Advert
as

Müftü Ateş’ten, Yılbaşı ve ‘Milli Piyango’ Uyarısı

Müftü Ateş’ten, Yılbaşı ve ‘Milli Piyango’ Uyarısı

Yılbaşı kutlamaları ve ‘Milli’ Piyangonun İslam'daki yeri ve topluma verdiği zararlara değinen Müftü Sırrı Fuat Ateş, milli piyangonun haram olduğunu ve yılbaşı kutlamalarının İslam'la hiçbir alakasının olmadığını belirtti.

 

 

 

Yaklaşan yılbaşı kutlamaları ve Milli Piyango hakkında değerlendirmelerde bulunan İlçe Müftüsü Sırrı Fuat Ateş, İslam'a ters olan bu tür kutlama ve haramlardan Müslümanların kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtti.

  

“Yılbaşını kutlamak caiz değildir“

 

Yılbaşı kutlamalarının İslam’da yeri olmadığını belirten Müftü Ateş,” Modernizmin etkisiyle batıda kutlanan Yılbaşı, belli tarihten sonra ülkemize sıçramıştır. İlk yıllarda çok az bir kesim tarafından ülkemizde kutlanan yılbaşı, daha sonra büyük kesimler tarafından kutlanır hale gelmiş ve bir kültür haline gelerek bütün kesimler tarafından kabul edilmiştir. Her şeyden önce yılbaşı kutlaması ya da Noel bayramı dediğimiz kutlamalar bizim kültürümüze ait olmayan, yani İslam’a ait olmayan bir gün ve kutlamadır. Dolayısıyla biz Müslümanları doğrudan ilgilendiren bir mesele değildir. Bir Müslüman açısından bunu değerlendirdiğimiz zaman İslam’a ait olmayan yada bizim kendi örf ve adetlerimize, tarihimize ait olmayan İslam dışı kültürlerden gelen bayramlara, kutlamalara bir Müslüman’ın iştirak etmemesi gerekiyor. Bu bakımda Yılbaşı kutlamaları, Müslüman açısından caiz değildir. “dedi.

 

“Milli piyango haramdır”

 

Milli piyangonun bir kumar olduğunu söyleyen Müftü Ateş,” Özellikle yılbaşında milli piyango adı altında biletler satılıyor, çekilişler yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda açık fetvası vardır.  Milli piyango bir kumardır ve bir Müslüman’ın bunu alması caiz değil haramdır. Bir Müslüman’ın piyangodan çıkan paradan uzak durması gerekir. Piyango bileti alarak ona iştirak etmek caiz değildir, haramdır. Bir Müslüman’ın en çok üzerinde hassasiyetle durması gereken konudur haram rızıktan uzak durmak bir Müslüman’ın titizlik göstermesi gereken bir konudur. Müslüman helal rızık peşinde koşması gerekir. Ayrıca rızık sadece bizim midemizle ilgili bir husus değildir, boğazımızda geçen lokma bizim ibadetlerimize ve namazımıza etki eder. Peygamber Efendimiz(s.a.v)  ellerini açmış perişan bir vaziyette dua eden bir kimseyi görüp bunun üzerinde şu şekilde bir uyarıda bulunmuş, bir insanın yediği haram, içtiği haram, giydiği haram hâsılı kendisi haramla beslenen bir kimsenin duasını Allah niye kabul etsin. Yılbaşı kutlamaları ve milli piyango meselesi bir Müslüman’ın uzak durması gereken bir meseledir. Bu yabancı kültürler içimize girerek ve yaygınlaşarak bizi Müslüman toplumu belleğinden uzaklaştırmaktadır yılbaşı bunlara göre en önemlilerinden birisidir. Biz kendi kimliğimize kendi birliğimize örf ve adetlerimize sahip çıkamazsak yabancı kültürlerin himayesine gireriz ve belleğimizi kaybederiz. “ ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum