Advert
as

Vali Ekinci’den ‘Ahilik Haftası’ Mesajı

Vali Ekinci’den ‘Ahilik Haftası’ Mesajı

"Ahilik Haftası" münasebetiyle Vali Kadir Ekinci kutlama mesajı yayımladı. Ekinci,” Yüzyıllar boyunca varlığını koruyan, etkinliğini geniş bir coğrafyada devam ettiren Ahilik kurumunun, medeniyetimizin gelişmesinde, büyük rolü olmuştur.” dedi.

Vali Kadir Ekinci "Ahilik Haftası" münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi.

 

“Milletleri dünden yarına taşıyan, kimlik ve ufuk kazandıran, diri tutan önemli kurumları vardır. Aktif ve üretken varlığı, iyiliğe ayarlanmış gücü ve etkinliği ile Ahilik Kurumu da milletimizin tarihteki yürüyüşüne eşlik eden gözbebeği kurumlarımızdan biridir. Ahilik kurumu, kültür ve medeniyetimizin gelişmesinde, sanat, edebiyat ve ticaret hayatının zenginleşmesinde, çalışma hayatının ahlaki değerler ile donatılmasında büyük rol oynamıştır.

       

Yüzyıllar öncesinde temelleri Ahi Evran-ı Veli tarafından atılan Ahilik kurumu; Selçukludan bu yana sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda insan yetiştiren, toplumu ekonomik açıdan kalkındıran ve dini-ahlaki esaslarıyla da düşünce ve kültür hayatını biçimlendiren sosyo-ekonomik bir sistemdir.

       

Güzel ahlaka dayanarak nesilden nesile hayırlar üreten, mesleki dayanışmanın en güzel örneklerini sunan, israfı engellemek üzere üretimi ihtiyaca göre sınırlayan, sanatı ve sanatçıyı destekleyip nefis terbiyesini benimseyen, sevgiyi, saygıyı, paylaşmayı ve yardımlaşmayı öne çıkaran, insanı merkeze alarak toplumsal düzeni koruyup kollayan değerler bütünüdür.

       

Ahilik kurumu, doğruluk, dayanışma, cömertlik ve yardımseverlik ilkelerinin bir arada yaşatılmasını prensip edinen; ‘hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ diyen bir hayat tarzı ve yönetim biçimidir.

       

Ahilik Kurumu, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan bu coğrafyada yaşayan herkese elini, kapısını ve sofrasını açmış ve sınırlarımız ötesinde de başka toplumlara ilham kaynağı olmuştur. Yaklaşık bin yıldır el emeği, göz nuru ve alın teri ile topraklarımızda hayat bulan Ahilik kurumunun çok boyutlu ilkeleri bugün dünya ülkelerinin her alandaki kalkınmalarına esas teşkil eden temel ahlaki değerlerdir.

       

Ahilik prensiplerinden ve kültüründen bugün de öğrenilmesi gereken dersler vardır. Tüketim, savurganlık, israf gibi davranışların örfümüzdeki ihtiyaç anlayışını ters yüz ederek büyük bir savrulma yaşattığı bu günlerde Ahilik anlayışı ve pratiği üzerinde yeniden düşünülmelidir.

       

Ahilik estetiğinin barındırdığı bu ilkelerin; ekonominin, sanayileşmenin ve kalkınmanın çekirdeğini oluşturan ve bugün de özünde aynı meziyetleri taşıyan esnaf ve sanatkarlarımız vesilesi ile daha ileriye taşınması temennimizdir.

       

Bu duygularla; ilimiz esnafı ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftasını kutlar, birlik, beraberlik, dostluk ve ahiliğe esas olan kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini dilerim.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum