Advert
as

BİNGÖL’ÜN ÜÇ MAHALLESİNDE TAZİYE YEMEĞİ KALDIRILDI

BİNGÖL’ÜN ÜÇ MAHALLESİNDE TAZİYE YEMEĞİ KALDIRILDI

Taziyelerde verilen yemeklerin taziye sahiplerini maddi külfet altına soktuğu gerekçesiyle Bingöl merkezde üç mahalle muhtarın öncülüğü ve imamların da onayı ile taziye yemekleri kaldırıldı.

Taziye yemeklerinin taziye sahiplerine yük olduğu ve taziyenin muhtevasına ters bir durum olduğunu söyleyen Şehit Mustafa Gündoğdu Mahalle Muhtarı Nihat Çelik, Bingöl’de ilk olarak kendi mahallelerinden başlamak suretiyle taziye yemeklerinin kaldırıldığını açıkladı. Çelik, bu uygulamaya iki mahalle ve birkaç derneğin de destek verdiğini söyleyerek Bingöl valisine taziye yemeklerinin bütün kentte yasaklanması çağrısında bulunu. Taziye yemeklerinin ilk kaldırıldığı yer ise yapımı yeni biten Bingöl Merkez Uzunsavat Şeyh Süleyman Camii oldu. 

Taziye yemeklerinin İslam’da yeri olmadığını söyleyen Uzunsavat Şeyh Süleyman Camii İmam Hatibi Süleyman Akbana, taziye yemeklerinin mekruh olduğunu, ölen kişinin ailesinde yetim varsa bu yemeğin haram olduğunu söyleyerek muhtarların başlatmış olduğu uygulamaya destek verdiğini söyledi.

Şehit Mustafa Gündoğdu mahalle muhtarı Nihat Çelik, Sakarya’da uygulanan taziye yemeklerinin kaldırılmasını örnek alarak Bingöl’de ilk olarak kendi mahallelerinde taziye yemeklerini kaldırdıklarını ifade ederek, “Mahalle heyeti ve cami imamımız ile birlikte taziye yemeklerini mahallemizden kaldırdık. İnşallah bütün mahallelerimiz de bu uygulamaya katılıp taziye yemeklerini kaldıracaklar.” dedi.

“FAKİR TAZİYE YEMEĞİ ALTINDA EZİLİYOR, BUNA DUR DEME VAKTİ GELDİ” 

Muhtar Nihat Çelik, “Zenginlerin verebildiği, fakirin veremediği yemeğin altında fakir eziliyor. Buna dur deme zamanı geldi. İnşaallah bundan sonra taziye yemekleri vermeyeceğiz. Bu programı açtığımızda Kültür mahalle muhtarı Ali Bozkurt, İnalı mahalle muhtarı Sait Polat ve Karşıyaka mahallesi dernek yönetimi de bu uygulamaya başladı. Kaleönü (simani) mahallesinin de bu yönde teklifi ve girişimleri oldu. Buradan Bingöl valisine çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz, valimiz açıklama yaparak bu uygulamayı resmi hale getirsin ve merkezde taziye yemekleri kaldırılsın. Taziye yemeklerinin kaldırılması hayırlıdır ve sevaptır. Artık bunu kaldıramıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“TAZİYESİ BİTEN ŞAHSIN İKİNCİ BİR TAZİYESİ DE VERECEĞİ YEMEK PARASI OLUYOR”

Üç günlük bir taziye yemeğinin maliyeti 70 bin lira. Bir kişinin yemek ücreti 50 liradır. Burada öğle saati oluyor bakıyorsunuz taziyeye gelip Fatiha okumayan adam gelip yemek yiyip gidiyor. Kendim şahit olduğum bir olayı anlatayım; Adamın taziyesi var, bana dönüp, 'muhtarım yarın taziye var, yemekte kavurma mı var yoksa sebzeli yemek mi var?' diye soruyorlar. Bunları görünce sıkıldım, üzüldüm. İnşaallah bu yemeği kaldıracağız. Milletin taziyesi daha rahat olacak ve halkımız gelip taziye sahipleriyle acısını paylaşıp gidecek. Ama bugünkü şartlarda adam yemeğini veriyor, cenazesini defnediyor ve halk kalkıp evine gidiyor. Daha sonra adam bakıyor ki ensesinde bir cenaze daha var. Nedir bu? 70 bin lira ödeme gelmiş yemek vermişiz. Hiç kimse demiyor ki bu yemek ne oldu nasıl verildi?” dedi.

“TAZİYE YEMEĞİ PARASINI AMEL DEFTERİNİ AÇIK TUTACAK HAYIRLARDA KULLANMALIYIZ”

Muhtar Çelik, hayır yapmak isteyenlere çağrıda bulunarak, “Taziye yerimiz taziye günleri gerçekten bir lokanta gibi oluyor. Hele hele öğlen vakitlerinde taziye yapmadan yemek yiyip gidenler var. Bundan böyle burası taziye lokantası değil, taziye sahiplerinin acısının paylaşıldığı yer olarak görmek istiyoruz. Bu mekanları yapan, sebep olanlardan Allah razı olsun. Emin olun taziye yemeği yerine amel defterini açık tutacak bir şekilde bu 60-70 bin lirayı bir cami, bir çeşme veya yol gibi hayırlarda kullansalar çok güzel olur. Hem bu dünyada hem de diğer dünyada sevabı kapanmaz, ta ki kıyamete kadar. Herkese teşekkür ediyorum Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum