Advert
as

Solhan’da Eğitim Sorunları Raporlaştırıldı

Solhan’da Eğitim Sorunları Raporlaştırıldı

Eğitim Bir-Sen Solhan Temsilciliği, ilçedeki eğitim sorunları ve çözüm önerilerine yönelik hazırladığı 2017 Eğitim Raporunu İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sundu.

Solhan’daki eğitim sorunları ve çözüm önerileri için Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Solhan Temsilciliği tarafından hazırlanan 2017 Eğitim Raporu, İlçe Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunarak kamuoyu ile paylaştı.

 

Eğitim Raporu hakkında açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Solhan Temsilci Nurullah Azak,”Solhan Eğitimciler Birliği Sendikası (Solhan Eğitim Bir-Sen) olarak, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalara bir yenisini daha eklemiş olduk. Elinizdeki rapor, Solhan’ın, eğitim ve gelecek ilişkisinde resmedilmeye çalışılan bir yol haritasıdır. Alanda vazifeli eğitimcilerden oluşan bir ekibin araştırma ve istişareleri sonucunda hazırlanan rapor, bu konuda bundan sonra yapmayı planladığımız diğer çalışmalar için de bir başlangıç oluşturmaktadır.”dedi.

 

Raporun giriş bölümde,”Türkiye’de olduğu gibi Solhan’da da bugüne kadar milli eğitim sistemini geliştirmeye dönük olarak pek çok çalışma hazırlanıp gerçekleştirilmiş; planlar, hedefler, politikalar, ilkeler belirlenip uygulamaya konulmuş; ancak, eğitimde beklenen sonuçlar bir türlü alınamamıştır. Solhan eğitiminde geleceğe ve iyileştirmeye dönük çalışmalar için bazı önerilerimizi, Eğitimin temel ana prensipleri ifade edildikten sonra ifade edilecektir.”ifadelerine yer verildi.

 

Raporun son bölümünde Solhan’daki okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki eğitim sorunları ve çözüm önerilerini kapsamaktadır.

 

Okul öncesi eğitimde temel sorunlar ve çözüm önerileri

Raporda okul öncesi eğitimle ilgili bölümde,” Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı maalesef istenilen seviyede değildir. Okul öncesi eğitim hizmetlerinin tamamı kamu kurumları tarafından sunulmaktadır. Her Mahallede 2 Derslik de olsa bağımsız Anaokulları açılması için tüm koşullar zorlanmalı ve bu mutlaka gerçekleştirilmelidir. Solhan Belediyesi tarafından açılacak anaokulu, yuva veya kreş desteği mutlaka uzun vadede sağlanmalıdır. İlköğretim 1.sınıfa başlayacak tüm öğrenciler, bir önceki yıl zorunlu olarak okul öncesi eğitimden mutlaka geçtikten sonra eğitime başlatılmalıdır. Okul öncesi eğitimde Solhan toplum yapısı esas alınarak değerler merkezli bir eğitime ağırlık verilmelidir. Erkek Okul Öncesi öğretmenleri daha merkezi okullarda istihdam edilmeli. Anneler erkek öğretmenle iletişim kurmaya çekiniyor, mesela bayanlarla oturup sohbet ederken Erkek öğretmene kapıdan gelip öğrenciyi bırakmaya bile çekindikleri duyumlarını almaktayız. Var olan Ana Sınıf ve Okullarda donanım eksiklikleri, okullarda yeterli sayıda oyuncak ve malzemenin olmaması ve bu hususta mümkün mertebede zenginleştirilmesi. Okul öncesi eğitime mahalleler arası erişimde mesafeler iyi ayarlanmalı. Okul öncesi eğitim için velilerden mümkün mertebe katkı ücreti minimize edilmeli. Okul öncesi düzeyde verilen şartlı eğitim yardımlarının tutarı ise aylık ortalama 40-50 TL. Okul öncesi eğitimden her çocuğun eşit olarak yararlanabilmesi için okul öncesi eğitimin tamamen parasız olması ve kurumların ihtiyaçları tamamen İlçe MEM kanalıyla karşılanmalı” ifadelerine yer verildi.

 

İlköğretimde temel sorunlar ve çözüm önerileri

Raporda İlköğretim ile ilgili bölümde,”İlköğretim zorunlu olmasına rağmen, ilköğretimde %100 okullaşmamıştır. Solhan’da esmer kardeşler diye bilinen ailelerin çocukları başta olmak üzere, engeliler ve çalışmak zorunda kalan çocuklarının sorunları ortadan kaldırılmalı ve İlköğretimde okullaşma oranları %100 sağlanmalıdır. Atatürk İlkokulu ve Şehit Kaymakam Ersin Ateş İlkokulu öğrencilerinin en kısa zamanda Tam Gün Eğitimine geçişleri sağlanmalıdır. Bu hususta ileri tarihlerde Solhan’da yapılacak Yeni Hükümet Konağı faaliyete geçtiği zaman eski Hükümet Konağı Halime Pınar Mahallesinde İkamet eden vatandaşların çocuklarına İlkokul hizmeti verecek şekilde dönüşümü sağlanmalıdır.2017 yılında yapımına başlanacak olan Atatürk Ortaokulu inşaatı bitip hizmete girdiği zaman, eski eğitim binaların bulunduğu arazisi üzerinde, Yeni Mahallede İkamet eden vatandaşların çocuklarına 24 Derslikli Atatürk İlkokulu Eğitim Binası olarak hizmet verecek şekilde ivedi olarak yatırım programına alınmalıdır. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ali ihsan Yanılmaz’ın teklifi olan; “ Solhan Kız İ.H.L. ile Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin, mevcut Solhan Erkek İ.H.L. Eğitim binasını ortak kullanmaları ve Solhan Erkek İ.H.L pansiyonunda Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin öğrencilerine tahsis ettirilmesidir. Bunun gerçekleşmesi durumunda, Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin eğitim binası ve yurdu da, Solhan Erkek İ.H.L.’ne tahsis edilmesi… Böylece mevcut Solhan Kız İ.H. Lisesinin eğitim binası, Şehit Kaymakam Ersin Ateş İlkokulu olarak Halime Pınar Mahallesinde İkamet eden vatandaşların çocukları için kısa vadede kullanılması sağlanacaktır. Böylece mevcut Solhan Kız İ.H.Lisesinin eğitim binası da, Solhan için bağımsız ve müstakil yeni bir eğitim binası olarak değerlendirilebilir. Solhan Erkek İ.H.L ve Solhan Kız İ.H.L. bünyesindeki Ortaokullar, bağımsız ve müstakil olacak şekilde birleştirilip devredilerek, Şehit Kaymakam Ersin Ateş İ.H.Ortaokuluna dönüşümü sağlanmalı ve hizmet vermelidir. TEOG Merkezi Sınavlarla girilen Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri gibi orta öğretim kurumlarına öğrenciler sınav puan üstünlüğü esas alınarak yerleşmektedir.”            

 

Ortaöğretimde temel sorunlar ve çözüm önerileri

 

 

Raporda ortaöğretim ile ilgili bölümde ise,” Solhan’da Meslek Liselerinin belirli bir mesleğin gerektirdiği bütün becerileri kazandırmak yerine, mesleğe hazırlık niteliğinde teknik bir donanım ve yeterlilikler kazandırılması amaçlanmalı; mesleki eğitimin daha sonra meslek yüksekokulları ve iş yaşamında gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Meslek eğitimi ileri dönemlerde mutlaka yerel ticaret ve sanayi odalarının maddi destek ve işbirliği ile yürütülecek bir yapıya kavuşturulmalıdır. Her meslek, mesleki eğitim konusunda işverenlerin katkılarını görmelidir. Solhan’da Açık Öğretim Lisesi başarısız öğrenci deposu olmaktan çıkarılıp daha işlevsel hale gelmelidir. Bu hususta Destekleme ve Yetiştirme Kursları mutlaka açılıp öğrencilere katkı sunmalıdır. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ali ihsan Yanılmaz’ın teklifi olan; “ Solhan Kız İ.H.L. ile Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin, mevcut Solhan Erkek İ.H.L. Eğitim binasını ortak kullanmaları ve Solhan Erkek İ.H.L pansiyonun da Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin öğrencilerine tahsis edilmelidir. Bunun gerçekleşmesi durumunda, Solhan Kız Teknik Anadolu Lisesinin eğitim binası ve yurdu da, Solhan Erkek İ.H.L.ne tahsis edilmelidir. Böylece mevcut Solhan Kız İ.H.Lisesinin eğitim binası da, uzun vadede Solhan için bağımsız ve müstakil yeni bir Lise eğitim binası olarak değerlendirilebilir. Solhan Erkek İ.H.L ve Solhan Kız İ.H.L. bünyesindeki Ortaokullar, bağımsız ve müstakil olacak şekilde birleştirilip devredilmelidir. Liselerin bünyesinde ortaokul öğrencilerin oluşu ve iç içe eğitim yapmaları,   lise eğitimine zarar vermektedir. Solhan’da TEOG Merkezi Sınavlarla öğrenci alan Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi, Öğretmen Hüseyin Artunç Anadolu Meslek Lisesi, Solhan Kız ve Erkek İmam Hatip Liseleri, Farabi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi gibi orta öğretim kurumlarına öğrenciler sınav puan üstünlüğü esas alınarak yerleşmektedir. Bu da öğrenci seviyeleri arasında ciddi puan aralığı ile sınıf seviyelerinin oluşmasına neden olmakta ve kalitenin de düşmesine sebep olmaktadır.”ifadelerine yer verildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum