Advert
as

Muhalefet Ama Doğru Muhalefet…

  • Musa APUHAN
  • 2018-04-05 11:37:04
  • 3081 Görüntülenme
  •  

    Üzülerek belirtmek isterim ki, ülkede bir muhalefet sorunu vardır.

    Zorba yönetimler dışında bütün yönetimlerde muhalefetlerden beklenen aslında ‘’yapıcı’’ muhalefettir.

    Birde alternatif olabilme durumu…

    Ancak ülkemizde bakıldığında cumhuriyetin kuruluşundan itibaren hiçbir muhalefetin yapıcı ve alternatif programlar geliştirici tavır geliştiremediklerini görmekteyiz.

    Son 20 yıldır muhalefete bakıldığında, gerek genelde, gerekse yerelde bir program ortaya koyup hükümete veya yerelde yönetimde bulunana karşı iktidara veya yönetime talip olmadıklarını görmekteyiz.

    Politize olmuş bir millet olmamız hasebiyle, siyaset söz konusu olduğunda herkes konuşur.

    Ancak konuşanlar dışında özellikle yazan ve çizen herkesin üzerinde hem fikir olduğu konu; ülkede ciddi bir muhalefet boşluğunun olduğudur.

    Bu soruna değinenlerin bu noktada ikiye ayrıldıklarını görmekteyiz;

    1. kesim; muhalefetteki siyasi partilerin iktidar politikalarına karşı yeterince muhalefet edemediklerini söylemektedirler. Oysa muhalefetin daha sert olması, söylemlerini daha da sertleştirmeleri gerektiğini ancak hükümeti böyle frenleyebileceklerini ifade etmektedirler. Bu önerilerden etkilenen bazı siyasi parti liderleri, bu defa gırtlaksızlaşıp, siyasi etiğin dışına çıkıp, ülke menfaatleri yerine, “üç-beş oy fazla nasıl devşirebilirim?” hesabını yapmaktadırlar.  Ve halkı olur olmaz yalanlarla aldatıp olması imkansız vaatlerle kandırmaktadırlar.

     2. kesim; Muhalefetin sert, saldırgan, devletin millete sunacağı imkanları yıpratıcı duruş sergilemeleri yapıcı değil yıpratıcı ve zarar verici olduğunu söylemektedir.

    Bu tarz muhalefet problemli muhalefettir.

    Muhalefetin asıl işi ve doğru bir muhalefetten beklenen, hükümetler üzerinde bir denetim ve kontrol görevi değil midir?

    17 yıldır her platformda, her gün ve o gün içinde defalarca hükümettin yanlışlarını gösteriyorum deyip, sürekli ya mikser gibi karıştıran yada araya nokta, virgül koymadan yalan söyleyen, çözüm önerisi ve doğru adına tek bir şey ortaya koyamayan muhalefet, olsa olsa hükümet yanlışta yapsa bu duruşuyla ancak hükümeti cüret ve cesaretlendirir.

    Oysa yıllarca muhalefette kalan bir siyasi partinin hükümetin yaptığı işlerin daha ilerisinde projeler ortaya koyup iktidara talip olması gerekmiyor mu?

    Sadece bu tarz muhalefet yapan siyasi partilere şunu sorsanız;

    Eğer iktidara talip iseniz, yarın iktidara geldiğinizde yıllar boyunca muhalefet yapıyorum diye ortaya koyduğunuz carcarlarla mı, yalanlarla mı, hakaretlerle mi veya hiçbir zaman ortaya koyamadığınız veya hiç olmayan plan ve projelerinizle mi hükümet edeceksiniz?

    Burada ifade etmeye çalıştığım muhalefette ki siyasi partileri hepiniz çok iyi biliyorsunuz.

    Peki gerek genelde, gerekse yerelde doğru politikalarla siyaset yapan siyasetçi ve partileri yok mu?

     

     

    Onu da bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşmaya gayret edeceğiz inşallah.

    Musa APUHAN
    Musa APUHAN
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ