eden dernek çalışmamızın, planlanan genel kurul öncesi siz değerli büyüklerimizin kıymetli fikir ve görüşleri neticesinde son şeklini vermek arzusundayız. Türkiye’nin hemen her yerinde yerleşik hayata entegre olmuş aşiret mensuplarımızı ve kültürel yapımızı canlı tutmak yeni nesiller arasında akrabalık hukukunu daima diri tutmak şiarıyla sosyal ve kültürel haklarımızı sivil toplum örgütlerimiz aracılığı ile korumaktır. Eğitim kültür sanat ve sosyal yardımlaşma anlayışı ile kardeşlik hukukumuzu koruma altına almakla beraber toplumsal kalkınmışlığa destek sağlamaktır." dedi. 

Akrabalık hak ve hukuku olarak adlandırabileceği ilişki biçimi birçok ayetle tavsiye edildiğini aktaran Sönmez, Allah'tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının! (Nisa Suresi / 4/I) ayetini hatırlatarak, "Akrabaya verilen sadakanın daha faziletli olduğu belirtti.

Toplumsal barış ve toplumsal huzur için ilahi uyarıları mutlak dikkate almak zorunda olduklarını ifade eden Sönmez, "Hem toplumsal sıkıntılardan, ayrılıklardan bahsedip şikayet edelim hem de bu sorunun çözümüne katlı sağlamayalım. Bu asla doğru ve tutarlı bir davranış değildir. Marifet soranı sormak, iyilik yapana iyilik yapmak değildir; marifet, cennete giden yolun bir selam ve tebessümle başlayıp ‘Bir kavmin efendisi, o kavme hizmet edendir.’ Şuuruyla hareket etmektir. Madem dostluk ve akrabalık ilişkilerinin iyi gitmediğinden şikayet ediyoruz, o zaman çözüme bir yerden başlamak zorundayız." diye konuştu.

Sönmez, "Dernek olarak başta Solağan aşireti olmak üzere yaşadığımız bu memlekette hayırlı faaliyetlerimizle örnek bir neslin yetişmesi için gayret edeceğimizi huzurunuzda belirtmek isterim. Buraya kadar gelip davetimize icabet ettiniz için siz değerli büyüklerimize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Hayırlı niyetle çıktığımız bu yolda dualarınızı desteklerinizi her daim bekleriz." ifadelerini kullandı.

TARİHİ KAYITLARDA SOLHAN AŞİRETİ

Solhan Aşireti, büyük bir çoğunluğu Zaza toplumuna mensuptur ve  göçebe olmayıp toprağa bağlı yerleşik bir aşirettir. Ortaçağ kaynaklarında Meleşkurd olarak geçen ve Osmanlı döneminde Gencʹe bağlı Meneşkut ve Boğlanʹa dönüşen ilçemiz daha sonra nüfusun çoğunluğunu oluşturan Solhan Aşireti ismini almıştır. Haliyle Solhan aşireti geniş bir yelpazeye sahip olup Hani Genç ve Meneşkut havzalarında yerleşik bir hayat sürdürmektedir. Solhan aşireti kendilerine özgü idareci anlamında ağa ve beyleri ve ileri gelenleri bulunmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu bağlı bulundukları beylerin emirlerinin idaresi altındadır.

İlk kökenlerinin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Solhan Aşireti diğer Zaza aşiretleri gibi Musul ve Botan bölgesinden yaklaşık M.S. 778 tarihinde söz konusu bölgeden göç ederek Hançuk bölgesine geldikleri ve daha sonra Genc ve şimdiki adıyla Solhan bölgesine yerleştiği bazı tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Osmanlı Döneminde yani 1550 yılında yapılan tahrir kayıtlarında Solhan aşiretine mensup olanları değişik köylerde yerleşik oldukları ve burada ziraat ve hayvancılıkla uğraştıkları Çapakçurʹda Nüfus ve İskan Defterinʹde kayıt altına alınmıştır. Bu da bize şu bilgiyi vermektedir. Bu bölgeler Osmanlı hâkimiyetine geçmeden önce burada yerleşik bir hayata sahip olduğumuzu net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Ayrıca 1830 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılan nüfus sayımlarında Solhan aşireti adı altında nüfus kayıtları tutulmuştur.”

Programa, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, siyasi parti temsilcileri, Solhan aşireti kanaat önderleri, büyükleri ve davetliler katıldı.

Program, Molla Abdulkadir Oluk’un yaptığı duayla sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum