Advert
as

TÜBİTAK’tan Üniversitenin 2 Proje Önerisine Destek

TÜBİTAK’tan Üniversitenin 2 Proje Önerisine Destek

Bingöl Üniversitesi Öğretim görevlilerinin yürütücülüğünü yaptığı iki farklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada “Yürütücülüğünü Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkerim Karabiber’in yaptığı ‘Yüksek Performanslı Triboelektrik Nanogeneratör Üretimleri İçin Nanofiber Tabanlı Dielektrik Malzemelerin Geliştirilmesi’ 1001 kodlu proje önerisi ile yine yürütücülüğünü Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Işık’ın yaptığı ‘Beş- ve Altı-Üyeli Palladahalkalı Bor Dipirometen Boyalarının Ligant-Yönelimli Yaklaşımla Geliştirilmesi ve Kanser Hücrelerinde Endojen Karbon Monoksit Görüntüleme Uygulamaları’ 1001 kodlu proje önerisi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.” ifadeleri yer aldı.
Bingöl Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkerim Karabiber’in yürütücülüğünü yaptığı ‘Yüksek Performanslı Triboelektrik Nanogeneratör Üretimleri İçin Nanofiber Tabanlı Dielektrik Malzemelerin Geliştirilmesi’ 1001 kodlu projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Projede, tribo-potansiyeli yüksek fiber malzemeler sentezlenerek nanogeneratörlerin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.
‘Enerji tüketimine sahip cihazlar, adım hareketiyle şarj edilebilecektir’
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Karabiber, “Malzeme sentezi ve enerji yönetimine yoğunlaşan proje, disiplinler arası çalışmalarla yürütülecektir. Projenin nihai amacı günlük hayatta kullanılabilecek kendinden enerjili cihazlar için adım hareketine duyarlı nanogeneratörler üretmektir. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda cep telefonu, saat gibi düşük enerji tüketimine sahip cihazlar adım hareketiyle şarj edilebilecektir. Ayrıca üretilen enerji depo edilerek farklı elektriksel güç uygulamalarında kullanılabilecektir” dedi.
“Bu proje ile kanser hücrelerinde endojen olarak üretilen karbon monoksitin görüntülemesi mümkün olacak”
TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen ‘Beş- ve Altı-Üyeli Palladahalkalı Bor Dipirometen Boyalarının Ligant-Yönelimli Yaklaşımla Geliştirilmesi ve Kanser Hücrelerinde Endojen Karbon Monoksit Görüntüleme Uygulamaları’ projesi ile kanser hücrelerinde endojen olarak üretilen karbon monoksitin görüntülemesini mümkün kılacak özgün florojenik palladahalkalı bor dipirometen boyarmaddeleri geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Doç. Dr. Murat Işık, “Yalnızca Karbon monoksit gazı varlığında ışıma özelliği göstermek üzere tasarladığımız bu akıllı moleküler, sensörlerin kanser başta olmak üzere pek çok patofizyolojik sürecin daha iyi anlaşılmasına önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz.” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum