Advert
as

Tercihler yaklaşırken…

  • Hasan YILMAZ
  • 2022-07-25 14:09:19
  • 969 Görüntülenme
  •  
    İnsanoğlu hayatı boyunca bir şekilde tercih yapmak zorunda kalmıştır. Bazen zorunlu tercih yaparken bazen de kendi özgür iradesiyle tercih yapabilmiştir. Tercih yapılırken insan önce kendini tanımalı, özelliklerini bilmeli; nerede nasıl mutlu olacağını düşünerek mantıksal bir çıkarım yapmasına tercih diyebiliriz.
    Yakınsal örneklere baktığımızda hepimiz şahit olmuşuzdur. “Adam geldi evi yükledi; Adana’ya gitti. Gitme komşu dedim, yapma komşu dedim ne yaptıysam böyle gerekiyor diyerek helallik istedi, her şeyi bıraktı gitti.” İnsanoğlu kendi kararını vermişse onu değiştirmek hele ki bizim buralarda çok zor. Bazı öğrencilerin durumu da böyle. Düzenli ders çalış, emek ver, yarın tercih yaparken bir puanın iki puanın kıymetini çok iyi anlarsın; virgülleri dahi ararsın, dediğimizde bize verilen cevap: “Yav he  he!”
    Tercih zamanı gelince, “hocam iki soru daha yapsaydım, üç soru daha yapsaydım, baba ise oğlumun yirmi tane sorusu ortada yok, onlar olsaydı, çok rahat istediği yere girerdi” Diğer taraftan çok düşük puanlarla başlayıp sesini çıkarmayan, düzenli ders çalışan, kendi terbiyesinde hayasında olan öğrencilerin Türkiye’de en güzel yerlere yerleşebilmeleri bütün dengeleri alt üst edebiliyor.
    Hayat acısıyla tatlısıyla hayattır. Bu hayatta emek, alın teri çok önemlidir. Her zaman bizim aklımız tek başına yeterli olmayabilir. Başkasının aklına da ihtiyacımız vardır. “Akıllı insanlar kendi aklını kullanır, daha akıllı insanlar başkasının aklından da faydalanır.” Hiçbir zaman kafamızın dikine işler yapmamalıyız.
    Sınav sonuçları açıklandı, herkes için hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Rabbim herkesin gönlüne göre versin; vermemişse ya gerekeni yapmamışız ya da vardır bir hayır deyip geçmeliyiz. Ne yapalım, gidelim mi kalalım mı?

    Gitmek gerçekten çözüm ise gidelim, yok çözüm değilse iyi düşünmek gerekir; iyice düşünüp danışmak gerekir. Sonradan pişman olacağımız tercihleri yapmak, hatalarımızla sorunları daha da derinleştirmek anlamına gelir ki o da mantıklı olmayan bir yaklaşımdır. Sorunlarımızı akıl süzgecinden geçirip istişareyle çözmek en güzelidir. Kalmamız gerekiyorsa adam akıllı çalışıp bir yıl daha beklemek en güzelidir. İstemediğimiz bölüme acele edip gitmek, istemeden çabucak evlenmeye benzer evlenmek için evlenilmez ki.
    Çevremizde görüyoruz biz evlenmeye karar verdik. Para yok pul yok daha öncesinden hiçbir birikim yapılmamış, ailenin durumu belli ailenin tavsiyesi belli gidip ailenin istemediği masraflı birini alırsak sonuç da az çok bellidir. Ne olursunuz kardeşlerim geç olsun güç olmasın. Acele karar vermeyelim, daha zamanımız var iyice düşünelim. Üniversite tercihlerimizi yaparken ince eleyip sık dokuyalım. Bizlere güvenin hayat tecrübemize güvenin ne olursunuz daha dikkatli daha sabırlı adımlar atın.
    Hele ki bu süreç daha önce gördüğümüz süreçlere benzemiyor. Kendimizi, ailemizi, çevremizi çok zor durumda bırakmayalım. Duygularımızla değil, aklımızla hatta tecrübeli insanların fikir ve tavsiyelerini de alarak sentezleyelim. Rabbim; gönlünüze göre versin, olmamışsa daha sağlıklı düşünerek şimdiden oturup çalışalım hedeflerimize odaklanalım.

    Selam ve dua ile…

    Hasan YILMAZ
    Hasan YILMAZ
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ