Advert
as

Mevlid Kandili İhya Edildi

   Mevlid Kandili İhya Edildi

Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dünyaya teşrif etmesinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili Solhan’da ihya edildi.

 

 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğumunun 1437. Yıl dönümü nedeniyle ilçemizde Mevlid Kandili ihya edildi.

 

Mevlid Kandili münasebetiyle İlçe Müftülüğü Solhan Ulu Cami’de, Solhan Çağrı-Der ise Yeni Mahalle Temsilciliğinde bir program düzenledi.

 

Ulu Camii’deki Program, Akşam Namazından sonra okunan Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra konuşan İlçe Müftüsü Sırrı Fuat Ateş, “Allah Resulü  (s.a.v) yaklaşık 15 asır önce Mekke-i Mükereme’de dünyaya gelmiş, 63 yıllık ömrünün 23 yılını peygamber olarak görev yapmış bu 23 yılın 13 yılı Mekke’de, 10 yılını da Medine’de olmak üzere toplam 23 yıl insanlara Allah’ın dinini tebliğ etmiş, anlatmış, öğretmiştir.  Sadece sözlü olarak değil, fiili de nasıl bir Müslüman olunur, Allah’a kulluk nasıl yapılır, Allahın emirleri nasıl yerine getirilir pratikte de bunu bize göstermiştir.  Bizler 15 asırdır nesilden nesile, elden ele, dilden dile, gönülden gönüle hem Kur’an-ı Kerim’i, hem de Allah Resulü’nün hayat tarzı olan sünnet-i seniyeyi bugüne ulaştırmışız. Müslüman nesiller olarak ve bugünde dünya nüfusunun 2 milyara yakın kesimi la ilahe illallah Muhammed’un resullullah imanına sahip insanlar, değişik zamanlarda değişik programlar yapıyoruz ve vaazlar veriyoruz.  Allah Resulü’nü birkaç saate sığdırma imkânımız yok. Allah Resulü hayatın bütün yönlerini bir örnek olarak yaşamış, bizlere göstermiş bir insandır. Bizim kitaplarımızda şöyle bir cümle kurulur; Allah Resulü tırnak kesme adabından devleti yönetme adabına kadar hayatın bütün alanlarında insanlara yol göstermiştir o bir örnektir. Biz hangi yönünü alsak Allah resulünün saatlerce konuşulması gerekir ki zaten 15 asırdır ciltlerle kitaplar yazılmıştır. La ilahe illallah, Muhammedun resulullah inancını taşıyan bir insan, bu inancının gereğini yapmakla mükelleftir. İslam zor bir din değildir zaten cenabı Allah çeşitli ayeti Celilelerde insanlara gücünün üstünde yük yüklemediği belirtmektedir. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez dolayısıyla İslam zor yaşanılan bir din değildir insanın çok çaba sarf etmesi gereken bir dinde değildir. Dinimiz zor bir din değil kolay bir dindir. Nefis ve şeytan dinimizi zor göstererek bizi namazdan, oruçtan,  Allah’a ibadetten alıkoymaktadır. La ilahe illallah, Muhammedün resulullah inancını taşıyan biri gereğini yerine getirmek zorundadır. “dedi.

 

Programda okunan Mevlidi Şerif’in okunması akabinde yapılan dua ile son buldu.

 

Diğer bir program ise Çağrı-Der tarafından Yeni Mahalle Temsilciliğinde düzenlendi. Yatsı Namazından sonra düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programa konuşmacı olarak katılan Zeki Dinç Hoca, gecenin anlam ve önemine değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:”Resulullah Efendimiz (s.a.v) kutlu doğumunu kutlarken, doğduğu zamanda nelerin yıkıldığı, onun doğmasıyla hangi güzelliklerin geldiği, bugün biz hangi güzelliklerini ihya edebiliyoruz, önemli olan budur.  Bunun için bütün yaşantımızda mutlaka ve mutlaka sünneti seniye’yi kendimize esas alacağız. Bunu kendimize bir düstur olarak, bir prensip olarak kendi aramızda yerleştirmeye çalışalım. Bugün hangi sünneti yaşadım, bugün hangi sünnetin ihyasına çalıştım. İslam Ümmetinin tek kurtuluşu sünneti seniye’yinin ihyasıdır. Peygamber Efendimizin (s.a.v) doğumunu bütün aşkımızla, bütün coşkumuzla onun doğumunu kutlayacağız, O’ nu anacağız. O günleri hatırlayacağız, Mekke’yi hatırlayacağız, Mekke’yi kendi Solhan’ımızla kıyas edeceğiz. Peygamber Efendimizi (s.a.v) anlamak, onun doğumunu kutlamak işte o günleri hatırlamaktır. O’nun sünnetinin yaşanmasını müşrikler istemiyor, kafir istemiyor, Yahudiler istemiyor. O’nun sünneti yaşanmasın diyor. O’nun sünneti unutulsun, şüpheyle bakılsın istiyor.  O’nun ahlakı Kur’an ahlakıdır. O’nun hayatı Kuran-ın tefsiridir, onun yaşantısı Kur’anın yaşantısıdır.  Bizler Kuran-ı Kerimi tefsiriyle beraber mutlaka okumalıyız. Bir ayet olur, iki ayet olur kendi evimizde bunu yayalım. Ayrıca hadis derslerini de mutlaka kendi evimizde oturtulalım. Bir kuran dersi, bir tefsir bir hadis dersi olsun.  Allah Resulü’nün (s.a.v) dizinde yetişen sahabelerin hayatlarını mutlaka kendi çocuklarımıza gençlerimize okutalım.  Her birinin hayatında bir ders var bir ibret var Allah Resulü (s.a.v) haşa boşuna dememiş benim ashabım gökteki yıldızlar gibidir.

Birbirimizi bu konuda ikaz edelim, bütün enerjimizi bu konuda sarf edelim, Rabbül Alemin bu geceyi bize faydalı kılsın.”dedi.

                Program,  okunan ilahilerin ardından,  yapılan dua ile sona erdi.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum