Advert
as

‘CAMİLER ŞEHRİN KALBİDİR’

‘CAMİLER ŞEHRİN KALBİDİR’

“Allah’ın mescidlerine ‘Cami’ adının verilmesi; Her gruptan insanı, sosyal statülerine bakmadan, aralarında ayırım yapmaksızın aynı safta buluşturması ve insanı dağılmaktan koruyup topladığı içindir.” diyen Toprak, “Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in getirmiş olduğu İslam dinini seçen her insan, aynı zamanda, seçtiği ve kabul ettiği bu dinin görevlisidir.” dedi.

Ekim ayının ilk haftası (1-7 Ekim) 1986 yılında itibaren “Camiler Haftası” olarak kutlanmaya başlandığını belirten İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak , “2003 yılından itibaren de camilerin ve din görevlilerinin toplum nazarındaki önemini anlatmak için ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ olarak kutlanmaya başlamıştır. Hafta münasebetiyle her yıl farklı bir tema belirlenmiş olup 2021 yılı “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nın teması “Cami din görevlileri ve vefa” olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile Peygamber Efendimizden ve onun öğrencileri olan Sahabe-i Kiram’dan günümüze kadar gelip geçmiş tüm din görevlilerimizi rahmet ve vefa ile anıyorum.” dedi. 
İSLAM MEDENİYETİNE GÖRE CAMİLER ŞEHRİN KALBİDİR
‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ hakkında bilgi veren İlçe Müftüsü Toprak; “Cami: Yüce Rabbimiz, Müslümanlar için bütün yeryüzünü ibadete elverişli kılmıştır. İbadet etmek için mutlaka bir  ibadethaneye ihtiyaçları yoktur. Zorunluluk olmamasına rağmen Peygamberimiz, mescitlerin yapımına önem vermiş, Medine'ye hicret ederken çok kısa bir süre kaldığı Küba denen yerde mescit inşa ettirmiş, Medine'ye yerleştikten sonra da ilk işi Mescid-i Nebevi’yi inşa etmek olmuştur. Ayrıca mescidin bitişiğinde sahabelerin ilim öğrendiği “Suffa” denilen bir bölüm de inşa ederek mescidlerin aynı zamanda ilim yuvaları olması gerektiğini bize öğretmiş oluyordu. Camiler; günde beş defa okunan, ezanlarla Müslümanlara ilahi çağrının yapıldığı yerlerdir. İnsanlar bu kutsal çağrıyla Allah’ın birliğine, namaza, kurtuluşa ve manen dirilişe davet edilirler. Ezan sesine kulak vererek camilere koşup kulluk görevlerini yerine getiren Mü’minler de her namaza duruşlarında Allah’ın huzurunda olmanın manevi zevkine ererler. İslam medeniyetine göre camiler şehrin kalbidir. Camiler, toplumun  bilincini taze tutar. Allah’ın evi olan Ka’benin de içinde bulunduğu Mescid-i haram nedir? Nerededir? bizim için,  çocuklarımız için ne ifade ediyor? Peygamberimizin kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebi ve Resulullah’ın Miraca yükseldiği, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa Nedir? Nerededir? Niye bu kadar önemlidir? Bu bilincimizi, camilerimiz diri tutmalıdır. Camiler sadece dini görevlerin yerine getirildiği yerler değil, topluma istikamet vermek için inşa edilen mukaddes mekanlardır.” dedi.  
CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI
‘Cami’ kelimesinin ‘toplayan, bir araya getiren’ anlamına geldiğini belirten Müftü Toprak, “Allah’ın mescidlerine  "Cami" adının verilmesi; Her gruptan insanı, sosyal statülerine bakmadan, aralarında ayırım yapmaksızın aynı safta buluşturması ve insanı dağılmaktan koruyup  topladığı içindir. Huzur bulduğumuz, sükunete kavuştuğumuz camilerimiz her zaman temiz tutmalı, orayı kirletecek ve kokutacak her şeylerden kaçınmalıyız.  Camilerde dünya ve ahirete yaramayacak boş sözlerden sakınmalıyız. Din Görevlisi; Allah'a karşı gelen vazifelerimizin başında O'na iman ve itaat etmek gelir. Bu itibarla son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in getirmiş olduğu İslam dinini seçen her insan, aynı zamanda, seçtiği ve kabul ettiği bu dinin görevlisidir. Dinin görevlisi olmak demek; dini öğrenmek, öğrendiği dini kurallara göre yaşamak, dinin emir ve yasaklarına uymak ve ilmini paylaşarak, ahlakı ve davranışları ile örnek olmak demektir. Ancak her Müslüman'ın İslam'ı derinlemesine öğrenme imkanı olmayabilir. Bu sebeple toplumda bir kısım insanların din konusunda uzman olması, dini ihtisas yapması gerekir. Dolayısıyla din görevlisi; dinini iyi öğrenmiş, topluma örneklik eden, etmesi gereken, dine ve din mensuplarına hizmet veren kimseleri ifade eder. Bu mantıktan hareket edilerek eskiden din görevlileri ‘hayra hizmet verenler’  anlamına gelen ‘hademe-i hayrat’ ismi ile anılıyordu. Bu hafta münasebetiyle tüm din görevlilerimizi hürmetle yad ediyorum. ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın din görevlilerimiz ve tüm din kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını, kalpleri camilere bağlı, huzur ve saadeti, sükuneti camide bulan kullar olmayı cümlemize, evlatlarımıza nasip eylemesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu. 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum