Advert
as

Bingöl Üniversitesi Öğrencileri Dijital Ortamda Deney İmkânına Kavuşuyor

Bingöl Üniversitesi Öğrencileri Dijital Ortamda Deney İmkânına Kavuşuyor

"YÖK Sanal Laboratuvarı" ile Bingöl Üniversitesinin de aralarında olduğu 18 üniversitenin Öğrencileri Dijital Ortamda Deney İmkânına Kavuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde ilk kez kamuoyu ile paylaşılan “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” YÖK’te düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

 YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A Yekta Saraç’ın başkanlığında gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, TÜBİTAK temsilcisi, “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında yer alıp bu projede ilk aşamada seçilen “Ardahan, Artvin Çoruh, Bingöl, Bitlis Eren, Bursa Teknik, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, Gümüşhane, Hakkari, Hitit, Iğdır, Konya Teknik, Munzur, Muş Alpaslan, Siirt, Şırnak, Tokat Gaziosmanpaşa ve Yozgat Bozok Üniversitesi olmak üzere 18 üniversitenin rektörü katıldı.

Dersler için ilk kez sanal laboratuvarlar oluşturuldu

Küresel salgın nedeniyle geçen mart ayında üniversitelerde uzaktan öğretime geçilmesiyle birlikte laboratuvar uygulamaları gerektiren derslere ilişkin çözümler aranmaya başlandı. Bu süreçte YÖK tarafından hazırlanan proje ile laboratuvar uygulamalarının en yoğun olduğu iki laboratuvar dersi “genel kimya ve genel fizik laboratuvarı dersleri” belirlendi. Projede, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden kimya, fizik ve uzaktan öğretim alanında akademisyenler ile TÜBİTAK bünyesindeki yazılımcılar görev aldı.

Sanal Laboratuvarlardan ilk etapta 18 üniversiteden 15 bin öğrencinin yararlanması planlanıyor

YÖK’ün TÜBİTAK ile işbirliği yaparak geliştirdiği proje ile üniversitelerin başta fen ve mühendislik fakülteleri ile meslek yüksekokullarının çeşitli programlarında yer alan genel kimya ve genel fizik laboratuvarı dersleri sanal laboratuvar aracılığıyla yapılacak. Proje kapsamında YÖK, laboratuvar içeriklerinin belirlenmesi ve hazırlanması, uygulamaya e-Devlet Kapısı üzerinden erişilmesi işlemleri, üniversitelerin yazılımı kullanmasına yönelik gerekli desteği vermekten; TÜBİTAK ise sanal laboratuvar yazılımının geliştirilmesi ve uygulamanın çalışacağı sunucunun temini ve erişiminden sorumlu olacak.

26 Ekim'de başlaması planlanan sanal laboratuvar derslerinden ilk etapta aralarında dijital dönüşüm projesinde yer alan üniversitelerin de bulunduğu 18 üniversitenin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören yaklaşık 15 bin öğrencinin yararlanması planlanıyor.

Bu proje ile Bingöl üniversitesinin genel fizik ve genel kimyaya dair derslerini okutacak hocaların öğrencilerine sanal laboratuvar kapılarını açarak derslerini yönetme imkânı sunacak.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum