Advert
as

Öğrencilere “YGS Motivasyon” Semineri

Öğrencilere “YGS Motivasyon” Semineri

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesindeki Solhanlı akademisyenlerin katılımıyla Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi öğrencilere moral ve motivasyonunu arttırmak için seminer düzenledi.

 

 Bingöl Üniversitesindeki Solhanlı akademisyenler, Sol-han İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve pazar günü yapılan Yüksek-öğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi Solhan Kültür Merkezinde öğrencilerin moral ve motivasyonunu artırmak için seminer verdi.

 

Seminere konuşmacı olarak Bingöl Üniversitesinden Doç. Dr. Nevzat Esim, Yrd. Doç. Dr. Naim Döner, Yrd. Doç. Dr. Abdulnasır Süt, Öğretim Görevlisi İlhan Bingöl, Öğretim Görevlisi Soner Kaya ve Öğretim Görevlisi Mücahit Çalışan katıldı.

 

Solhan’ın Dünya’ya açılan ilk kapı olduğunu belirten Doç. Dr. Nevzat Esim,”Solhan bize hayata tutunmayı öğretti. En büyük hayalim Solhan Lisesi’nde Biyoloji Öğretmeni olmaktı. Türkiye’nin en genç Doçent’lerden birisiyim. Şuan da ben Bingöl Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi Moleküller Bölümünde görev yapmaktayım. Veteriner Fakültesinde yeni bölümlerimiz var. Şuanda popüler olan İş Güvenliği Sağlığı bölümü var, tercih edebilirsiniz. Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulunda Hemşirelik Bölümü var tercih edebilirsiniz. Tarımsal faaliyetler yapmak istiyorsanız Ziraat Fakültesinde değişik bölümler var. Bu bölümlerin hepsi Bingöl Üniversitesinde aktif ve devam etmektedir. Bingöl Üniversitesinde önemli bir alt yapımız vardır. Yine lisans programlarından iş garantisi olan bölümleri var. Tıbbi Laboratuvar bölümümüz var. Siz hangi üniversiteye gidiyorsanız gidin kendinizi iyi yetiştirmeniz gerekir. Kendinizi geliştirirseniz özel sektörde iş bulma imkânınız daha kolaydır. Türkiye gelişmekte olan ülke, sakın karamsarlığa düşmeyiniz, önünüz açık. Türkiye’de sadece memur olmak için üniversite okumamak lazım. Üniversite Dünya’ya entegre olmanın ilk aşamasıdır. Bizim sizi görmemizde en önemli amaçlardan bir tanesi sınav öncesi sizinle muhabbet etmekti. Hedeflediğiniz bazı bölümler var. onun için rahat bir kafayla sınava girin, olmazsa bir daha girin moralinizi bozmayın. Üniversite bir iş bulma olarak görmeyen, üniversite Dünya’ya entegre olmadır.“dedi.

 

Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmaması gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Naim Döner,”İnsanın kendini konuşması ahlaki olmaz ama eğer burada size hitap edebiliyorsam, arkadaşlarım bana bu imkânı tanıyorsa bu bir başarının hikâyesidir. İslam dininin iki temel kaynağı vardır; Bunlar Kuran ve Sünnet’tir. İslam Tarihinde büyük bir birikim var. Büyük Hadisci İbn-i Hacer El Askalani var. Küçük yaşta ilim öğrenmek için yolculuğa çıkıyor ve başarılı olamayacağını zannediyor ve eve dönmeye karar veriyor. ‘Ben bu işi yapamam, kafam almıyor eve gideyim evdekilere bir katkım olsun’ der. Eski toprak evdeyken yağmur yağıyor, yağmur damlaları aynı noktaya sürekli düşüyor ve bakıyor damlaların düşen yeri derin bir çukur açıyor. Orada şu kanaate varıyor. Demek ki ilimde, bilimde ısrar etmek gerekir. İslam Tarihinde yazmış olduğu hadis ilmiyle büyük zirve yapıyor. Sizler sınava hazırlanınca bazen ümitsizliğe kapılabilirsiniz, ben bu işi yapamam, üstesinden gelemem diyebilirsiniz. İbn-i Hacer gibi ısrarcı olsanız siz de onun gibi bir başarı hikâyesini yakalayabilirsiniz. Çok zor şartlarda bizler okuduk. Bir yokluktan iyi bir başarı yakaladık. İmam Şafii, küçük yaşta okuma peşinden koşarak birçok memleketi gezerek ilim tahsil etmiştir. Kişi isterse her yaşta ve zorlukta bilgi edinmek için ısrarcı olabilir.”şeklinde konuştu.

 

İnsanın Dünya’ya imtihan için geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Abdulnasır Süt,”Dünya’ya gelişimiz ilahi takdirnameye bağlı ama ilahi kader içerisinde yaratıcının bize vermiş olduğu imkânlar ve fırsatlar vardır. Bu imkânlarla, fırsatlarla dolu bir şekilde değerlendirildiğinde belki bu dünyada da iyi nimetlerle karşılaşacağız ve sonuç olarak bu nimetleri, bu imkânları, bu fırsatları bu şekilde yararlanırsak inşallah büyük bir ödüle sahip olacağız. İnsan etkileyen, etkileşen bir varlıktır. Arkadaşlar hayat paylaştıkça çoğalır. Normalde Matematik’de de bir sayıyı paya böldüğün zaman azalır, yani bir bütünü parçalara böldüğün zaman üç parça, dört parça, beş parçaya bölündüğünde azalır. Bazı şeyler öyle değil arkadaşlar, bilgi paylaştıkça çoğalır, bilginiz olduğunda mutlaka paylaşımlar yapın.”dedi.

 

İnsanların olayları sadece bir yönden bakmamalarını belirten Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlhan Bingöl,” Bilim hayatı kolaylaştırır, bilim hayatı bir düzene sokar ama bilimciler karşısında anti bilimciler var. Mesela atom bombası patladığında insanlara zarar veriliyor o zaman bu iyi bir şey değil diyoruz.  Arkadaşlar neyin ne olacağını yarın üniversiteye gittiğinizde hatta mezun olduğunuzda anlarsınız. Üniversitede imkânlar çok farklı görüş ve fikirde kişilerle karşılaşacaksınız.  Eğer hedefiniz yoksa çok çabuk savrulabilirsiniz. Sadece bir kaynaktan beslenirsek diğer kaynaklardan faydalanamayız. Mesela dünyayı cebinizde taşıyorsunuz, kütüphaneyi cebinizde, bilgi cebinizde, artık gezen bir kütüphane gibisiniz. Yani o zaman aklımızı kiraya vermeyelim. Çünkü kiraya verdiğimiz zaman kazanamıyoruz ama canımızdan olabiliyoruz. Dolayısıyla akıl, en büyük güçtür. Birçok Ayet-i Kerime’de düşünmez misiniz? Aklın ne kadar önemli olduğunu bizi yaratan bize söylüyor.  Anlamak için, yorumlamak için, açıklamak için öncelikle arkadaşlar dinlemek lazım. dinlemesek hiçbir şey anlayamayız, anlamadığımızı açıklayamayız, açıkladığımızda yorumlayamayız.”

 

Çok zor şartlarda geçen bir öğrencilik hayatına değinen Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soner Kaya,”Gençler, şartlar zor olsa bile okumanın önündeki engellere takılmayım. İnşallah sınavı kazanır, güzel bölümlere gidersiniz. Dileğim üniversiteyi bitirip Solhan'da güzel meslek sahibi olarak geri gelmenizdir.” dedi.

 

Yaptığı sunumda YGS’nin teknik özelliklerine değinen Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mücahit Çalışan,”Ygs’de iki tür baraj vardır. Biri 180 barajı, ikincisi ise 150 barajıdır. Önlisans programları var, açıköğretim önlisans ve lisans programları var, özel yetenek programları var. tabi gireceğiniz YGS sınavı 180 barajı olan 4 yıllık bölümlerdir. Yani kendi hedefine ulaşan mutlaka hakkını verir. Zamanın kıymetini iyi bilelim arkadaşlar. Emeğinizin teriyle alınan bir kazançtır. Bundan sonrasını vaktinizi kaybetmeyin. Bunların bir karşılığı vardır. Yani Kendinize her zaman şunu sorun, ne yapmalıyım? Düşünün bu sınavı kazanamasam umutsuzluğa kapılmayın olmadı, tekrar deneyin her sene kendinizi deneyin. Çalışmışsan elinden geleni her şeyini yapmışsanız tevekkül etmelisiniz.“dedi.

 

Toplantıya katılanlara teşekkür eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, pazar günü yapılacak sınavda öğrencilere başarılar diledi.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum