Advert
as

"Herkes İçin Kayıtlı İstihdam" Eğitimleri Devam Ediyor

Solhan Belediyesi öncülüğünde Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları devam ediyor.

 

Belediye tarafından kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları kapsamında öğrencilere yönelik Kültür Merkezinde seminer düzenlendi.

Düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç. Dr. Atilla Yücel ile Yrd. Doç. Dr. Selim Gündüz tarafından iş kazası bildirim süresi, işsizlik sigortası ve tazminat konuları hakkında öğrenciler bilgilendirildi.

 Sigortalı çalışmanın faydalarına değinen Yrd. Doç. Dr. Atilla Yücel,” Sevgili öğrenciler, sizler şuan lisedesiniz ama Allah nasip ederse Üniversiteye gidip mezun olduğunuzda iş hayatınız olacak. İşiniz sigortalı mı olacak, sigortasız mı olacak. Sigortalı olduğunuz taktirde eşinize, çocuklarınıza çok çok faydasını göreceksiniz. Ölümünüzden sonra bile sahip olduğunuz sigortalı iş, sizin aileniz için güvence olacak. Sigortanın ne kadar önemli olduğunu ailenize, çevrenize paylaşımlar yapın sizin bu projeye yaptıklarınız veya yapabilecekleriniz sadece size değil ailenizle beraber sizden sonrakilerinin birçok kişinin hastalık, kaza, ölüm ve yaşlılık halinde ne gibi haklardan yararlanabileceğinizi görmüş olacaksınız. Ölüm halinde eşinize ve çocuklarınıza sizin sigortalı olmamızdan dolayı belirli şartları yerine getirirseniz çocuklarınıza ve eşinize çeşitli maaş yardımında bulunulacak. İşsiz kaldığınızda işten atıldığımızda belli bir süre işsizlik maaşı almaya hak kazanabilmemiz için sigortalı olmamız gerekiyor. Bu proje kapsamında bir yarışma düzenliyoruz. Kompozisyon ve resim yarışması var birinciye tam altın, ikinciye yarım altın üçüncüye ise çeyrek altın verilecektir. Bunlar liseler ve ortaokul kategorilerle ayrı ayrı yapılacaktır.”dedi.

 Sigortanın bildirilmesi hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Selim Gündüz,” Kişi çalışmalarını Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirmemesi, geleceğini tamamen risk altında bulundurur. Normalde bir ayda 30 gün sigortalıyı bildirmesi gerekir ama işveren bunu eksik bildiriyor. İşveren yüksek ücret ödediği halde sigorta birimi asgari ücret üstünde yatırıyor. Bu durumun size zararı ilerde size maaş bağlandığı durumunda bu ödenek asgari ücrete göre hesaplanır.  Askerlik durumunda ise eğer sigortalı çalışıyorsanız askere gidip kıdem tazminatı almadıysanız dönüşte işveren sizi almak zorundadır, şayet tazminatı alırsanız o zaman işe almanız zorunlu değildir. Terhisten sonra bir ay içinde işinize başvurmasanız işveren sizi alma durumu kalmaz. Sigortalı bir kadın personele doğumdan önce ve sonra 16 haftalık bir izni mevcuttur. Sgk’da geçici iş göremezlik ödeneği bu 16 haftada alır. Kişinin bir günlük sigortası olsa aileye ölüm aylığı bağlanabiliyor. Dul ve yetim aylığı için kişinin 5 yıl sigortalılık toplam 900 günlük primin olması gerekir. Buradan herkese diyorum ilerde mutlaka sigortalı çalışın. Öğrencilerin 18 yaşına girdiği takdirde bir gün bile sigorta kayıt tescilinin yapmaları onların 5 yıl gibi erken emeklilik olmalarını sağlayacaktır.”şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum