Advert
as

Yerel Seçimlere Girilirken

  • Musa APUHAN
  • 2018-12-03 12:04:15
  • 2592 Görüntülenme
  • Yerel seçimlerde en önemli kaynak insan kaynaklarıdır.

    Maddi kaynaklar ve seçimin diğer kaynakları ondan sonra gelir.

    Örnek: Bingöl özelinde bir veri ortaya koyarak bir değerlendirme yapmamız gerekirse;

    Bingöl’de:  3 belde, 7 ilçe, 1 il belediyesi baz alındığında;

    Beldelerde: 9 asıl ve yedek belediye meclis üyesi.

    İlçelerde: 12-15 arası belediye meclis üyesi.

    İl’de: 31 Belediye meclis üyesi.

    Bununla beraber il genel meclis üyeleri, belediye başkan adayları hesaplandığında bölgenin nüfus olarak en küçük illerinden biri olan Bingöl’de 100’ü aşkın ehil aday bulundurmak zorundasınız.

    -Aday profilleri:

    Adaylar, şehir, ilçe, belde veya etnik yapıya göre değişkenlik arz etmek zorunda.

    Birinci ve en önemli etken; çevresinde ve ailesinde kabul görmüş, ekonomik bağımsızlığı olan, eğitimi toplum seviyesinin altında olmayan, yaş itibarı ile toplumda etkin olan kesimin yaş seviyesinin çok altında ve üstünde olmayacak, mesleki bilgisinin yanında toplum ve kamu bilgisi olacak, sosyal dokuyu doğru analiz edebilecek bir birikime sahip olmalı.

    -Seçim çalışması ve stratejisi:

    Öncelikle yakın zamanda yapılan genel seçimde, köy köy, belde belde, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sandık sandık oy sonuçları araştırılmalı. Son üç-dört seçimde seçmenin tercihleri belirlenmeli ve değişkenliğin sebepleri araştırılmalı.

    Buna göre listelere alınacakların tespiti yapılmalı, özellikle yıllar içerisinde vatandaşın şikayetleri mutlaka tespit edilmeli, bu şikayetlerin kayıt altına alınıp, buna göre seçimlerde nasıl bir politika belirleneceği üzerinde strateji geliştirilmelidir.

    İşin ihmal edilen manevi boyutunun da insanlara hatırlatılarak aslında belediye bünyesinde bu hakların verilmesi gerektiği ifade edilmeli, vatandaşın bu hususlarda ihmal edildiği, bunun telafisinin de değer yargılarına sahip inançlı kadroların görevi üstlenmesi ile mümkün olabileceğidir.

    Seçimin kazananı olmak isteyen bütün adaylar;

    Şayet bu seçimin galibi olmak istiyorsanız, duruşunuzda edilgen olmamalısınız, şehrin bütün ihtiyaçlarını gerçekten biliyor olmalısınız, siyasetinizi manevi ve yerel ayakları üzerine bina etmelisiniz. Ülke siyasetinde var olmanın yegane yolunun yereldeki başarılara bağlı olduğunu bilmelisiniz.

    Projeleriniz, partiniz, kariyeriniz ve çevreniz ne olursa olsun başarmak istiyorsanız,

    Kullandığınız dil yapıcı, yalın, anlaşılır ve güven verici olmalı.

    Muhatabınızın üslubu ne olursa olsun, aynı şekilde karşılık vermemelisiniz.

    Ölçünüzün toplumun değer yargıları, inancınız ve gelecek nesiller olduğunu asla unutmamalı ve siyaset yapıyoruz diye bir başkasının sevisine asla inmemelisiniz.

    Seçilecek kişinin memlekete ve millete hayırlı olması duasıyla…

    Musa APUHAN
    Musa APUHAN
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ