Advert
as

Yılmaz, “Pandemi, Yalnızca Bir Sağlık Meselesi Değil, Çok Boyutlu Bir Meseledir”

Yılmaz, “Pandemi, Yalnızca Bir Sağlık Meselesi Değil, Çok Boyutlu Bir Meseledir”

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Pandemi Sonrasında Ekonomi ve Bölgesel Kalkınma” konferansında konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz, pandeminin yalnızca bir sağlık meselesi olmadığını, etkileri birçok alanda hissedilen çok boyutlu bir mesele olduğunu belirtti.


Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 'Pandemi Sonrasında Ekonomi ve Bölgesel Kalkınma Konferansı’ 10 Şubat Çarşamba günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Konferansın moderatörlüğünü İİBF Dekanı Prof. Dr. Ersin Erkan yaptı. Açılış konuşması Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından yapıldı ve konferansa konuşmacı olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz katıldı.

“Pandemi, yalnızca bir sağlık meselesi değil, çok boyutlu bir meseledir”
Pandeminin sadece bir sağlık meselesi olmadığını belirten Dr. Cevdet Yılmaz, “Pandemi, aynı zamanda çok ciddi sosyal, ekonomik, siyasal ve hatta kültürel etkileri olan bir meseledir” dedi. Bu küresel salgının coğrafya anlamında küresel olduğu gibi interdisipliner anlamda da küresel olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, ABD’deki son seçimlerde pandeminin etkili olduğunu, Trump’ın kaybetmesinin arkasındaki faktörlerden birinin de bu olduğuna dikkat çekti. Küresel yönetişimin yeni bir tartışma konusu olduğunu ve ayrıca bir çalışma alanı olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, artan dijitalleşmeye pandeminin de bir momentum kazandırdığını, siber alanların önem kazandığı bir süreç yaşanacağını ve bu durumun ekonomideki ve bölgesel kalkınmadaki etkisine dikkat çekti.

Ekonomide, virüsün doğrudan etkisinden değil virüsle mücadeleden kaynaklanan bir takım negatif etkilerin söz konusu olduğunu, ulaşım kısıtlamaları gibi düzenlemelerin ekonomileri ciddi etkilediğini belirten Dr. Yılmaz, bunun sanayi ve tarımı nispeten az ancak hizmet sektörlerini, bilhassa ticaret ve turizmi, çok ciddi etkilediğini ifade etti. 
Yılmaz, “Bu süreçte dünya ekonomisi yüzde 3,5, dünya ticareti ise yüzde 9 civarında küçüldü, dünya çapında yoksul sayısı arttı. Bu süreçle birlikte Türkiye, geçen yıl G20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte pozitif büyüme yaşayan ülkelerden biri oldu. Diğer ülkelerde ekonomik anlamda negatif küçülme yaşandı” şeklinde konuştu.

“Aşı gelişmeleri ile olumlu bir hava yaşandı”
Aşı gelişmeleri ile olumlu bir havanın başladığını, tünelin sonunun göründüğünü ancak mutasyon tartışmalarının da sürdüğünü belirten Dr. Yılmaz, Türkiye’de bu süreçte sağlık sürecinin çok iyi yönetildiğini, yalnızca içeride değil dış dünyada da diğer ülkelere yardımcı olunduğunu, 100 bin vatandaşımızın ülkemize getirilerek Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonuna imza atıldığının altını çizdi.

“Bölgesel Kalkınma bu süreçte önemli bir başlık”
Bölgesel kalkınmanın bu süreçte Türkiye’nin önemli bir politika başlığı olduğunu; tüm bölgelerde dijital altyapının yayılması, tarım ve gıda konusunda adımlar atılması ve Türkiye’nin tüm coğrafyasının harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yılmaz, bölgesel kalkınma noktasında önemli bir eşiğe gelindiğini ve tüm potansiyelin değerlendirildiğinde bu eşiğin aşılacağını belirtti. Gereken tüm altyapıya sahip olduğumuzu, yeni nesil olarak adlandırdığı genç üniversitelerin bu süreçte önemli rolleri olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, üniversitelerin yalnızca ders anlatan değil, dinamik bir yapıya sahip olarak kalkınma rolünün de bulunduğunu ifade etti.
“Bilgisayara sahip olmakla bilgi toplumu olunmaz”
Dr. Yılmaz, bilgisayar sahibi olmakla bilgi toplumu olunamayacağını, devletin vatandaşını dijital dünyaya hazırlama konusunda da bir görevi olduğunu, Türkiye’nin sosyal devlet olmanın gereği ile altyapıyı geliştirdiğini ifade etti.
“SÜTAŞ ile birlik Bingöl’e yeni yatırımlar gelecek”
Sütaş'ın varlığının hâlihazırda bir çarpan etkisi oluşturarak refaha bir katkıda bulunacağını belirten Yılmaz, “Yalnızca kamu değil özel sektör yatırımlarının da çok önemlidir. SÜTAŞ, başka işletmeleri de peşinden şehre getirecektir, turizm potansiyeli noktasında yeni gelişmeler olacaktır, yeni termal su kaynakları ile Afyon örneğindeki gibi kavşak bir yapı oluşacaktır” dedi.

“Bingöl Üniversitesi ile iftihar ediyorum”
Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Üniversitesi’nin son yıllarda kalitesiyle kendisini hissettirdiğini belirterek, “Üniversite ile iftihar ediyorum, bu konferans gibi faydalı işlere imza atılacağına ve yeni kavramlar ve yeni gelişmelerle dünyanın gündemini takip edeceğine yürekten inanıyorum” şeklinde sözlerini sürdürdü. Coğrafyanın öneminin azaldığını ve asıl önemli olanın nerede olunduğu değil ne yapıldığı şeklinde de görüşlerini paylaşan Dr. Cevdet Yılmaz, iyi dilek temennilerini sunarak konferansı bittirdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum