Advert
as

“Çocukların Gönlündeki Peygamber’in Doğumu”

“Çocukların Gönlündeki Peygamber’in Doğumu”

İlçe Müftüsü Muharrem Dutar, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dünyaya teşrif etmesinin yıldönümü olan Mevlid Kandilinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği hususunda bilgilendirmede bulundu.

 İlçe Müftüsü Muharrem Dutar Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

 Bizleri bir Mevlid-i Nebi haftasına daha ulaştıran, gönüllerimizi Hz.Peygamber(s.a.s.) sevgisiyle coşturan, kalplerimizi Muhammedi muhabbetle birleştiren Allah’a hamd olsun.

Veladetini kutladığımız insanlığın kurtarıcısı Efendimiz (s.a.s.)e sonsuz salat ve selam olsun.

Mevlid gecesi; insanlığa hem dünyasını hem de ahiretini anlatmak, onlara Allah yolunda rehberlik ve mihmandarlık yapmak için bir şahit, bir uyarıcı ve ışıklar saçan bir kandil olarak seçilmiş Efendimiz (s.a.s.)in dünyayı teşrif gecesidir.

Mevlid Kandili, yani Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in, ay takvimine göre doğduğu gecedir. Önümüzdeki Çarşamba akşamı 28 Ekim akşamı Mevlid kandilidir. Mevlid kandilinin olduğu hafta ise Mevlid-i Nebi haftasıdır. Hz. Peygamber, kamerî aylardan Rabîu’l-evvel ayının on ikinci Pazartesi gecesi Mekke’de dünyaya gelmiştir.

 Yeryüzünde önemli gelişmelere sebep olan bu mübarek doğum, insanlık tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Çünkü onun dünyaya geldiği dönemde, insanlar her türlü değer ölçülerini yitirmiş, yollarını şaşırmıştı. Küfür ve haksızlık gönülleri karartmış, onları Allah’a giden yoldan uzaklaştırmıştı. Sosyal hayat bozulmuş, ahlak tamamen kokuşmuştu. Kadınlar esir muâmelesi görüyor, bir eşya gibi alınıp satılıyor, kız çocukları acımasızca diri diri toprağa gömülüyordu. Dünyada insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey olan huzur, can ve mal güvenliği kalkmış gibiydi. Dünyanın birçok köşesi kanlı boğuşmalara sahne oluyordu. Cihanın ıslâhı bir peygamberin gönderilmesine muhtaçtı. Bütün ümitler, Yahudi ve Hıristiyan dinlerinin müjdelediği âhir zaman peygamberine yönelmişti.

 Bütün dünya karanlıklar içinde, bu kurtarıcının gelmesini dört gözle bekliyordu. İşte Peygamberimiz, böyle bir zamanda dünyaya gelmişti.

Mevlid-i Şerif yazarı Süleyman Çelebi Veladet bahsinde Sevgili Peygamberimizin doğumunu şöyle dile getirmektedir.

 Ol Rebiûl evvel âyın nîcesi

On ikinci gîce isneyn gîcesi

Ol gîce kim doğdu ol hayrûl-beşer

Ânesi anda neler gördü neler

 Onu sevmek hepimize bir borçtur. Çünkü Hz. Peygamberimizi sevmenin önemi Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir; “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Al-i İmran,3/31)

 Hadis-i Şerif’te ise; Enes(r.a)’den şöyle dediği rivayet olunmuştur: Bir bedevi Resûlullah(s.a.s)’e:

– Kıyamet ne zaman kopacak? diye sordu. Efendimiz:

– “Kıyamet için ne hazırladın?” buyurdu.

– Allah ve Rasûlünün sevgisini, dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber:

– “O halde sen, sevdiğinle berabersin” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 96.)

Diyanet İşleri Başkanlığımız, her yıl sevdiğimiz, şaşmaz rehberimiz Efendimiz’i geniş kitlelere anlatmak için farklı temalar belirlemektedir. Bu yıl “Peygamberimiz ve Çocuk” temasıyla Peygamberimiz’in çocuklara karşı davranışlarına, şefkat ve merhametine dikkatlerin çekilmesi hedeflenmiştir. Zira alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimizin eşsiz hayatı, bütün yönleriyle bizim için en güzel örnektir, modeldir.Onun konuşması, yemek yiyişi, insanlarla iletişimi, hayvanlara karşı şefkati, çocuklara değer vermesi vb. Davranışları kıyamete kadar gelecek bütün insanlığın önünde bir örnektir. Mesela Allah Rasulü çocukları çok sever, onlarla tıpkı yetişkinler gibi sohbet eder, selamlaşırdı. Çocuklara naif davranır “Yavrucuğum” şeklinde hitap eder, onları dikkatle dinlerdi. Çocuklar da onun bu ilgisinden hoşnut olurlardı. Çocukluğu Hz. Peygamber’in yanında geçen Enes(r.a), Efendimizin kendisini hiçbir zaman azarlamadığını, asla incitmediğini söylemiştir.(Müslim, Fedail,5.)

 Peygamberimiz niçin çocuklara değer verirdi?

Çünkü çocuklar, bir toplumun geleceğidir, nüvesidir ve çekirdeğidir. Çocuklar, geleceğimizdir. Adeta cennet biletimizdir. Çocuklardaki şahsiyet, karakter ve saflık toplumların mayası mesabesindedir. Bundan dolayı Efendimiz, çocukların yetiştirilmesi, ahlaken kıvama ermesi ve terbiyesine azami derecede önem verirdi. Bu meyanda bir hadis-i şerifinde

“Bir baba evladına iyi bir terbiyeden daha güzel bir miras bırakamaz.” (Tirmizi,Birr,33.) buyurmuştur. Bu hafta vesilesiyle bizler Hz. Peygamberin çocuklarla kurduğu iletişimden ve onlara davranışından aldığımız ilhamla hem kendi çocuklarımıza hem de sorumluluğumuz altındaki çocuklarla iletişimimizi ve davranışımızı yeniden gözden geçirme fırsatı bulacağız inşaallah.

 Bu geceyi nasıl değerlendirelim?

·         Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli;

·         Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli,

·         Kaza, nafile namazlar kılınmalı; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli,

·         Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı ve şimdiden ahrete ne hazırladığımızı gözden geçirmeliyiz.

·         Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli,

·         Bol bol zikir, evrad-ü ezkarda bulunulmalı,

·         Kişi kendine, devletine, milletine alem-i islama ve diğer Mü’min kardeşlerine dualar etmeli,

·         Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı,

·         Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli ve Kur’anla yâd edilmelidir.

·         Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri tebrik edilmeli,

·         Peygamberimize olan bağlılığımızı ve O’na olan sevgimizi çokça salat ve selam getirmekle ifade etmeliyiz.

 Ne mutlu bugünün hürmetine kendini affettirmesini bilenlere.

Ne mutlu gönlünü Allah’ın Habibine açabilenlere.

Rabbim, göz aydınlığımız olan çocuklarımızı Efendimizin ahlakı üzere yetiştirerek iki cihan saadetini elde edebilenlerden eylesin!

Rabbim bizleri Resulüllahın sünneti seniyesinden ayırmasın!

Cenab-ı Hak Mevlid Kandilimizi Muhammedi bir dirilişle günahlardan arınmamıza vesile eylesin!

Cenab-ı Hak bu gece hürmetine bizleri Habibine layık ümmet, kendine layık kul eylesin!

Cenab-ı Hak birliğimizi ve kardeşliğimizi daim eylesin! Ülkemizi, devletimizi ve aziz milletimizi her türlü bela ve musıbetten, salgın hastalıklardan muhafaza eylesin!

Mevlid Kandilimiz ve Mevlid-i Nebi Haftamız mübarek olsun…

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum