Advert
as

30 Ağustos ile Solhan’ın Kurtuluşu Birlikte Kutlandı

30 Ağustos ile Solhan’ın Kurtuluşu Birlikte Kutlandı

30 Ağustos Zaferi’nin 99. yıl dönümü ile Solhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü aynı gün kutlandı.


Zafer Bayramının 99. yıldönümü ile Solhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümü Hükümet Konağı bahçesinde törenle kutlandı.

Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okunarak, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarına 30 Ağustos Zafer Bayramının 99.’uncu yıldönümünü ve Solhan’ın düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. yıldönümünü kutlayarak başlayan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, “Günümüzde Ulusça kutladığımız Milli Bayramlarımızın yanında bir de Mahalli Kurtuluş Bayramları vardır. Kutlamakta olduğumuz Solhan’ın Kurtuluş Bayramı gibi bu bayramlar ulusça var olmanın birer eseridir. Ayrıca bugün bizim için daha anlamlı ve gururlu bir gündür. Çünkü milli manevi ve mahalli bayramlarımızı bir arada kutlamaktayız. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Solhan Kurtuluş Bayramı olmak üzere 2 Bayramı bir arada kutlama sevinci içerisindeyiz.” dedi.

Solhan’ın Kurtuluş Mücadelesine kısaca değinen Yıldız, “1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşına Osmanlı Devleti de katılmıştı. Rus İşgal güçleri de 1915 yılından itibaren yurdumuza doğudan girmişlerdi. Rusların tek amacı, Doğu Anadolu üzerinden Akdeniz’e kadar hâkimiyeti ele geçirmekti; Yurdumuzun her yöresinde olduğu gibi Solhan ve çevresinde de İşgal güçlerine karşı Milli Kuvvetler oluşturulmuştu; Özellikle Şeref Meydanında Milis Kuvvetlerimiz ve Müfrezelerimiz ile Ruslar arasında çok şiddetli çarpışmalar oluyordu. Çanakkale Zaferi’nden sonra serbest kalan askerlerimiz de buraya getirilecek muharebeye katılmaları sağlandı; Türk Ordusuna kumanda eden Ahmet İzzet Paşa ve Faik paşa düşmana ağır kayıplar verdirdiler. Dolayısıyla düşmanların Bingöl yönüne doğru ilerlemeleri önlendi. Eğer Solhan’ın Masala ve Şeref Meydanı Hattında Düşmanın ilerleyişi engellenmeseydi, Rusların Bingöl’ü de işgal etmeleri kaçınılmaz olacaktı; İlimizin tarihi açısından da bu zaferin önemi oldukça büyüktür.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Başkan Yıldız,İstiklal Mücadelesinin en zor şartlarda ve imkânsızlıklara rağmen büyük bir kahramanlık destanı yazılarak 30 Ağustos günü zaferle sonuçlandığını belirterekvatan için canlarını seve seve feda edenleri şükran ve minnetle yad ederek Cenab-ı Allah’tan rahmet diledi.

Programa Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, kurum amirleri, askeri personel ve siyasi parti temsilcilerinin katıldı.

Program İlçe Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı’nın tebrikleri kabul etmesi sonucu sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum