Advert
as

ÖĞRENCİLERDEN "TARLADAN SOFRAYA BOSTAN ELÇİLERİ" PROJESİ

ÖĞRENCİLERDEN

Bingöl Merkez Yeşilyurt Ortaokulu’nun TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hazırladığı "Tarladan Sofraya Bostan Elçileri" isimli 4004 TÜBİTAK projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen açılış toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yücel, "Yeşilyurt Ortaokulumuzun 'Tarladan Sofraya Bostan Elçileri' isimli 4004 TÜBİTAK projesinin açılış toplantısı için bir aradayız. Bu projemiz 4004 TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında ilimiz genelinde üçüncü, il merkezinde tek kabul edilen proje olma özelliğini taşıyor. Emekleri için proje yürütücüsü Hilal Özercan öğretmenimize ve Okul Müdürü Ali Alın'a hasseten teşekkür etmek istiyorum." dedi.

"ÖĞRENCİLERİMİZ ATIK MADDELERDEN KOMPOST VE GÜBRE ÜRETİMİ YAPMAYI ÖĞRENECEKLER"

Yücel, "Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi projede akademisyen desteği sağlamış ve uygulama bahçelerini kullanıma açmıştır. Katkılarından dolayı Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne ve Ziraat Fakültesi Dekanlığına teşekkür ediyorum diyen Yücel, Proje kapsamında taşımalı eğitim merkezi olan ortaokullardan seçilen öğrenciler tarımsal etkinliklere katılacaklar. Öğrencilerimiz ayrıca atık maddelerden kompost ve gübre üretimi yapmayı öğrenecekler. Bu öğrencilerimiz gördükleri iyi uygulamaları köylerinde de yaygınlaştıracaklar. Bu projenin sürdürülebilirliği açısından hedef kitlenin ne kadar isabetli seçildiğini gösteriyor. Köy Yaşam Merkezleri projesinin hayata geçirildiği bir dönemde köylerimizin istifade edebileceği ve çevresel sürdürülebilirliği olan projeler bilhassa önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE FİNALLERİNDE ÖĞRENCİLERİMİZDEN DERECE BEKLİYORUZ"

Yücel, "İlimizde her yıl TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları yapılıyor. 2 defa 4007 Bilim Şenliği yaptık. 2021-2022 eğitim öğretim yılında TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında 4 projemiz Türkiye finallerine kalmış, 1 projemiz Türkiye üçüncülüğü 2 projemiz ise teşvik ödülü almıştır. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında 2 projemiz Türkiye finallerine kaldı. Bunun Türkiye finalleri henüz yapılmadı. Buradan da derece bekliyoruz inşallah." dedi.

"DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINA UYGUN YÖNTEMLERLE TARIMDA SÜRDÜREBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI HEDEFLENMEKTEDİR"

Proje hakkında sunum yapan Yeşilyurt Ortaokulu Müdürü Ali Alın,"Proje ve etkinlik isimlerinde 'bostan' kelimesi kullanarak öğrencilerin projeyi sahiplenmeleri ve aitlik duygusu hissetmeleri amaçlanmıştır. Projemiz 19-23 Eylül 2022 tarihleri arasında Bingöl merkezde gerçekleştirilecektir. Projenin amacı; kırsal bölgede doğayla içi içe yaşayıp geçimlerini tarımla sağlayan öğrencilerin bahçe bitkileri ve doğal kaynakları kullanma alanlarında bilimsel yöntem ve teknikleri kullanma farkındalığını artırmaktır. Tarımda verimsizliğe sebep olan geleneksel yöntemlerden ziyade değişen iklim koşullarına uygun yöntemlerle tarımda sürdürebilirliğin sağlanması hedeflenmektedir. Bunu doğaya ve doğal kaynaklara zarar vermeden bilinçli bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında belirlenen etkinlikler, hedef kitlenin duyusal ve bilişsel özellikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Eğitimler Bingöl Üniversitesinde görevli akademisyenler, tarafından verilecektir. Eğitimlerin hepsi uygulama bahçelerinde ve atölyelerde yapılarak gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda eğitimler dramayla desteklenerek keyifli, eğlenceli ve kalıcı olacak şekilde planlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"PROJENİN HEDEF KİTLESİNDE TAŞIMALI EĞİTİM SİTEMİNDE OLAN ÖĞRENCİLER VARDIR"   

Alın, "Projenin hedef kitlesi, taşımalı eğitim merkezi olan ortaokullardan 7 ve 8.sınıfta okuyan 15 kız ve 15 erkek olmak üzere 30 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrenciler 10 farklı köyden seçilecektir. Amaç; projeyle elde edilen kazanımlar ve iyi tarım uygulamalarının tarım elçileri vasıtasıyla yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Öğrencilerin öğrendiklerini kendi bostanlarında uygulama fırsatına sahip olmaları projenin kalıcılığı ve sürdürebilirliği açısından çok önem arz etmektedir. Proje kapsamında planlanan etkinlikler alanında uzman eğitimciler tarafından gerçekleştirilecektir. Bahçe bitkilerin yetiştirilmesi ve bakımı, fide ekimi, sebzelerin hasadı, tasarruflu su kullanımı ve atıklardan kompost ve gübre üretimi etkinlikleri Bingöl Üniversitesinde görevli olan üç akademisyen tarafından gerçekleştirilecektir. Geri dönüşüm malzemelerin kullanım ve tasarım etkinliğini ise okulumuzda bu alanda uzman ve gerekli sertifikaya sahip öğretmenimiz tarafından verilecektir. Proje boyunca toplam on dört etkinlik beş güne yayılarak planlanmıştır. Bu süre boyunca öğrencilerin ulaşım, yemek ve kişisel ihtiyaçları eksizsiz karşılanacaktır." dedi. 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum