Advert
as

'COVID-19 ve Psikososyal Etkileri' Konferansı

'COVID-19 ve Psikososyal Etkileri' Konferansı

Bingöl Üniversitesinde, 'COVID-19 ve Psikososyal Etkileri' başlıklı çevrim içi konferans gerçekleştirildi.

Bingöl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Diyaliz Programı Öğr. Gör. Sümeyyenur Başar’ın moderatörlüğünde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut ve Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana bilim dalı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Ersöğütçü’nün katılımlarıyla “COVID-19 ve Psikososyal Etkileri” başlıklı çevrim içi konferans gerçekleştirildi.

 Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak küresel bir tehdit olarak tanımlanan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ve süreciyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Salgının kontrol altına alınmasında aşılanmanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayhan Akbulut, herkesin aşı olması gerektiğini söyledi.

 Prof. Dr. Akbulut, Kabakulakta 4 yıl, Kızamıkta 9 yıl, Suçiçeğinde 34 yıl, COVID-19’da ise 10 ay gibi sürelerle aşılar elde edildiğini belirterek, “Aslında aşı ne kadar önemli, ne kadar değerli biz bunu bu salgını yaşayarak çok açık gördük. Bizden öncekiler bunu İspanyol Gribi’nde gördüler, biz de bu salgında gördük.” ifadelerini kullandı.

 Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana bilim dalı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Ersöğütçü ise insanların bu süreçte fiziksel olarak etkilenmelerinin yanı sıra psikososyal yönden de etkilendiğine dikkati çekti. Salgın hastalıkların bireylerde bazı psikolojik ve sosyal etkilere neden olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Filiz Ersöğütçü, “Salgına yakalanan insanların hastalıkla mücadelesi ve salgından uzak durmak için alınan tedbirler, zorlu bir süreci de beraberinde getirdi.” dedi. COVID-19’a bağlı olarak hayatımızdaki değişikliklerden ve insanların bu sürece uyumundan bahseden Dr. Filiz Ersöğütçü, özellikle bu süreçte belirsizlik ve bilinmezlik gibi kavramların insanları etkileyebildiğini ve ilerleyen süreçte de COVID-19’un çok farklı psikososyal etkilerinin görülebileceğini savundu.

Konferans soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum